Fokus på närsynthet

 • 23 maj, 2023

Denna vecka är det Myopia awareness week 2023. Och vad betyder det? Jo, denna vecka lägger vi extra fokus på närsynthet, och speciellt på närsynthet hos barn. Visste du att världshälsoorganisationen WHO betecknar ökningen av närsynthet i världen som alarmerande och beräknar att hälften av jordens befolkning är närsynta år 2050?

Närsynthet drabbar allt fler

Allt fler människor drabbas av myopi, eller närsynthet som vi vanligtvis säger. Ett vanligt synfel som gör att man ser suddigt på långt håll. Närsynthet startar normalt under barndomen och blir gradvis sämre tills barnet slutat att växa.

Varför är närsynthet dåligt?

Närsynthet innebär en högre risk för att utveckla ögonsjukdomar senare i livet.

Grå starr, glaukom, makuladegeneration (förändringar i gula fläcken) och näthinneavlossning är tillstånd som normalt kan drabba ett åldrande öga, men risken för dessa sjukdomar ökar markant med graden av närsynthet. Dessutom ökar risken för att dessa ögonsjukdomar utvecklas i förtid.

Riskfaktorer för att bli närsynt

De stora riskfaktorerna för att bli närsynt är genetik och livsstil. Om bägge föräldrarna är närsynta är risken att barnet blir närsynt 50%. Om ena föräldern är närsynt är risken att barnet blir närsynt 30%.

De senste åren har stora studier gjorts på närsynthetsutveckling hos barn. Man har kommit fram till att de tre viktigaste riskfaktorerna i det dagliga livet är:

 • att spendera mycket tid inomhus
 • att titta mycket på nära håll
 • att vistas där det är svag belysning

Vad kan man göra?

Vistas mer utomhus! Minst 90 minuter per dag. Att minska skärmtiden är också bra.

Genom att göra regelbundna synundersökningar i tidig ålder ökar chansen att upptäcka synfel i tid.

Det finns två behandlingsformer som kan sakta in utvecklingen av närsynthet hos barn och ungdomar, speciella bromsande glasögonglas och speciella bromsande linser.

City Optiks optiker är utbildade i bägge alternativen.

Vi kan tillpassa Stellest-glas till de barn och ungdomar som är närsynta. Glaset bromsar närsynthetsutvecklingen med hela 67% (1) i genomsnitt jämfört med vanliga glas. Det ökar chansen att barnets öga håller sig friskt med bra syn längre upp i åldern.

Hur funkar Stellest myopibehandlande glas?

Glaset funkar som ett helt vanligt korrektionsglas, men samtidigt som det gör att barnet ser bra gör det också att utvecklingen av närsyntheten bromsas upp. Glaset består av en unik konstellation slipade mikrolinser som skapar en signalvolym till ögat som styr ögontillväxten. Denna signal gör det möjligt att sakta ner ögats längdtillväxt och därmed utvecklingen av närsynthet.

MiSight 1-day myopibehandlande engångslins

Linsen som bromsar utvecklingen av närsyntheten heter MiSight 1-day. Genom att använda MiSight 1 day kan man hindra att närsyntheten utvecklas lika snabbt och lika mycket.

MiSight har genomgått en tre år lång forskningsstudie med 144 barn i åldrarna 8 till 15 år. Den visar att hos de barn som använde MiSight 1 day bromsades utvecklingen av närsynthet i genomsnitt med 59 % jämfört med kontrollgruppen. (3)

Via länken finns mer information om MiSight.

Mer om MiSight

Boka synundersökning till barn

Boka tid för en synundersökning för ditt barn för att hitta eventuella synfel. De allra flesta synfel kan enkelt avhjälpas för att ge barnet bra förutsättningar att klara vardagen, och om barnet är närsynt kan en process inledas som bromsar en hastig utveckling.

Barn från 8 år är varmt välkomna till oss för en synundersökning.

