De viktigaste glasögontrenderna 2019

Glasögontrenderna för 2019 fortsätter att ha sin tyngdpunkt på retrostilen. Just nu är de runda glasögonen hetast och det gäller för alla material. De rektangulära bågarna är större och kanterna är mjukare, går längre ner mot kinden. Helt klotrunda glasögon är väldigt inne just nu. Vi ser många smäckra och luftiga glasögon och färgerna är ljusare och blekare än någonsin. En smal men stark trend är små cateyes, burna en bit ner på näsan. Vi söker personliga glasögon, designade för att hålla,  gjorda i fint  material av tillverkare med gedigen kunskap och kärlek till glasögonbågar.

Runda glasögon

Runda glasögon har verkligen slagit igenom stort i modebilden och får sägas vara grunden i glasögonmodet just nu. Det fungerar lika bra med pyttesmå runda som stora runda. Det är lika rätt med en kraftig och uppseendeväckande klotrund båge som en tunn och diskret. Materialet kan vara plast, metall eller helt båglösa. Med runda menar vi också de som är lite rakare ovantill och de som är mer ovala.

Bleka bågar

En stark trend är transparenta glasögonbågar eller bågar i blekt pastelliga färger. Gärna ljusrosa, gråbeige, mildblå eller ljusgult. Det har alltid varit en eller annan som gillat den linjen, men nu är det påfallande många som söker ljusa bågar. Det går hand i hand, eller strax efter egentligen, den osminkade neutrala make-up-trenden. Man kan också dra paralleller till heminredningstrenden med ljust nordiska hem i ljusa och luftiga material. Tänk korgar, korgstolar, korglampor. Tänk makramé. Obehandlad furu. Naturen.

Det ju inte alls så att svarta och mörkbruna bågar är på väg ut ur modebilden. De har bara förflyttats till att vara en självklarhet. Du som haft ett par varv med svarta eller bruna glasögon ska absolut överväga ett köp av ljusare bågar.

Lätta & luftiga glasögon i metall

Efter kraftiga svarta glasögonbågar längtar vi efter luftiga bågar, helst superlätta och supertunna. Formen får gärna vara klotrund och lite överdimensionerad. Eller underdimensionerad. Många designers hämtar just nu sin stilinspiration från trettiotalet och dess små rundade modeller. Luftigt är ett nyckelord.


Cateyes

En smal liten cateye, kaxigt buren långt ner på näsan. Konstigt? Ja kanske. Men det är de glasögon som synts på många modeikoner senaste tiden. De har börjat dyka upp som solglasögon här hemma, och som vanliga glasögon väntas de komma stort.

Här måste vi också nämna att riktigt stora cateyes à la åttiotalet finns i modebilden.

Handgjorda glasögon

Vi vill ha glasögonbågar som är på riktigt. De ska vara äkta, gjorda av kunniga händer som älskar hantverket. Glasögonen ska ha en historia och kännas gedigna. Detaljerna får gärna vara ditskruvade för hand, materialet av samma fina kvalitet som förr i tiden. Vi älskar när känslan i bågen är mjuk och välgjord, när bågen är gjord för att hålla i många år.

Åttakantiga glasögon

Nu har det lossnat för octagonen! I år finns den åttakantiga formen i så gott som alla märkens kollektioner. Modellen är vanligast i tunna metallbågar men den finns också i plastmaterial. Vi ser dem oftast i ganska stora, rentav överdimensionerade varianter.

Ekologiska glasögon

En stark trend i glasögonvärleden är efterfrågan på ekologiska glasögon, in alla fall mer miljövänliga. Det började med ett fåtal leverantörer, men nu börjar fler och fler ställa om till mer miljövänlig produktion där materialet består av träpulpa och cellulosa från bomull. De är helt nedbrytningsbara och tillverkas utan de lösningsmedel som oftast används vid glasögontillverkning. Om du lägger bågarna i komposten tar det cirka 3 år innan de har blivit till mull.

Se våra mest säljande bågar just nu