Stilbrytning

  • 25 februari, 2019

När man hittar två superfina bågar, den ena rund och mjuk, den andra skarp och mörk, då kan det bli väldigt svårt att välja. Lösningen blir att ta bägge två. Det är så roligt att kunna lyfta stil, humör och kläder med matchande glasögon.

Ena paret blev helt nyinkomna Tom Ford med riktig "powerkänsla". Raka linjer med kraftig front och skalm i klassisk havannabrun.

Andra paret en rund mjukt rosa båge från svenska Oscar Magnuson. Läcker för att den är så ljus och ganska stor. Lite som sjuttiotalet goes 2019.

Oscar Magnusons bågar är tillverkade av bioplasten M49 från italienska Mazzuchelli. Det gillar vi och det gillar Ellinor också. Hon arbetar på hållbarhetsbyrån U & We som kallar sig ”Catalyst for Good Business” med ambitionen att förena god lönsamhet med socialt ansvar och miljöhänsyn.

Och här har vi glasögonen som tjänstgjort några år nu. Fina.. men visst blev det ett lyft med nya!

Tack Ellinor för att du glasögon-inspirerar på bloggen!

Stilinspiration från Drottninggatan

  • 14 februari, 2019

Vi har förmånen att dag efter dag se människor gå ut ur butiken med en underbart fin och uppdaterad look. Nya glasögon gör så mycket för helheten. Här kommer inspirationsbilder på några som nyss hämtat sina nya glasögon.


Chloés åttakantiga med lite ton i glasen... läckert!

Savile Rows handgjorda Panto som mixar metall och plast till snygg klassisk stil.

Oliver Peoples är märket som är ledande i den klassiska stilen. Fin mix keps/glasögon/skägg.

Tack alla inspirerare för att vi får ha er på bloggen <3

Gå med i kundklubben och få trenderna via mejl

Så här återvinner du dina linser och linsförpackningar

  • 06 februari, 2019

Vi hoppas att du redan nu återvinner dina linsförpackningar. Men har du kanske tvekat för att du inte vet hur du sopsortera dem? Lugn, här kommer tips och råd för hur dina linser och linsförpackningar ska återvinnas.

Nyhet! Lämna in dina använda linser och linsförpackningar till oss

97% blir garanterat återvunnet när du lämnar in dina använda linser och linsförpackningar till oss. När kontaktlinserna och plastlinsförpackningarna är insamlade skickar vi dem till TerraCycling. Där strimlas de samt (om nödvändigt) tvättas. Materialet smälts därefter ner för att bli användbart råmaterial, exempelvis plastpellets. Dessa råmaterial kan användas till nya återvunna plastprodukter.


Vilka linsförpackningar kan återvinnas via City Optik

Här är exempel på linser och linsförpackningar du kan lämna in. Vi tar emot alla märken och linssorter. Vi i vår tur sänder plasten vidare till TerraCycling. Där blir sändningen sorterad och vägd. Beroende på vikt så doneras x antal kronor till välgörenhet. Och 97% av plasten återvinns! Hoppas vi tillsammans kan samla riktigt mycket plast.

Generella råd för återvinning av linser och linsförpackningar

Det finns 3 delar i en linsförpackning som ska återvinnas; kartongen som linserna ligger i, linsförpackningen i plast där själva linsen ligger samt locket du river av på denna. Kartongen sorterar du som papper och linsförpackningen går till plaståtervinningen. Locket däremot är lite klurigt, det är en blandning av både plast och metall. Vissa linsmärken rekommenderar att man lägger locket i plaståtervinningen medan andra rekommenderar att de läggs i metall. Själva linsen då? Den vanligaste rekommendationen är att man lägger den i vanliga hushållsopor, alltså som brännbart material. Linser ska inte spolas ner i handfat eller toalett.

Nedan kan du se vad de olika linsleverantörerna rekommenderar för sina linser.

Johnson & Johnson

Linserna heter Acuvue och finns i olika Acuvue-varianter, både endagars och tvåveckors. Deras linsförpackning inklusive locket ska gå i plaståtervinningen. Ytterkartongen läggs i pappersåtervinningen och själva linsen ska kastas i hushållssoporna. Linserna ska INTE spolas ner i handfat eller toalett.

Alcon

Alcon har flera varianter engångslinser som har namnet Dailies och månadslinser som heter Optix. De har även märket Fresh Look. Deras linsförpackningar är tillverkad av polypropen, ett återvinningsbart material som godkänts av kommunala återvinningscentraler. Hela linsförpackningen inklusive lock lägger du i plaståtervinningen. Folielocket är inte återvinningsbart eftersom det inte är möjligt att återvinna en sådan liten bit av kompositplast och aluminiummaterial. Ytterkartongen kommer från hållbara skogar och sorteras som papper.