BOKA TID FÖR SYNUNDERSÖKNING HÄR

Gällande budskapet "Glaset bromsar närsynthetsutvecklingen med hela 67% (1) i genomsnitt jämfört med vanliga glas." :

(1) Jämfört med enkelslipade glas om de används 12 timmar om dagen. Resultat av en tvåårig prospektiv, kontrollerad, slumpmässig, dubbelmaskerad klinisk prövning av 54 myopiska barn som använde Stellest™-glas jämfört med 50 myopiska barn som använde enkelslipade glas. Eff ektresultat baserade på 32 barn som uppgav att de använt Stellest™-glas minst 12 timmar per dag varje dag. Bao J. et al. (2021). Myopia control with spectacle lenses with aspherical lenslets: a 2-year randomised clinical trial. Invest. Ophthalmol. Vis. Sci.; 62(8):2888.
(2) Länk till IMPACT OF INCREASING PREVALENCEOF MYOPIA AND HIGH MYOPIA The impact of myopia and high myopia a Report of the Joint World Health Organization–Brien Holden Vision Institute Global Scientific Meeting on Myopia T
(3) MiSight linsens resultat är baserat på 3-års studier. Läs mer via länken:
https://journals.lww.com/optvissci/fulltext/2019/08000/a_3_year_randomized_clinical_trial_of_misight.3.aspx

Repris på vårens succé - Jacob med japanska bågar

 • 25 april, 2023

Senaste kollektionsvisningen med Jacob och hans fantastiska japanska bågar från Masunaga och TVR blev en riktig succé. På begäran från flera av våra kunder ordnar vi en visning med Jacob igen. Räkna med en givande eftermiddag med mycket skratt.

Välkommen på visning av japanska bågar

Jacob kommer återigen med sin härliga energi och visar hett eftertraktade japanska bågar. Han har en bakgrund som optiker och är otroligt bra på att hittar rätt båge till rätt person. Mode och design är hans intresse, det märks. Han reser ständigt runt i världen, vi är så glada att han kan avsätta en dag för oss och er.

Torsdag 4 maj mellan klockan12 och 17 finns han här.

Varför är japanska bågar så märkvärdigt?

Jo, japanska bågar räknas som världens finaste. Där finns extra fina acetater, lätta och extra starka. Hantverksskickligheten är på extremt hög nivå, med en mix av urgamla beprövade maskiner och dagens teknologi. Noggrannhet är ett signum och designen ofta klassisk.

Just nu märker vi ett enormt sug efter just japanska glasögon. Vi tror att det är den äkthet och ärlighet som japanska bågar står för, som vi söker i den här ganska turbulenta tiden vi lever i.


Masunaga since 1905

Masunaga är märket som startade redan 1905 och som fortfarande levererar unikt vackra bågar, gjorda av kunniga hantverkare.

Kenzo Takada var en vän till familjen och designade många utsökta modeller för Masunaga.

"The company’s mission statement since the establishment is “We manufacture excellent eyeglasses. We want to make a profit if we can, but we don’t hesitate to take a loss. It is always in our thoughts to manufacture excellent eyeglasses.” These words are still the basis of the conduct code of employees even more than 100 years after its establishment."


TVR True Vintage Revival

True Vintage Revival, eller TVR som det kallas, är ett japanske märke av nyare datum med bågar direkt sprungna ur gamla japanska designarkiv. Finishen och detaljerna är något alldeles extra. Säljs bara i ett fåtal utvalda butiker i världen.

"TVR is indisputable one of a kind.
It is one of the finest hand made micro-production in the world of eyewear.
Entirely designed and made in a village in Japan by the the best craftsmen the eyewear industry has to offer.
TVR is hard to find and sold only in the top independent optical stores around the world."

Ovanstående finns att läsa på deras vackra hemsida.

När, var, hur?

Jacob är redo att visa bågar från klockan 12 och finns här till runt 17.

Kom som du är - gott dricka och sötsaker finns.

Antingen springer du bara in en kortis eller så tar du höjd för att spendera längre tid för att kunna prova igenom allt.

Boka tid för synundersökning

Aktuella erbjudanden

Har vi några erbjudanden som passar dig? Klicka vidare för att se.

Aktuella erbjudanden

En fuktkudde mot ögat

 • 23 mars, 2023

Vad sägs om kontaktlinser som erbjuder en skonsam fuktkudde mot ögat? Låter det lockande ska du kika närmare på kontaktlinser av märket TOTAL som har nästintill 100 % vatten på linsens yta, så allt som rör ögat är en skonsam fuktkudde.

Vattengradient-linser

TOTAL är den första och enda linsfamiljen med vattengradientlinser. Alla kontaktlinser av märket TOTAL har nästintill 100 % vatten på linsens yta, så allt som rör ögat är en skonsam fuktkudde.

