Glasögontrenderna 2018 - vilka glasögon ska man ha? Här får du tips på snygga glasögon

Glasögontrenderna för 2018 fortsätter att ha sin tyngdpunkt på retrostilen. Just nu är de runda glasögonen hetast och det gäller för alla material. De rektangulära bågarnas kanter är mjukare, går längre ner mot kinden och helt klotrunda glasögon är väldigt inne just nu. Vi ser många smäckra och luftiga glasögon och färgerna är ljusare och blekare än någonsin. En smal men stark trend är små cateyes, burna en bit ner på näsan. Vi söker personliga glasögon, designade för att hålla,  gjorda av fint  material av tillverkare med gedigen kunskap och kärlek till glasögonbågar. Handmade är ett nyckelord i dag och de olika glasögontillverkarnas story intresserar allt fler. Ekologiska material fortsätter att öka i efterfrågan och bland leverantörerna ställer allt fler om till mer miljövänliga alternativ.

Glasögontrend 2018 - runda glasögon


Runda glasögon är inne! Det fungerar lika bra med pyttesmå runda som stora runda. Det är lika rätt med en kraftig och uppseendeväckande klotrund båge som en tunn och diskret. Materialet kan vara plast, metall eller helt båglösa.

Savile Row är ett anrikt engelskt märke som gör klassiska runda metallbågar i flera storlekar och varianter. Modellen Beaufort är den mest kända och mest efterfrågade. Ett annat anrikt märke är japanska Masunaga med sina perfekt rundade former som inspirerat mängder av glasögonmakare genom åren. Danska Lindberg gör succé med sina ultralätta tunna runda glasögon och Oliver Peoples runda klassiker Gregory Peck är glödhet.

Glasögontrend 2018 - bleka bågar


En stark trend är transparenta glasögonbågar eller bågar i blekt pastelliga färger. Gärna ljusrosa, gråbeige, mildblå eller ljusgult. Det har alltid varit en eller annan som gillat den linjen, men nu är det påfallande många som söker ljusa bågar. Det går hand i hand, eller strax efter egentligen, den osminkade neutrala make-up-trenden. Man kan också dra paralleller till heminredningstrenden med ljust nordiska hem i ljusa och luftiga material. Tänk korgar, korgstolar, korglampor. Tänk makramé. Obehandlad furu. Naturen.

Det ju inte alls så att svarta och mörkbruna bågar är på väg ut ur modebilden. De har bara förflyttats till att vara en självklarhet. Du som haft ett par varv med svarta eller bruna glasögon ska absolut överväga ett köp av ljusare bågar.

Glasögontrend 2018 - lätta & luftiga glasögon

Efter kraftiga svarta glasögonbågar längtar vi efter luftiga bågar, helst superlätta och supertunna. Formen får gärna vara klotrund och lite överdimensionerad. Eller underdimensionerad. Många designers hämtar just nu sin stilinspiration från trettiotalet och dess små rundade modeller. Luftigt är ett nyckelord.

Ett bra märke att kika på är danska Lindberg och deras serie Rim.

Glasögontrend 2018 - åttakantiga glasögon

Nu har det lossnat för octagonen. Oscar Magnsuon var först med Maya ovan, och i år finns den åttakantiga formen i många märkens kollektioner. Tunna metallbågar är också poppis i den här formen.

Glasögontrend 2018 - små smala cateyes

En kaxig smal liten cateye, buren långt ner på näsan. Konstigt? Ja kanske. Men det är de glasögon som synts på många modeikoner senaste tiden. De har så smått börjat dyka upp som solglasögon här hemma, och som vanliga glasögon väntas de komma stort.

Mest lättburna är Oliver Peoples. Kaxigast är Célines cateyes.

Glasögontrend 2018 - handgjorda glasögon

Vi vill ha glasögonbågar som är på riktigt. De ska vara äkta, gjorda av kunniga händer som älskar hantverket. Glasögonen ska ha en historia och kännas gedigna. Detaljerna får gärna vara ditskruvade för hand, materialet av samma fina kvalitet som förr i tiden.

Savile Row är det anrika glasögonmärket som tillverkas i London i samma fabrik och på samma sätt som i mitten på nittonhundratalet. Savile Row har sedan länge många hängivna fans runt om i världen och till oss kommer konnässörer från hela landet för att hitta sin äkta Savile Row.

Glasögontrend 2018 - ekologiska glasögon


En stark trend i glasögonvärleden är efterfrågan på ekologiska glasögon, in alla fall mer miljövänliga. Det började med ett fåtal leverantörer, men nu börjar fler och fler ställa om till mer miljövänlig produktion där materialet består av träpulpa och cellulosa från bomull. De är helt nedbrytningsbara och tillverkas utan de lösningsmedel som oftast används vid glasögontillverkning. Om du lägger bågarna i komposten tar det cirka 3 år innan de har blivit till mull (förutom metallgångjärnen).

Svenska Oscar Magnuson Spectacles gör alla sin modeller i Maccuchellis M49, en blandning av bomullsfibrer och träfibrer som ger en mer miljövänlig nedbrytbar plast.

Danska Monkeyglasses gör coola biologiskt nedbrytbara modeller i acetatplast av bomull och trämassa. De jobbar efter "Zero waste program" och använder spillbitar från tillverkningen till att göra små accessoarer.

Dick Moby är ett nytt märke som i sina svarta bågar har hela 97% återvunnen plast. Deras övriga färger görs i nedbrytbar acetat utan giftiga härdningsmedel. De tänker också miljövänligt runt övriga produkter; fodralen är gjorda av återvunnet läder och putsdukarna av PET-flaskor.

De 10 viktigaste glasögontrenderna enligt tidningen Optik

Glasögonbloggare och trendexpert i tidningen Optik, det är vår Åsa som till vardags finns här på City Optik. Nedan finns hennes senaste sammanställning över glasögontrenderna hösten 2017.

Tidningen Optik trendspaning