Glasögonevent med Garrett Leights snygga bågar 23 november

 • 17 november, 2023

Äntligen har vi fått kontrakt med Garrett Leight California Optical och kan erbjuda deras klassiska väldesignade bågar. Med fantastisk passform, färgerna vi gillar och snygga modeller som är lätt att passa i kan det ju inte bli annat än lyckat. Vi hälsar väkommen med ett trevligt event och väldigt trevligt pris på Garrett Leight. Mer om det längre ner.

Garrett Leight California Optical GLCO

Garrett Leight är son till glasögondesign-legenden Larry Leight, grundare av det ikoniska glasögonmärket Oliver Peoples. Med en bakgrund inom journalistik tänkte Garrett till en början arbeta inom musik eller journalistik, men hans erfarenheter från olika avdelningar på Oliver Peoples väckte hans intresse för glasögondesign.

Sagt och gjort, 2010 grundade han sitt glasögonmärke och ända sedan starten har världens finaste optikbutiker stått i kö för att bli återförsäljare. Nu är det äntligen vår tur. Stolta över att vara en av mycket få butiker i Norden som kan saluföra Garrett Leight

Märkets inspiration kommer från film, musik, konst och mode. Designen och känslan hämtas från det förflutna, i nuet och när man spanar in i framtiden.


Premiär-event i butiken 23 november

Bekanta dig med Garrett Leights fina bågar på bästa sätt när märkets svenske representant Daniel Sarabia gästar oss med kollektionen.Vi har också köpt in ett väldigt stort lager för att vara rustade med det bästa.

20% rabatt på Garrett Leight glasögon

Den 23 november får du 20% rabatt på Garrett Leight, även 20% på glasen. Vi har ju begränsat med provrum så om du hittar en Garrett-båge på eventet, kan du lägga handpenning och komma på synundersökning inom en vecka och få till det rabatterade priset.

Boka tid för undersökning

Service-kit på köpet

Ett fint litet GLCO sevice-kit ingår till alla Garrett-köp under dagen.

Har du frågor?

Välkommen att kontakta oss om du har frågor. Mejla på info@cityoptik.se eller slå en signal 08-791 75 70.

Visst syns vi den 23:e?

12 oktober är World Sight Day 2023

 • 10 oktober, 2023

World Sight Day infaller torsdagen den 12 oktober och i år ligger fokus på vikten av god ögonvård på arbetsplatsen. Denna dag ska uppmuntra alla arbetsgivare att se över sina rutiner för bra ögonhälsa. En god ögonhälsa leder till större välbefinnande och högre produktivitet. En första start är att se till att alla anställda får göra en synundersökning.

World Sight Day torsdag 12 oktober 2023

Under hashtaggen #LoveYourEyes initierar den globala organisationen IAPB (International Agency for the Prevention of Blindness) varje år en dag med ögonhälsa i fokus. 2023 handlar det om ögonhälsa på arbetsplatsen.

Vad innebär ögonhälsa på en arbetsplats?

En ögonhälsopolicy kan till exempel innefatta regelbundna synundersökningar, kontroller att skärmplacering, arbetsavstånd och belysning är korrekt, ge information om blinkövningar och ögonlocksmassage samt att ge tillgång till enklare ögonvård som smörjande ögondroppar.

Vid fabriksarbete eller annat arbete där risk för skada på ögonen finns kan en ögonhälsopolicy innefatta allt ovan men även skyddsglasögon samt påminnelse och information om vikten av att använda dessa.

Enkla tips för dig som arbetar vid skärm

Om du sitter vid en stationär dator är det viktigt att inte ha skärmen för nära. En bra tumregel är att ha skärmen på minst en armlängds avstånd. Det är också vilsammare om ögat får titta aningen nedåt, så ha skärmen så långt ner du kan.

Den här regeln gäller egentligen allt som du tittar på; mobil, padda, tidning och liknande. Håll inte för nära! Ju närmare desto mer ansträngande för ögonen.

Det är lätt att fastna och ha blicken på skärmen under lång tid. Tänk på att titta upp och bort ibland, helst ut genom fönstret. En enkel regel är 20/20. Det vill säga att var 20:e minut ska du titta upp och fästa blicken långt bort i 20 sekunder. Det bästa är om du kan titta ut genom fönstret. Då slappnar ögat av och får mer kraft att klara det ansträngande jobbet att se på nära håll.