Cooper Vision

Vanliga linser från Cooper Vision är Biofinity, Avaira, Clarity, Frequency och Proclear. De finns både i endags- och månadsvariant. De rekommenderar följande: Linsförpackningen (botten) går till plaståtervinning och locket ska till metallåtervinningen. Ytterkartongen sorteras som papper. Själva linsen är plast och kan när den torkat sorteras som plastförpackning. Cooper Vision hälsar också att alla linser från CooperVision har endast koksaltlösning i blistern, inga mjukgörande tillsatser i vätskan.

Bausch & Lomb

Linser från Bausch & Lomb kan heta Pure Vision, Soflens och Biotrue. De gör både månadslinser och endagslinser. Deras linsförpackningar (botten) sorteras som plast och locket sorteras som metall. Ytterkartongen läggs i pappersåtervinningen. Själva linsen läggs i hushållssoporna (brännbart material).

Möt våren med lyxiga Chanelglasögon

  • 30 januari, 2019

Chanel inleder vårsäsongen 2019 med riktigt fina modeller. Vi ser aningen mer "bling" än förra året men som alltid hos Chanel är det stilfullt. Här blev alla stormförtjusta i chain-kollektionen som har metallkedjor som går att ta av och på. Ett modetips är att bära kedjan på framsidan. Inte lika praktiskt - men VERY TRENDY!

Runt, runt, runt. Det är nyckelformen för våren 2019. På bilden Chanels runda solglasögon med linne-liknande dekoration på kanterna.

Nike är Sverigerepresentant för Chanels glasögon och är den som kan det mesta om aktuella färger och former i kollektionen.

Den nya kedjekollektionen gillar vi verkligen. Det känns så snyggt och lyxigt med kedjan som blänker till som ett smycke. Den går att fästa på olika ställen på skalmen, och så klart kan man ta bort kedjan och bara bära bågen.

Vi läser om logomania i modetidningarna, men i glasögonkollektionerna är det fortfarande sparsamt med stora loggor. Chanel hade stora bara på ett fåtal modeller, och de modellerna kändes för oss inte som "nyckelmodeller" i kollektionen. Vi som var med på nittiotalet när det var gigantstora loggor på modehusens glasögonbågar, har ingen brådska med att få in det i sortimentet igen...

Prova, känna, klämma, fundera och till sist besluta vilka vi ska ha. Så går en inköpsrunda till. Det här gänget gjorde sitt allra yttersta för att pricka in de bästa modellerna som inom en snar framtid landar här i butiken på Drottninggatan 80.

Boka synundersökning här

Oscar Magnusons glasögonnyheter 2019

  • 17 januari, 2019

Sveriges stjärndesigner Oscar Magnuson gör återigen en succé med sina glasögon. Våren 2019 lanseras hans nya kollektion med monokroma, kraftiga, glansiga och väldesignade bågar. De står för något nytt i hans portfölj men den som följt hans karriär kommer ändå att känna igen sig. Vi på City Optik blev väldigt imponerade när vi fick en förhandstitt på bågarna och köpte in i stort sett allihopa. Det händer inte ofta...


Oscar Magnuson har skapat en hel liten kollektion riktigt kraftiga bågar i transparenta färger. Alltifrån helt genomskinliga till mörkt bruna. Två av modellerna har den runda klassiska formen som är så het just nu, men uttrycket känns nytt och fräscht i och med att de är så kraftiga och har sådan lyster i materialet. De två andra modellerna är riktigt kantiga i ovanliga former. Det gör dem spännande och attraktiva för den som vill ha glasögon som verkligen skiljer ut sig.

Totalt släpper Oscar Magnuson alltså 4 nya modeller som bildar som en egen kollektion i hans tidigare sortiment. Han är sitt färgschema trogen med bara monokroma färger, i den skala vi känner igen från tidigare släpp.Vi ser fram emot att få presentera de härliga bågarna för er. Mot slutet på februari beräknas de landa här.

Oscar Magnuson grundades 2006 i Stockholm och är ett av Skandinaviens ledande oberoende glasögonföretag. Bågarna är handgjorda i Europa i miljövänlig acetatplast. Hållbarhet i design och material är ett av märkets signum. Sedan starten har City Optik varit auktoriserad återförsäljare av Oscar Magnuson och har ett av Sveriges största sortiment av hans bågar.