I butiken har vi ett stort lager av Total 1 endagslinser (minusstyrkor). Månadslinsen Total 30 är alldeles ny och den är än så länge beställningsvara.

Boka tid för linskoll

Astigmatiska Total linser i många parametrar

I Total-serien finns också astigmatiska linser, både i endagarslinsen och i månadslinsen.

Se linser i webbshoppen

20 år tillsammans

 • 30 januari, 2023

En numera smått legendarisk ägarkonstellation firar finaste firman som fyller 20 år den 1 februari 2023. City Optik är juvelen i drottningkronan, pärlan på gatan, smycket i kvarteret. Diamanten på skapelsen är relationerna som skapats här genom alla år med kunder, medarbetare, leverantörer, kollegor och grannar.


Glasögontillverkning sedan 1937

I den här anrika lokalen har det bedrivits glasögontillverkning och undersökningar av synen sedan 1937. Det startade med Optiker Bergman den äldre när han öppnade optikbutik här. På den tiden var det tunga sammetsgardiner för fönstren och det blossades flitigt på cigarr. Röken låg tät i lokalenoch bilar körde på Drottninggatan.

Åke Bergman, sonen, tog över och drev under dåvarande namnet Optiker Bergman butiken fram till en bit in på åttiotalet. Efter Åke kom Bosse och Gerald, strax därpå Björn Levin som drev butiken under namnet City Optik fram till 2003, då han sålde firman till sina anställda Aime, Jenny, Maria och Åsa.

Här är vi med Åke när han kom för en fika 1994. Han berättade att det var tjocka sammetsgardiner för fönstren och att alla hans pappas kunder satt och rökte i butiken. Dimman låg tät.

Framgångsreceptet

Ingen av oss kan göra budget, vi har ingen koll på nyckeltal. Vårt arbetssätt grundar sig i en enkel filosofi som har lett oss ganska långt.

Var snäll! Gör ditt bästa. Fika ofta.

Mer om City Optik

Fler fina City Optikare

Steg för steg har vi blivit fler. Bara några månader efter starten kom Maria Caesar in i gänget. Efter henne kom Kajsa och Britta. Sedan var det dags för Amanda att göra entré, det är nu några år sedan.

Vi har alltid ett par stycken som kommer och stöttar upp på helger och lov. Just nu Ebba Linmark och Jenny Aronsson.

En rolig detalj är att väldigt många av de som jobbat extra här eller praktiserat har gått vidare till toppjobb inom optikbranschen. Till exempel har vi en ögonläkare, en doktor i medicin, flera master-optiker, en universitetsadjunkt, en jurist, lärare på optikskolan etc.

Kan ni hålla sams?

Den vanligaste frågan vi fått genom åren om hur det är att driva City Optik är: Kan ni hålla sams?

Det syftade för 10-20 år sedan på en gammal fördom om att kvinnor ofta bråkade sinsemellan.Tack och lov var det länge sedan vi hörde den frågan. För er som ändå vill veta hur det är med den saken kan vi berätta att vi aldrig bråkar. Aldrig är osams. Varken nu eller då.

Läckra Cutler & Gross, Masunaga och TVR

 • 18 januari, 2023

Årets läckraste bågar fanns i stor skala hos oss onsdag 25 januari. Under hela dagen kunde man prova och känna på riktigt välgjorda statement-bågar från tre märken samtidigt.


Jubileet smygstartade med Cutler & Gross, Masunaga och TVR

Cutler and Gross

Masunaga

TVR


Mycket skärmtid kan ge närsynthet hos barn

 • 15 november, 2022

Är du orolig för ditt barns skärmtid? Vår nya livsstil med mer fokus på nära håll och mindre tid utomhus kan göra ditt barn närsynt. Närsynthet kan visa sig på många olika sätt. Upplever du att ditt barn ser sämre på långt håll, kisar, har huvudvärk eller kliar sig i ögonen? Det kan vara tecken på närsynthet.


Ändrad livsstil ger mer närsynthet

Idag sitter vi mer på nära håll framför böcker och digitala skärmar, samtidigt som vi dessutom är betydligt mer inomhus än tidigare generationer. Det är några av anledningarna till att barn idag blir allt mer närsynta. Att tillbringa mer tid utomhus är bra för ditt barns ögon, och om ditt barn redan är närsynt så finns det också sätt att bromsa försämringen av närsyntheten.