Glöm inte att blinka! När du ser på skärmen blir blinkfrekvensen lägre och det kan ge besvär som grusiga och torra ögon. Vissa får ögon som svider och de kan rinna ibland. Försök komma ihåg att blinka ordentligt så ofta kan. Gör gärna en kort blinkövning var 20:e minut.

Om du vill ha något som bättrar på direkten ska du köpa smörjande ögondroppar eller ögonspray. Lindrar snabbt och är jättebra!


Boka synundersökning

Om du arbetar mer än en timme om dagen vid skärm ska arbetsgivaren se till att en synundersökning görs för att kontrollera om du behöver speciella arbetsglasögon.

Fråga på ditt jobb vilka rutiner de har. Boka sedan in dig på en förstklassig synundersökning hos oss.

Boka synundersökning här

Event med Moscot

 • 10 oktober, 2023

Höstens snyggaste glasögon visar Moscot torsdag 19 oktober. Med en underbar kollektion snygga bågar är de vårt bäst säljande märke. De har skapat ikoniska modeller som till exempel Lemtosh. Det är bågen "alla" vill ha just nu. Lemtosh kan du se varje dag på TV. eftersom modellen bärs av många programledare och kändisar. Mjuka och välsittande klassiska modeller är märkets signum. Det är så lätt att passa i dem och att känna sig både snygg och bekväm.


Ikonerna kommer till City Optik 19 oktober

Som en av få auktoriserade återförsäljare av märket är vi både glada och stolta över att få hit Kim Ravn som är nordisk manager för Moscot. Han har med sig massor av Moscot för att visa vad som finns och guida fram till ditt bästa par glasögon.

Varför är det vär att komma hit den 19 oktober?

Jo för att Moscot har ett enormt sortiment modeller och färger, varifrån vi väljer ut en liten del till City Optik. Men vi har begränsad plats och har inte möjlighet att ta in allt vi vill, så torsdag den 19:e oktober finns chans att se de modeller och färger vi normalt inte har på lager. Och det är många! Och de är snygga!

Vilken tid?

Eventet startar kl 12 och Kim finns kvar med kollektionen fram till klockan 18.


Moscot ett familjeföretag

Familjepatriarken Hyman Moscot kom från Östeuropa via Ellis Island 1899. Hyman började sälja färdiga glasögon från en vagn på Orchard Street på Manhattan Lower East Side. År 1915 öppnade Hyman familjens första butik, MOSCOT's på 94 Rivington Street, och resten, som man säger, är historia! 1

936 bosatte sig MOSCOT på Orchard Street 118, på hörnet av Delancey Street, som skulle vara hem för de kommande åtta decennierna. Barnbarnet Joel tog över över "MOSCOT-huset" 1951. Charmig och hängiven till sina kunder drev Joel butiken och förmedlade familjens värderingar till sina söner, som snart skulle bli fjärde generationen av Moscots att ta rodret. 1986 gick Joels son, Dr. Harvey Moscot, optiker, in i familjeföretaget. Joels yngsta son, Kenny Moscot, följde efter och gick med i verksamheten 1992. I mars 2013 kom Harveys son, Zack Moscot, en formellt utbildad industridesigner, ombord och gjorde honom till den femte generationen Moscot som gick med i familjeföretaget. 2015 firade MOSCOT sin 100-årsdag!

Moscot landar på City Optik - läs här

Ögonen angrips av covid - SVT uppmärksammar idag

 • 28 augusti, 2023

SVT publicerar idag två reportage som handlar om ögon och besvär som kan relateras till covid. Vår Kajsa är en av fåtalet optiker som idag är specialiserade i ämnet. Hon är delaktig i den forskning som nämns i reportaget, och arbetar en stor del av sin tid med patienter som drabbats av symptom.

Ögonrelaterade besvär efter covid

Forskaren Jan Johansson släpper i höst en rapport med behandlingsmetoder och föreslagna riktlinjer för vården, i hopp om att fånga upp fler med besvär. Enligt Jan Johansson kan trötthet, hjärndimma och minnesproblematik ibland kopplas till just ögonen.