Tidigare artiklar om Oscar Magnuson

Skärmanvändning kan orsaka närsynthet

  • 14 januari, 2019

Det var rubriken på ett inslag i kvällens Aktuellt, och det är även en sanning vi konfronteras med varje dag. Det är helt klarlagt att vårt ökade seende på skärmar och andra saker på nära håll ökar närsyntheten. Det gäller för alla åldersgrupper och i hela världen. Docent Tony Pansell vid St Eriks ögonsjukhus ordinerar mikropauser då och då för att låta ögat slappna av.


Det forskas just nu väldigt mycket på sambandet mellan seende på skärm och närsynthet. Som ett resultat har det nyligen lanserats speciella linser som kan bromsa upp närsynthetsutvecklingen på barn och ungdomar.

För alla gäller dock Tonys råd: Ta då och då en micropaus från skärmen. En bra regel är 20-20-regeln; Var tjugonde minut tittar du upp från skärmen i tjugo sekunder. Så långt bort som möjligt, helst ut genom ett fönster.

Det är också vanligt med torra ögon, trötta ögon och huvudvärk om du använder skärm mycket. Som tur är finns en massa bra hjälpmedel för att lindra. Det finns bland annat speciella skärmglasögon, speciella glas för dig som använder mobilen mycket och ser bra men ofta är trött i ögonen. Det finns även kontaktlinser som är bra mot ansträngda ögon vid skärmen. För torra ögon finns jättebra droppar och sprejer.

Här kan du se nyhetsinslaget

Dior Stellaire trendar i glasögonvärlden

  • 08 januari, 2019

Just nu lockar Dior till investering av nya glasögon. Trenden med luftiga oversize-bågar i metall är allra bäst hos Dior och vi märker att många är intresserade av den stilen.


Dior Stellaire 04 i läckert femkantig form. I kollektionen finns också fyrkantiga Stellaire 01 som synts en del i media senaste året. Gillar du vad du ser här så kom in i butiken. Då kan du också kika på liknande från bland annat Chloé, Vasuma och Caroline Abram.

Åsa pratar glasögontrender inför Optikmässan

  • 19 december, 2018

Inför den stora årliga svenska Optikmässan har branschens glasögon-trend-orakel Åsa blivit intervjuad om hur glasögontrenderna ser ut just nu, och vad vi kan vänta oss till nästa år. Hon spår att den luftiga ljusa trenden står sig och att fokus förflyttas ytterligare mot metallbågar.Mer glasögontrender här

Glasögon för 295 kronor i månaden

  • 13 december, 2018

Måste bara påminna om den prisvärda enkla delbetalningslösningen BrilliantKund som innebär nya valfria glasögon för 295 kr per månad.


BrilliantKund ger ett köutrymme på 20 000 kronor som du kan ha till glasögon, linser, solglasögon eller annat du behöver. 295 kronor per månad dras via autogiro varav 14 kr är administrativ avgift. Det ger en kreditkostnad på totalt 168 kr per år. Ett enkelt och prisvärt alternativ.

Läs mer här

Bästa droppen för torra ögon - så gör du

  • 06 december, 2018

När dina ögon är torra är bästa snabb-fixet en liten smörjande fuktande droppe. Det är viktigt att den inte har konserveringsmedel och att den smörjer optimalt. Den ska helst hålla fukten ett tag också. Vår erfarenhet är att HYLO-COMOD och HYLO-GEL är de bästa dropparna.

HYLO-COMOD är förstavalet för dig som behöver bättre smörjning av ögat vid torra, svidande, rinnande eller trötta ögon. En förebyggande och fuktande ögondroppe. Efter en ögonoperation kan HYLO-COMOD stötta läkningsprocessen genom att hålla ögat fuktigt och välsmort. Innehåller hyaluronsyra 1 mg/ml.

HYLO-GEL ger intensiv smörjning av ögat vid allvarligare och ihållande torrhet eller vid rinnande ögon. Efter en ögonoperation kan HYLO-GEL stötta läkningsprocessen genom att hålla ögat fuktigt och välsmort. Innehåller hög koncentration av hyaluronsyra 2 mg/ml, som ger en långvarig lindring för ögat. HYLO-GEL uppskattas mycket av personer med extremt torra ögon.

Börja med att ta bort den skyddande korken.

Ta ett grepp med tummen på ovankanten och pek- och långfinger mot botten av flaskan. Genom att trycka på botten kommer en droppe.

Böj huvudet en aning bakåt. Håll flaskan ett par centimeter från ögat och tryck på botten som bilden visar. Klart!

Så här ser flaskan ut i genomskärning. Det avancerade innandömet gör att man inte behöver ha konserveringsmedel i dropparna. Det uppskattar ditt öga.

Här kan du köpa HYLO-COMOD, HYLO-GEL och andra produkter mot torra ögon. Klicka på länken nedan så kommer du till webshoppen.

Klicka här