Vi tillpassar MiSight 1 day kontaktlinser som kan bromsa försämringen av närsynthet hos barn. Det finns även speciella glasögonglas som bromsar närsynthet.

Glasögon kan passa bra i vissa sammanhang, men med kontaktlinser kan ditt barn vara aktivt utan att få imma på glasögonen eller riskera att tappa eller skada sina glasögon.

Närsynthet är ärftligt

Visste du att synfel kan gå i arv? Ett barn som har en närsynt förälder har 33 % chans att också bli det. Närsynthet hos barn är inte bara ett problem idag, det riktigt dåliga är att det kan bli ett hälsoproblem för barnet i vuxen ålder.

Viktigt kontrollera barnets syn

Bra syn är viktigt för barns utveckling, såväl akademiskt då 80 %av vår inlärning sker visuellt, som för att främja kommunikationen med andra barn och vuxna. Därför är det viktigt att kontrollera synen.
Välkommen in till oss så berättar vi mer. Vi är specialister på att ta hand om barns ögon

Boka tid för synundersökning


Världspremiär! Savile Row handgjorda bågar

 • 31 oktober, 2022

Äntligen har Savile Row kommit igång med sin tillverkning av bågar igen. Det blir faktiskt världspremiär hos oss den 11 november. Deras välkända modeller, tillverkade med de renoverade originalmaskinerna, kommer att vara de första som visas för allmänheten efter att produktionen åter startat upp.Världspremiär fredag 11 november

Tro det eller ej, men vi får som första butik i hela världen visa bågarna tillverkade med de renoverade originalmaskinerna.

Savile Rows svenska representanter Magnus och Jennie Brisman kommer hit med godbitarna. De har arbetat med Savile Row i många år och varit i fabriken ett flertal gånger. Magnus och Jennie kan svara på de flesta frågor och guida dig genom kollektionen.

Det kommer att bli en härlig dag med trevliga människor, fina originalbågar och något gott att mumsa på.


Savile Row Panto Beaufort

Deras mest kända modell, Panto Beaufort, har nära 100 år på nacken och är mer populär än någonsin. I uppstartsfasen av fabriken gör de Panto Beaufort i tre storlekar och två färger.

Savile Row Round Eye

En av deras ikoniska helrunda modeller - the Round Eye.

Läs mer här

Varmt välkomna alla glasögonälskare.

Leveransproblem linser

 • 12 oktober, 2022

Hela detta år har det varit leveransproblem av vissa linser, och vi upplever nu att det är än besvärligare. Ett flertal sorter och styrkor är slut på lager hos leverantörerna och kan ta flera veckor innan de dyker upp här. Det är tråkigt för alla inblandade och så klart mest för våra kunder som behöver kunna se. Vi gör allt vi kan för att snabba på processen och underlätta under tiden. Ett tips från oss är att beställa dina linser i mycket god tid för att inte riskera stå utan linser.En del av Johnson & Johnsons Acuvue linsleveranser är kraftigt försenade, även vissa av CooperVisions linser tar veckor/månader att få hit. Men vi märker att alla våra linsleverantörer är påverkade av problemen.

Om din linsbeställning är försenad och du behöver linser, hör av dig så ordnar vi en tillfällig lösning.

För att säkerställa att du har linser när du behöver dem, beställ i mycket god tid. Kanske en lite större laddning än vanligt också.

Kajsa specialist på covid-19 och påverkan på synen

 • 25 oktober, 2022

Vår duktiga optiker Kajsa är precis klar med sin utbildning diagnostisk optometri och kan nu kalla sig optometrist. En fin titel som bland annat innebär att hon har fördjupade kunskaper i undersökningsmetoder och ögats sjukdomar. Hon gör parallellt med jobbet här på City Optik en forskningsstudie om synbesvär efter covid-19 tillsammans med forskare på Karolinska Institutet.

Specialist på synundersökning efter covid-19

Kajsa behärskar nu avancerade undersökningstekniker och får hantera diagnostiska droppar. Hon har fördjupade kunskaper i att tolka resultatet av mätningarna vid en ögonhälsokontroll.

Hon håller på att skriva en forskningsstudie om synbesvär efter långvariga covid-19-tillstånd och samarbetar då med Jan Johansson, adjunkt vid Karolinska Institutet, Klinisk neurovetenskap avdelning Ögon och syn.

I dag arbetar Kajsa främst med undersökningar efter covid-19, hjärnskador, ögonhälsoundersökningar och undersökningar där skelning är en del av problematiken.

Boka tid hos en specialist på synbesvär efter covid-19

Om du har speciella besvär med synen, till exempel efter covid-19 eller en hjärnskada, rekommenderar vi att du bokar tid hos Kajsa. Ring 08-791 75 70 så ordnar vi det. En synundersökning av detta slag hos Kajsa kostar 990 kronor. (Priset kan komma att ändras, men ligger fast till den 30 nov 2022).

Vi trivs - och firar 32-årsjubileum idag

 • 29 augusti, 2022

Den 29 augusti 1990 satt Maria och bläddrade i Dagens Nyheter. Där såg hon en pytteliten jobb-annons där City Optik på Drottninggatan sökte personal. Hon drack upp morgonkaffet, åkte in till city, klev in på City Optik, pratade med chefen och fick jobbet på stående fot. Ända sedan dess har hon varit här och idag blir det ju hela 32 år. Respect!
32 år på City Optik

Det började med Aime som våren 1990 praktiserade på City Optik. Samma år, direkt efter att hon tagit sin optikerexamen, började hon jobba på City Optik.

Den som var ägare till City Optik 1990 var Björn, och honom hade Åsa jobbat med i Tyresö. Sommaren 1990 anställde han henne som optiker. Så den 29 augusti fanns både Aime och Åsa på plats för att träffa tjejen som sökte jobb. Det var Maria och efter bara en kort stund var de säkra - henne vill vi ha!

Fler som jobbat länge

Redan efter några år utökade styrkan med Jenny som också hade praktiserat här under utbildningen. Hon jobbade på dåvarande Strandells men lämnade söder för city och Drottninggatan. Trots att hon numera varit här i 25 år blir hon kallad rookie! Nä inte riktigt så men nästan :)

Efter ytterligare några år anslöt sig Maria Caesar till gänget. Det har blivit närmare tjugo år för henne tillsammans med oss, det är vi oerhört lyckliga över.

Nu är vi flera stjärnor på City Optik

Vi har verkligen SÅ fina anställda!

Kajsa Gode arbetade extra här under hela skoltiden och började direkt efter sin optikerexamen, det är snart 10 år sedan. Samma resa med extrajobb och optikexamen gjorde Britta Persson som anslöt där efter. Amanda Wirtberg började för några år sedan och är redan ansvarig för inköp av bågar till butiken. Och alldeles nyss blev Jenny Aronsson fast anställd efter att ha vikarierat ett år när Kajsa gick sin optometrist-utbildning.

Dessa fynd, dessa stjärnor, som med värme, glädje och kompetens fyller City Optik med innehåll, är sååå guld värda.

(Läs våra kunders fantastiska omdömen om vår personal på RECO)

Finaste kunder

Det är sällsynt att trivas så bra på en arbetsplats. Vi vet att en stor del i trivseln är våra härliga, goa, fantastiska kunder. Många av dem har hängt med oss i alla år. Det är i sig värt en egen berättelse...

Livet på Drottninggatan 1990-2022

Vi har sett Drottninggatan leva och förändras.
Vi gick till PUB och handlade fika på Domus livsmedel en trappa ner.
Vi diggade The Wolves på väg till lunch.
Vi såg Horst med transistorn tryckt mot örat.
Vi hörde Marias orgel nere på Sergels torg.
Vi såg han den halvnakna med lagerkransen springa förbi.
Vi hörde ridande poliser klappra nerför gatan.
Vi bevittnade lastbilen dundra förbi.
Vi såg gatan helt öde när Corona tvingade folket stanna hemma.
Vi har sett generationer av illegala spelare duka upp sin lilla matta och lura förbipasserande.
Vi kollar nu på Michale Jackson-kopian, Jesus-Eva, hon den arga ryskan och alla de andra profilerna som får gatan att leva.

Omdömen om Stockholms bästa optiker City Optik

Här kan du läsa mer än 1000 verifierade omdömen om oss.

Läs omdömen