Trött i ögonen, lite huvudvärk och vill bara blunda

  • 21 november, 2020

Känner du igen dig? Du är verkligen inte ensam. När så många människor under lång tid sitter vid skärmen nästan hela dagen, då blir en vanlig berättelse hos optikern just den om trötta ögon, huvudvärk och en känsla av att bara vilja blunda. Även den som inget synfel har kan uppleva precis samma symptom och behöva glasögon som avlastar ögonen vid läsning och skärmarbete. Ett par läsglasögon kan vara den bästa julklappen till dig eller en närstående detta år.


Trötta ögon och kanske lite svag huvudvärk

De absolut vanligaste symptomen på att du skulle behöva glasögon som avlastar ögats anstängande arbete vid skärmen är: trötta, ansträngda ögon och huvudvärk. Det behöver inte vara att texten är suddig, den kan vara skarp och klar, men ögats ansträngning för att hålla texten skarp ger huvudvärk och ansträngda ögon.

Varför känns ögonen ansträngda trots att jag ser bra?

Du kan ha perfekt syn, noll synfel alltså, både på avstånd och nära håll, men ändå drabbas av symptom som huvudvärk och ögonvärk. Det beror på att när vi ska titta på något som är inom en meters avstånd måste ögat zooma för att se skarpt. Det är flera olika ögonmuskler involverade för att ögat ska kunna zooma. Ju närmare föremålet är som du ska titta på, desto mer måste ögat zooma, alltså måste ögats muskler jobba mer.

Det är vanligtvis inget problem om du bara tittar en stund åt gången på nära håll. Men idag sitter många väldigt länge och tittar på en skärm eller på mobilen. Det blir flera timmar på raken och det är just mängden tid som vi tittar på nära håll som är avgörande. Kort tid = inga problem, lång tid = mer problem.

Här finns avlastande läsglasögon


Skärmglasögon som du kan testa innan synundersökning

Om du inte vill, kan, har tid eller lust att gå till optikern ska du här få tips på skärmglasögon du kan testa själv.

Om du inget synfel har kan du alltid testa läsglasögon +0,5 dioptrier. De gör att ögonen slipper zooma 0,5 dioptrier och det kan vara den lilla lilla avlastning som ögat behöver i perioder för att orka med.

Det är svårt hitta färdiga glasögon i låga styrkor. Vi har en modell läsglasögon som görs i +0,5 och +0,75. D

Köp läsglasögon +0,5 här

Om du redan använder läsglasögon som fungerar bra när du tittar i mobilen och läser, behöver du ha 0,5 till 1,0 dioptrier mindre för att se klart på skärmen. Här kommer exempel:

Om du har +2,0 läsglasögon för mobilen, och du sitter vid en skärm som är cirka 50-50 cm bort, då ska du köpa +1,5 läsglasögon för skärmarbetet. Om skärmen är längre bort än 65 cm då ska du köpa +1,0 läsglasögon.

Det här är riktvärden för dig som vill testa lite innan du går till en optiker.

Läsglasögon rekommenderade av oss

Läsglasögon med blåljusfilter skönt och bra för ögonen

Vissa läsglasögon har ett filter som tar bort en del av det blå ljuset. Det upplevs väldigt vilsamt framför skärmen.

Köp läsglasögon med blåljusfilter

Guide för styrka i läsglasögon baserat på ålder

När det gäller vanlig ålderssynthet är vi människor relativt lika. Den som ser klart på avstånd men suddigt på nära håll följer ofta den här mallen:

40 år = läsglasögon +1,0

45 år = läsglasögon +1,5

50 år= läsglasögon +2,0

55 år= läsglasögon +2,5

60 år= läsglasögon +3

Det här är bara en uppskattning och gäller bara för glasögon som ska användas på nära håll. Endast en synundersökning hos optiker kan ge dig exakt värde som gäller för dig.

Synundersökning ger omfattande bedömning om synen

Det allra bästa för dig som sitter länge vid skärmen är att göra en synundersökning. Då blir eventuella synfel uppmätta och ögats förmåga att zooma in på nära håll kontrolleras. Du får råd om hur du bäst kan lösa eventuella problem kopplade till närarbete. Det ingår också ergonomi-tips.

Boka synundersökning här