Nu kan forskare ha hittat en gemensam nämnare till symptomen som kan drabba personer med långvariga, kognitiva besvär efter covid. I en studie som presenteras i höst har man funnit att motoriken och samspelet med ögonen försämrats hos patienterna.

– En majoritet av de här patienterna har symptom som också är relaterat till synen, säger Jan Johansson, forskare syn och postcovid på Karolinska Institutet.

Kajsa Gode, optiker här på City Optik, är delaktig i denna studie. En stor del av hennes arbetsdag handlar i nuläget om att göra undersökningar kopplade till covid.

Till svt och klippet om covid

Kajsa undersöker ögon efter covid

Kajsa är vidareutbildad för att ta hand om patienter med synproblem relaterade till covid. Hon deltar även i den studie som relaters till i svt-klippet och har ett tätt samarbete med forskaren Jan Johansson på Karolinska.

Kajsa arbetar också mycket med skelningar och synträning. Om du har speciella besvär med ögonen och vill boka tid hos Kajsa, ring då 08-7917570. Ett besök hos Kajsa kostar 1590 kronor. Kostnad för återbesök kan tillkomma.

Om du "bara" har ett synfel och vill ha en grundlig synunderökning av dina ögon, då bokar du via hemsidan.

Boka tid för synundersökning

City Optik uttalar sig i DN om leveransstörningar av linser

 • 24 augusti, 2023

I veckans DN blev City Optiks Åsa intervjuad om att det har varit stora problem under året när det gäller leveranser av kontaktlinser. Det har blivit mycket bättre nu mot slutet av sommaren, men fortfarande finns vissa störningar kvar. Vi påminner dig som använder linser att vara ute i mycket god tid när du beställer och kanske beställa lite mer än vanligt.


Åsa på City Optik uttalar sig i DN

– Jag har varit i den här branschen länge. Tidigare kunde en försenad lins dröja i två till tre veckor. Nu rör det sig snarare om månader. Det här har pågått sedan pandemin och under våren har det varit extremt stora störningar, säger butiksägaren Åsa Vikström.

Problemen gäller framför allt mer ovanliga linser, som de med höga styrkor eller de som används av astigmatiker. Men bristen har även påverkat mer populära linser.

– Även standardstyrkor har varit svårt. En av våra mest sålda linssorter har inte funnits i den vanligaste styrkan -2,5 på månader.

När en lins är kraftigt försenad måste kunden antingen använda glasögon eller välja en snarlik lins, till exempel en från en annan tillverkare eller med en svagare styrka. Under sommaren har vårens förseningar minskat, men enligt Åsa Vikström fortgår bristen på vissa produkter.

– Det har inneburit enorma problem för oss. Besvikna kunder ringer in och undrar när de får hämta sina linser och vi får svara att de eventuellt får göra det om två månader.

Läs artikeln i DN

Glasögoninspiration de luxe med Marie Säleby

 • 27 juni, 2023

Häng med på en riktig inspirationsrunda med vår fina kund Marie Säleby. Hon är expert på läckra outfits som kombineras med riktigt snygga glasögon. Hon har genom åren byggt upp en perfekt glasögongarderob. Vi fick en pratstund med henne där hon tipsar om hur du kan tänka när du "bygger upp" dagens outfit.

Glasögonen är pricken över i

En supersnygg dress och örhängen från Svenskt Tenn lyfter till svindlande höjder med glasögon från Londonmärket Oliver Goldsmith. Modellen heter Ego.

Marie är specialist på projektledning i sin yrkesvardag och hennes kreativa ådra får utlopp med de fina outfits hon alltid har. Passande nog heter hennes företag Futureyes och hon har utvecklat ett system för målstyrning som heter Eyescube. Och glasögon får väl också sägas vara något av hennes specialitet. I denna artikel visar hon några av modellerna i hennes stora samling.

Maries tips för en bra dagsoutfit

Så här säger Marie när vi frågar om hennes tips för en bra outfit för dagen.

"Gå på känsla! Jag planerar aldrig innan, utan känslan på morgonen avgör. Det börjar med ett plagg som passar dagen, kanske finns det något jag vill förstärka. Sedan bygger jag steg för steg på med det som passar. Ska jag prata inför en samling människor vill jag ofta ha en känsla av power. Att klä sig lekfullt passar mitt kynne. Och glasögonen blir alltid kronan på verket. Det är så kul att ha flera att välja mellan så att det alltid stämmer perfekt."

