Problem med torra ögon? Här är råd och tips baserat på den senaste forskningen

  • 08 februari, 2016

I helgen var det utbildningsdagar för landets optiker. Vi fick bland annat lyssna på en föreläsning om torra ögon där ögonläkaren och torra-ögonspecialisten Ann-Katrin Alveblom lärde ut hur vi bäst diagnosticerar och behandlar torra ögon. Torra ögon ger ofta en rad andra symptom än just torrhet; dålig skärpa, sveda och rinnande ögon bland annat.

Torra-ögonspecialistens bästa råd var: Använd inte ögondroppar med konserveringsmedel! Det kan förvärra problemet med torra ögon

Efter att ögonspecialisten Ann Katrin Alveblom från Växjö ögonklinik visat olika metoder för bestämning av torra ögon listade hon vanliga faktorer som kan ge torra ögon

- Med stigande ålder ökade problem med torra ögon.

- Hormoner kan göra att tårarna får sämre kvalitet. Främst kvinnor drabbas.

- Hudsjukdomar som acne och rosacea ger ofta besvär med inflammationer i ögonlockskanten och torra ögon genom det.

- Många läkemedel har som biverkning torra ögon, bland annat vanliga glaucomdroppar och fuktdroppar med konserveringsmedel. Även antidepressiva och allergimediciner ger ofta torra ögon.

- Bland diabetiker har 37% torra ögon! Även vanligt vid reumatism och andra immunologiska sjukdomar.

Behandlingen mot torra ögon

Det finns tre grundpelare i behandlingen av torra ögon och blefariter: Rengöring, värme och massage. Dessutom komplettera med fuktande och smörjande droppar efter behov. Hon rekommenderade också omega3-kapslar i minst 3 månader. Det har visat sig ha en bra effekt på tårfilmens kvalitet.

Rengöring vid torra ögon

Använd vanligt ljummet vatten med tillsats av lite olja. Ta en bomullspad med detta och rengör noggrant längs ögonlockskanterna. Se till att få bort sådant som torkat fast. Vid torra ögon är oftast lipid(fett)lagret i tårfilmen för tunt, så därför ska lite olja tillsättas. Man kan också använda speciella rengöringsmedel eller rengöringsservetter. Fördelen är att dessa har ingredienser som är lindrande vid irritation och milt antibakteriella. Om du har röda och irriterade ögon rekommenderar vi servetterna Blephaclean, i annat fall kan du börja med ljummet vatten och lite olja (baby-, sesam-, rapsolja etc)

Värme

Enklast är att köpa en värmemask som du sätter i mikron en stund. Men observera, den får inte bli för varm. Råkar den bli för varm ha en handuk emellan masken och ögonen. Ligg med masken 8-15 minuter 1-2 ggr per dag i början. Om torrheten blir bättre kan det räcka med 1-2 gånger per vecka. Det finns olika sorter. Vi har TheraPearls på bilden och så har vi The Eyedoctor ögonmask klädd med antibakteriellt tyg.

Köp ögonmask här

Ögonmassage

Efter värmemasken masserar man med rena fingrar längs både övre och nedre ögonlocket. Detta för att hjälpa fettkörtlarna att släppa ut den mjuka oljan i ögat. Du kan då använda en rengörande gele, Blephagel, som gör att fingrarna glider mjukt och lätt och inte frestar på den ömtåliga huden runt ögat.

Fuktande droppar och salvor mot torra ögon

Torra ögonspecialisten med dr Ann-Katrin Alveblom rekomenderar ENDAST ögondroppar utan konserveringsmedel. Vi har Hylo-Comod och Hylo-Gel, bägge utan konserveringsmedel och inriktade på olika svåra besvär med torra ögon. Om man har torra ögon på natten kompletterar man med salvan VitApos eller Oculentum Simplex.

Mer om behandling mot torra ögon