Så här återvinner du dina linser och linsförpackningar

  • 06 februari, 2019

Vi hoppas att du redan nu återvinner dina linsförpackningar. Men har du kanske tvekat för att du inte vet hur du sopsortera dem? Lugn, här kommer tips och råd för hur dina linser och linsförpackningar ska återvinnas.

Nyhet! Lämna in dina använda linser och linsförpackningar till oss

97% blir garanterat återvunnet när du lämnar in dina använda linser och linsförpackningar till oss. När kontaktlinserna och plastlinsförpackningarna är insamlade skickar vi dem till TerraCycling. Där strimlas de samt (om nödvändigt) tvättas. Materialet smälts därefter ner för att bli användbart råmaterial, exempelvis plastpellets. Dessa råmaterial kan användas till nya återvunna plastprodukter.


Vilka linsförpackningar kan återvinnas via City Optik

Här är exempel på linser och linsförpackningar du kan lämna in. Vi tar emot alla märken och linssorter. Vi i vår tur sänder plasten vidare till TerraCycling. Där blir sändningen sorterad och vägd. Beroende på vikt så doneras x antal kronor till välgörenhet. Och 97% av plasten återvinns! Hoppas vi tillsammans kan samla riktigt mycket plast.

Generella råd för återvinning av linser och linsförpackningar

Det finns 3 delar i en linsförpackning som ska återvinnas; kartongen som linserna ligger i, linsförpackningen i plast där själva linsen ligger samt locket du river av på denna. Kartongen sorterar du som papper och linsförpackningen går till plaståtervinningen. Locket däremot är lite klurigt, det är en blandning av både plast och metall. Vissa linsmärken rekommenderar att man lägger locket i plaståtervinningen medan andra rekommenderar att de läggs i metall. Själva linsen då? Den vanligaste rekommendationen är att man lägger den i vanliga hushållsopor, alltså som brännbart material. Linser ska inte spolas ner i handfat eller toalett.

Nedan kan du se vad de olika linsleverantörerna rekommenderar för sina linser.

Johnson & Johnson

Linserna heter Acuvue och finns i olika Acuvue-varianter, både endagars och tvåveckors. Deras linsförpackning inklusive locket ska gå i plaståtervinningen. Ytterkartongen läggs i pappersåtervinningen och själva linsen ska kastas i hushållssoporna. Linserna ska INTE spolas ner i handfat eller toalett.

Alcon

Alcon har flera varianter engångslinser som har namnet Dailies och månadslinser som heter Optix. De har även märket Fresh Look. Deras linsförpackningar är tillverkad av polypropen, ett återvinningsbart material som godkänts av kommunala återvinningscentraler. Hela linsförpackningen inklusive lock lägger du i plaståtervinningen. Folielocket är inte återvinningsbart eftersom det inte är möjligt att återvinna en sådan liten bit av kompositplast och aluminiummaterial. Ytterkartongen kommer från hållbara skogar och sorteras som papper.

Cooper Vision

Vanliga linser från Cooper Vision är Biofinity, Avaira, Clarity, Frequency och Proclear. De finns både i endags- och månadsvariant. De rekommenderar följande: Linsförpackningen (botten) går till plaståtervinning och locket ska till metallåtervinningen. Ytterkartongen sorteras som papper. Själva linsen är plast och kan när den torkat sorteras som plastförpackning. Cooper Vision hälsar också att alla linser från CooperVision har endast koksaltlösning i blistern, inga mjukgörande tillsatser i vätskan.

Bausch & Lomb

Linser från Bausch & Lomb kan heta Pure Vision, Soflens och Biotrue. De gör både månadslinser och endagslinser. Deras linsförpackningar (botten) sorteras som plast och locket sorteras som metall. Ytterkartongen läggs i pappersåtervinningen. Själva linsen läggs i hushållssoporna (brännbart material).