Emmanuelle Khanh glasögonbåge

Här bär Marie bågar från franska Emmanuelle Khanh. Så läckra med en nutida vintagekänsla.

Oliver Goldsmith glasögonbåge

Harmonisk färg och form men ändå lekfullt yttryck ger bågarna från London-märket Oliver Goldsmith. Marie följer upp bågens färg med samma nyans i glasen. Så snyggt!

Maries sommarglasögon

I sommar är det främst de här glasögonen som Marie varierar mellan. Längst upp till vänster Oliver Goldsmith följt av Emanuelle Khanh och Oliver Goldsmith igen. Längst ner två modeller från vår svenska favorit Oscar Magnuson.


Tack Marie för att vi fick fota dig. Mer bilder finns på Facebook och Instagram.

Fokus på närsynthet

 • 23 maj, 2023

Denna vecka är det Myopia awareness week 2023. Och vad betyder det? Jo, denna vecka lägger vi extra fokus på närsynthet, och speciellt på närsynthet hos barn. Visste du att världshälsoorganisationen WHO betecknar ökningen av närsynthet i världen som alarmerande och beräknar att hälften av jordens befolkning är närsynta år 2050?

Närsynthet drabbar allt fler

Allt fler människor drabbas av myopi, eller närsynthet som vi vanligtvis säger. Ett vanligt synfel som gör att man ser suddigt på långt håll. Närsynthet startar normalt under barndomen och blir gradvis sämre tills barnet slutat att växa.

Varför är närsynthet dåligt?

Närsynthet innebär en högre risk för att utveckla ögonsjukdomar senare i livet.

Grå starr, glaukom, makuladegeneration (förändringar i gula fläcken) och näthinneavlossning är tillstånd som normalt kan drabba ett åldrande öga, men risken för dessa sjukdomar ökar markant med graden av närsynthet. Dessutom ökar risken för att dessa ögonsjukdomar utvecklas i förtid.

Riskfaktorer för att bli närsynt

De stora riskfaktorerna för att bli närsynt är genetik och livsstil. Om bägge föräldrarna är närsynta är risken att barnet blir närsynt 50%. Om ena föräldern är närsynt är risken att barnet blir närsynt 30%.

De senste åren har stora studier gjorts på närsynthetsutveckling hos barn. Man har kommit fram till att de tre viktigaste riskfaktorerna i det dagliga livet är:

 • att spendera mycket tid inomhus
 • att titta mycket på nära håll
 • att vistas där det är svag belysning

Vad kan man göra?

Vistas mer utomhus! Minst 90 minuter per dag. Att minska skärmtiden är också bra.

Genom att göra regelbundna synundersökningar i tidig ålder ökar chansen att upptäcka synfel i tid.

Det finns två behandlingsformer som kan sakta in utvecklingen av närsynthet hos barn och ungdomar, speciella bromsande glasögonglas och speciella bromsande linser.

City Optiks optiker är utbildade i bägge alternativen.

Vi kan tillpassa Stellest-glas till de barn och ungdomar som är närsynta. Glaset bromsar närsynthetsutvecklingen med hela 67% (1) i genomsnitt jämfört med vanliga glas. Det ökar chansen att barnets öga håller sig friskt med bra syn längre upp i åldern.

Hur funkar Stellest myopibehandlande glas?

Glaset funkar som ett helt vanligt korrektionsglas, men samtidigt som det gör att barnet ser bra gör det också att utvecklingen av närsyntheten bromsas upp. Glaset består av en unik konstellation slipade mikrolinser som skapar en signalvolym till ögat som styr ögontillväxten. Denna signal gör det möjligt att sakta ner ögats längdtillväxt och därmed utvecklingen av närsynthet.

MiSight 1-day myopibehandlande engångslins

Linsen som bromsar utvecklingen av närsyntheten heter MiSight 1-day. Genom att använda MiSight 1 day kan man hindra att närsyntheten utvecklas lika snabbt och lika mycket.

MiSight har genomgått en tre år lång forskningsstudie med 144 barn i åldrarna 8 till 15 år. Den visar att hos de barn som använde MiSight 1 day bromsades utvecklingen av närsynthet i genomsnitt med 59 % jämfört med kontrollgruppen. (3)

Via länken finns mer information om MiSight.

Mer om MiSight

Boka synundersökning till barn

Boka tid för en synundersökning för ditt barn för att hitta eventuella synfel. De allra flesta synfel kan enkelt avhjälpas för att ge barnet bra förutsättningar att klara vardagen, och om barnet är närsynt kan en process inledas som bromsar en hastig utveckling.

Barn från 8 år är varmt välkomna till oss för en synundersökning.

BOKA TID FÖR SYNUNDERSÖKNING HÄR

Gällande budskapet "Glaset bromsar närsynthetsutvecklingen med hela 67% (1) i genomsnitt jämfört med vanliga glas." :

(1) Jämfört med enkelslipade glas om de används 12 timmar om dagen. Resultat av en tvåårig prospektiv, kontrollerad, slumpmässig, dubbelmaskerad klinisk prövning av 54 myopiska barn som använde Stellest™-glas jämfört med 50 myopiska barn som använde enkelslipade glas. Eff ektresultat baserade på 32 barn som uppgav att de använt Stellest™-glas minst 12 timmar per dag varje dag. Bao J. et al. (2021). Myopia control with spectacle lenses with aspherical lenslets: a 2-year randomised clinical trial. Invest. Ophthalmol. Vis. Sci.; 62(8):2888.
(2) Länk till IMPACT OF INCREASING PREVALENCEOF MYOPIA AND HIGH MYOPIA The impact of myopia and high myopia a Report of the Joint World Health Organization–Brien Holden Vision Institute Global Scientific Meeting on Myopia T
(3) MiSight linsens resultat är baserat på 3-års studier. Läs mer via länken:
https://journals.lww.com/optvissci/fulltext/2019/08000/a_3_year_randomized_clinical_trial_of_misight.3.aspx

Repris på vårens succé - Jacob med japanska bågar

 • 25 april, 2023

Senaste kollektionsvisningen med Jacob och hans fantastiska japanska bågar från Masunaga och TVR blev en riktig succé. På begäran från flera av våra kunder ordnar vi en visning med Jacob igen. Räkna med en givande eftermiddag med mycket skratt.

Välkommen på visning av japanska bågar

Jacob kommer återigen med sin härliga energi och visar hett eftertraktade japanska bågar. Han har en bakgrund som optiker och är otroligt bra på att hittar rätt båge till rätt person. Mode och design är hans intresse, det märks. Han reser ständigt runt i världen, vi är så glada att han kan avsätta en dag för oss och er.

Torsdag 4 maj mellan klockan12 och 17 finns han här.

Varför är japanska bågar så märkvärdigt?

Jo, japanska bågar räknas som världens finaste. Där finns extra fina acetater, lätta och extra starka. Hantverksskickligheten är på extremt hög nivå, med en mix av urgamla beprövade maskiner och dagens teknologi. Noggrannhet är ett signum och designen ofta klassisk.

Just nu märker vi ett enormt sug efter just japanska glasögon. Vi tror att det är den äkthet och ärlighet som japanska bågar står för, som vi söker i den här ganska turbulenta tiden vi lever i.


Masunaga since 1905

Masunaga är märket som startade redan 1905 och som fortfarande levererar unikt vackra bågar, gjorda av kunniga hantverkare.

Kenzo Takada var en vän till familjen och designade många utsökta modeller för Masunaga.

"The company’s mission statement since the establishment is “We manufacture excellent eyeglasses. We want to make a profit if we can, but we don’t hesitate to take a loss. It is always in our thoughts to manufacture excellent eyeglasses.” These words are still the basis of the conduct code of employees even more than 100 years after its establishment."


TVR True Vintage Revival

True Vintage Revival, eller TVR som det kallas, är ett japanske märke av nyare datum med bågar direkt sprungna ur gamla japanska designarkiv. Finishen och detaljerna är något alldeles extra. Säljs bara i ett fåtal utvalda butiker i världen.

"TVR is indisputable one of a kind.
It is one of the finest hand made micro-production in the world of eyewear.
Entirely designed and made in a village in Japan by the the best craftsmen the eyewear industry has to offer.
TVR is hard to find and sold only in the top independent optical stores around the world."

Ovanstående finns att läsa på deras vackra hemsida.

När, var, hur?

Jacob är redo att visa bågar från klockan 12 och finns här till runt 17.

Kom som du är - gott dricka och sötsaker finns.

Antingen springer du bara in en kortis eller så tar du höjd för att spendera längre tid för att kunna prova igenom allt.

Boka tid för synundersökning

Aktuella erbjudanden

Har vi några erbjudanden som passar dig? Klicka vidare för att se.

Aktuella erbjudanden

En fuktkudde mot ögat

 • 23 mars, 2023

Vad sägs om kontaktlinser som erbjuder en skonsam fuktkudde mot ögat? Låter det lockande ska du kika närmare på kontaktlinser av märket TOTAL som har nästintill 100 % vatten på linsens yta, så allt som rör ögat är en skonsam fuktkudde.

Vattengradient-linser

TOTAL är den första och enda linsfamiljen med vattengradientlinser. Alla kontaktlinser av märket TOTAL har nästintill 100 % vatten på linsens yta, så allt som rör ögat är en skonsam fuktkudde.

I butiken har vi ett stort lager av Total 1 endagslinser (minusstyrkor). Månadslinsen Total 30 är alldeles ny och den är än så länge beställningsvara.

Boka tid för linskoll

Astigmatiska Total linser i många parametrar

I Total-serien finns också astigmatiska linser, både i endagarslinsen och i månadslinsen.

Se linser i webbshoppen

20 år tillsammans

 • 30 januari, 2023

En numera smått legendarisk ägarkonstellation firar finaste firman som fyller 20 år den 1 februari 2023. City Optik är juvelen i drottningkronan, pärlan på gatan, smycket i kvarteret. Diamanten på skapelsen är relationerna som skapats här genom alla år med kunder, medarbetare, leverantörer, kollegor och grannar.


Glasögontillverkning sedan 1937

I den här anrika lokalen har det bedrivits glasögontillverkning och undersökningar av synen sedan 1937. Det startade med Optiker Bergman den äldre när han öppnade optikbutik här. På den tiden var det tunga sammetsgardiner för fönstren och det blossades flitigt på cigarr. Röken låg tät i lokalenoch bilar körde på Drottninggatan.

Åke Bergman, sonen, tog över och drev under dåvarande namnet Optiker Bergman butiken fram till en bit in på åttiotalet. Efter Åke kom Bosse och Gerald, strax därpå Björn Levin som drev butiken under namnet City Optik fram till 2003, då han sålde firman till sina anställda Aime, Jenny, Maria och Åsa.

Här är vi med Åke när han kom för en fika 1994. Han berättade att det var tjocka sammetsgardiner för fönstren och att alla hans pappas kunder satt och rökte i butiken. Dimman låg tät.

Framgångsreceptet

Ingen av oss kan göra budget, vi har ingen koll på nyckeltal. Vårt arbetssätt grundar sig i en enkel filosofi som har lett oss ganska långt.

Var snäll! Gör ditt bästa. Fika ofta.

Mer om City Optik

Fler fina City Optikare

Steg för steg har vi blivit fler. Bara några månader efter starten kom Maria Caesar in i gänget. Efter henne kom Kajsa och Britta. Sedan var det dags för Amanda att göra entré, det är nu några år sedan.

Vi har alltid ett par stycken som kommer och stöttar upp på helger och lov. Just nu Ebba Linmark och Jenny Aronsson.

En rolig detalj är att väldigt många av de som jobbat extra här eller praktiserat har gått vidare till toppjobb inom optikbranschen. Till exempel har vi en ögonläkare, en doktor i medicin, flera master-optiker, en universitetsadjunkt, en jurist, lärare på optikskolan etc.

Kan ni hålla sams?

Den vanligaste frågan vi fått genom åren om hur det är att driva City Optik är: Kan ni hålla sams?

Det syftade för 10-20 år sedan på en gammal fördom om att kvinnor ofta bråkade sinsemellan.Tack och lov var det länge sedan vi hörde den frågan. För er som ändå vill veta hur det är med den saken kan vi berätta att vi aldrig bråkar. Aldrig är osams. Varken nu eller då.