Så behandlar du torra ögon - expertens bästa råd och tips

  • 20 april, 2017

Att ha problem med torra ögon är mycket vanligt. De allra flesta med torra ögon har i grunden en otillräcklig sammansättning av tårvätskan, det är oftast för lite fett för att det ska fungera optimalt. Här får du de grundläggande tipsen för att behandla torra ögon.

Behandling av torra ögon

Den grundläggande behandlingen vid torra ögon är

  • Värme
  • Massage
  • Rengöring
  • Smörjande, återfuktande droppar
Värmen är till för att göra fettet som produceras i körtlarna lättflytande så att det kommer ut till tårvätskan. Bästa och enklaste sättet är att använda en värmemask som du enkelt värmer i mikron. Blunda och lägg den uppvärmda masken (obs ej för het bara varmljummen) över ögonen i 10 minuter.

Efter masken ska du massera ögonlocken mjukt i 30 sekunder på både övre och undre ögonlocket. Börja med övre ögonlocket; uppifrån drar du pekfingret mjukt ner mot fransarna. Starta i yttre ögonvrån och jobba med vertikal rörelse steg för steg in mot inrre ögonvrån. För undre ögonlocken startar du 1-2 centimeter nedanför fransarna, och gör en mjuk uppåtgående rörelse med pekfingret ända upp till fransarna. Starta i yttre ögonvrån och jobba steg för steg mot inre ögonvrån. Upprepa i cirka 30 sekunder per ögonlock.

Rengöring är ett måste efter att du använt värmemasken och masserat. Det som kommer ut ur körtlarna ska torkas bort med en servett. Bäst är att använda speciellt anpassade återfuktande ögon-våtservetter som finns att köpa hos optiker.

Den här proceduren upprepas 1 gång per dag tills besvären är borta. Men räkna med att det tar tid...

Använd smörjande droppar vid behov under dagen. Obs! Droppar utan konserveringsmedel.

Medel att ta till vid torra ögon

När det känns torrt under dagen är det bra och skönt för ögat att få en droppe mjukgörande och återfuktande vätska till ögat. Det finns flera olika fabrikat och varianter, men mycket viktigt är att använda en konserveringsmedelsfri droppe. En lättflytande droppe, till exempel Biotrue ögondroppar eller HyloComod är bra vid lätta eller måttliga besvär med torra ögon.

Om du har mer ihållande torrhet eller stora problem med torra ögon är HyloGel den bästa droppen., en geldroppe som inte ger suddig syn och fukten stannar kvar längre på ögat. Vid svåra besvär kan en salva, VitApos, användas till natten. Den ger dock suddig syn en bra stund efter du applicerat den.

Kostillskott med Omega 3

Kosttillskott med högt innehåll av Omega 3 fettsyror har visat sig ha bra effekt på tårfilmens kvalitet. Mängden tårvätska ökar och risken för inflammation minskar.

Köp bästa produkterna vid problem med torra ögon här

Torra ögon undersökning

För att få ett bra underlag för hur dina torra ögon kan behandlas på bästa sätt, boka en tid för synundersökning kompletterad med torra-ögon utredning. Den tar cirka 45 minuter och avslutas med behandlingsrådgivning.

Beställ tid på 08-7917570

Tidigare artiklar om torra ögon