De viktigaste glasögontrenderna 2019

Glasögontrenderna för 2019 fortsätter att ha sin tyngdpunkt på retrostilen. Basen i glasögongarderoben är de runda glasögonen och just nu är klotrunda väldigt hett. Metallbågar har arbetat sig in i matchen igen och färgade glas fortsätter att vara intressant. En starkt växande trend är flerkantiga glasögon, gärna oversize. De rektangulära bågarna är större och kanterna är mjukare, går längre ner mot kinden. Vi ser många smäckra och luftiga glasögon och färgerna är ljusare och blekare än någonsin. Designer-loggor är tillbaka, likaså kraftiga skalmar. Vi söker personliga glasögon, designade för att hålla. Gjorda i fint material av tillverkare med gedigen kunskap och kärlek till glasögonbågar.


Runda glasögon

Runda glasögon äger stort i modebilden och får sägas vara grunden i glasögonmodet just nu. Det fungerar lika bra med pyttesmå runda som stora runda. Det är lika rätt med en kraftig och uppseendeväckande klotrund båge som en tunn och diskret. Materialet kan vara plast, metall eller helt båglösa. Med runda menar vi också de som är lite rakare ovantill och de som är mer ovala.Flerkantiga bågar

Nu har det lossnat för octagonen och de andra flerkantingarna! I år finns den kantiga formen i så gott som alla märkens kollektioner. Modellen är vanligast i tunna metallbågar men den finns också i plastmaterial. Vi ser dem oftast i ganska stora, rentav överdimensionerade varianter som lekfullt flirtar med sjuttio- och åttiotalet.


Metallbågar

Efter kraftiga mörka plastbågar längtar vi efter luftiga metallbågar, gärna superlätta och supertunna. Både små och rejält stora bågar platsar i trenden, likaså kan de vara både rundade och kantiga. Många designers hämtar just nu sin stilinspiration från trettiotalet och dess små rundade modeller. Luftigt är ett starkt nyckelord.

Handgjorda glasögon

Vi vill ha glasögonbågar som är på riktigt. De ska vara äkta, gjorda av kunniga händer som älskar hantverket. Glasögonen ska ha en historia och kännas gedigna. Detaljerna får gärna vara ditskruvade för hand, materialet av samma fina kvalitet som förr i tiden. Vi älskar när känslan i bågen är mjuk och välgjord, när bågen är gjord för att hålla i många år.
Bleka bågar

En stark trend är transparenta glasögonbågar eller bågar i blekt pastelliga färger. Gärna ljusrosa, gråbeige, mildblå eller ljusgult. Det har alltid varit en eller annan som gillat den linjen, men nu är det påfallande många som söker ljusa bågar. Det går hand i hand, eller strax efter egentligen, den osminkade neutrala make-up-trenden. Man kan också dra paralleller till heminredningstrenden med ljust nordiska hem i ljusa och luftiga material. Tänk korgar, korgstolar, korglampor. Tänk makramé. Obehandlad furu. Naturen.

Det ju inte alls så att svarta och mörkbruna bågar är på väg ut ur modebilden. De har bara förflyttats till att vara en självklarhet. Du som haft ett par varv med svarta eller bruna glasögon ska absolut överväga ett köp av ljusare bågar.


Ekologiska glasögon

En stark trend i glasögonvärleden är efterfrågan på ekologiska glasögon, in alla fall mer miljövänliga. Det började med ett fåtal leverantörer, men nu börjar fler och fler ställa om till mer miljövänlig produktion där materialet består av träpulpa och cellulosa från bomull. De är helt nedbrytningsbara och tillverkas utan de lösningsmedel som oftast används vid glasögontillverkning. Om du lägger bågarna i komposten tar det cirka 3 år innan de har blivit till mull.

Se våra mest säljande bågar just nu