Cirka 100 000 personer har ögonsjukdomen glaukom, ytterligare 100 000 beräknas ha den men inte diagnosticerats än. På S:t Eriks ögonsjukhus bedrivs spännande forskning på glaukom. Kan kosttillskott hjälpa?

På S:t Eriks ögonsjukhus hemsida kan vi läsa om Pete Williams och hans forskargrupp. De använder den senaste tekniken för att på ett tidigt stadium förhindra att celler i synnerven skadas och därmed orsakar glaukom. Sjukdomen drabbar runt 80 miljoner människor världen över.

Efter flera års forskning har det visat sig att det är en rubbad ämnesomsättning i de retinala gangliecellerna som orsakar skadorna. Det luriga är att förändringen inträffar långt innan patienten själv märker någon försämring av synen.

Genom att använda ny teknik (RNA-sekvensering) för att kartlägga förändringar i retinala ganglieceller har forskarna funnit att nivån av NAD, en organisk molekyl, är avgörande för hur cellerna mår. Är nivån för låg blir de mer mottagliga för skador som orsakas av ålder eller av trycket inne i ögat.

Pete Williams grupp har sedan gått vidare med att förstärka cellernas motståndskraft på två sätt. Det ena är att tillföra nikotinamid, en form B3-vitamin, i kosten. Då stiger nivån av NAD-molekyler vilket gör cellerna motståndskraftiga även när trycket i ögat ökar. Genterapi är det andra sättet att öka cellernas motståndskraft. Forskarna fann att en enda injektion av Nmnat1 (ett enzym som tillverkar NAD från nikotinamid) förhindrade att glaukom utvecklades.

Pete Williams och hans grupp vill gå vidare med att skapa konkret nytta för patienter.

– Vi vill komma igång med kliniska studier på människor. Det är därför jag valt att bygga upp det här laboratoriet på S:t Eriks Ögonsjukhus där vi kan samarbeta med läkare och få tillgång till vävnader från människor som vi sedan jämför med våra upptäckter i djurmodeller.

Text hämtad från S:t Eriks ögonsjukhus hemsida.

Dela gärna och håll dig uppdaterad med våra senaste nyheter och erbjudande


RING OSS 08-791 75 70

MAILA OSS

BOKA TID

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev