20 år tillsammans

 • 30 januari, 2023

En numera smått legendarisk ägarkonstellation firar finaste firman som fyller 20 år den 1 februari 2023. City Optik är juvelen i drottningkronan, pärlan på gatan, smycket i kvarteret. Diamanten på skapelsen är relationerna som skapats här genom alla år med kunder, medarbetare, leverantörer, kollegor och grannar.


Glasögontillverkning sedan 1937

I den här anrika lokalen har det bedrivits glasögontillverkning och undersökningar av synen sedan 1937. Det startade med Optiker Bergman den äldre när han öppnade optikbutik här. På den tiden var det tunga sammetsgardiner för fönstren och det blossades flitigt på cigarr. Röken låg tät i lokalen, berättade sonen Åke Bergman när han hälsade på oss för en morgonfika för många år sedan.

Åke Bergman, sonen, tog över och drev under dåvarande namnet Optiker Bergman butiken fram till en bit in på åttiotalet. Efter Åke kom Bosse och Gerald, strax därpå Björn Levin som drev butiken under namnet City Optik fram till 2003, då han sålde firman till sina anställda Aime, Jenny, Maria och Åsa.

Här är vi med Åke när han kom för en fika 1994. Han berättade att det var tjocka sammetsgardiner för fönstren och att alla hans pappas kunder satt och rökte i butiken. Dimman låg tät.

Fler fina City Optikare

Steg för steg har vi blivit fler. Bara några månader efter starten kom Maria Caesar in i gänget. Efter henne kom Kajsa och Britta. Sedan var det dags för Amanda att göra entré, det är nu några år sedan.

Vi har alltid ett par stycken som kommer och stöttar upp på helger och lov. Just nu Ebba Linmark och Jenny Aronsson.

En rolig detalj är att väldigt många av de som jobbat extra här eller praktiserat har gått vidare till toppjobb inom optikbranschen. Till exempel har vi en ögonläkare, en doktor i medicin, flera master-optiker, en universitetsadjunkt, en jurist, lärare på optikskolan etc.

Framgångsreceptet

Ingen av oss kan göra budget, vi har ingen koll på nyckeltal. Vårt arbetssätt grundar sig i en enkel filosofi som har lett oss ganska långt.

Var snäll! Gör ditt bästa varje dag. Fika ofta.

Kan ni hålla sams?

Den vanligaste frågan vi fått genom åren om hur det är att driva City Optik är: Kan ni hålla sams?

Det syftade för 10-20 år sedan på en gammal fördom om att kvinnor ofta bråkade sinsemellan.Tack och lov var det länge sedan vi hörde den frågan. För er som ändå vill veta hur det är med den saken kan vi berätta att vi aldrig bråkar. Aldrig är osams. Varken nu eller då.

Välkommen på tårta

Onsdag 1 februari och hela veckan firar vi med tårta, kaffe, bubbel och 50% på glasen.

Mer om erbjudandet här

Läckra Cutler & Gross, Masunaga och TVR den 25 januari

 • 18 januari, 2023

Årets läckraste bågar hos oss onsdag 25 januari. Hela eftermiddagen och ända fram till klockan 19 kan du prova och känna på riktigt välgjorda statement-bågar från tre märken samtidigt. Vi passar också på att tjuvstarta vårt 20-årsjubileum med 50% på alla glas. Inte klokt så bra, eller hur!


Jubileet smygstartar med Cutler & Gross, Masunaga och TVR

Varmt välkomna på årets första event, bågvisning med våra danska vänner Gudlin och Jacob. Trevligare och duktigare säljare har ni knappast mött, förutom oss då :)

Ett rent ut sagt fantastiskt sortiment bågar kommer vi att ha den 25/1 eftersom Gudlin och Jakob tar med sig (nästan) hela kollektionen av respektive märke.

Visst piggar det upp med 50% på glasen!

Japp,

50% på alla glas från vår huvudleverantör Essilor som bland annat är världsledande på progressiva glas.Vill du ha färg i glasen? Japp! 50% på färgen också.

En sådan här fin rabatt brukar vi ju aldrig ha, så vi hoppas verkligen att det är läge för dig med nya glasögon just nu.

När, var, hur?

 • Onsdag 25 januari.
 • Klockan 12 -19.
 • I butiken på Drottninggatan 80.
 • Kom som du är. Något gott att dricka och mumsa på finns så klart.

Det finstilta...

50% på glasen gäller glas från Essilor den 25/1 och kan inte kombineras med andra eventuella rabatter.

Gäller när du köper både båge (oavsett märke) och glas här.

Viktigt: Räkna med några veckors extra leveranstid. Vi har ju så liten verkstad och begränsat utrymme. Men ska jobba som små illrar för att fixa snabbt!

Varmt välkommen!

Ps

Vill du kika på bågarna i förtid kommer länken till respektive märke här.

Cutler and Gross

Masunaga

TVR


Mycket skärmtid kan ge närsynthet hos barn

 • 15 november, 2022

Är du orolig för ditt barns skärmtid? Vår nya livsstil med mer fokus på nära håll och mindre tid utomhus kan göra ditt barn närsynt. Närsynthet kan visa sig på många olika sätt. Upplever du att ditt barn ser sämre på långt håll, kisar, har huvudvärk eller kliar sig i ögonen? Det kan vara tecken på närsynthet.


Ändrad livsstil ger mer närsynthet

Idag sitter vi mer på nära håll framför böcker och digitala skärmar, samtidigt som vi dessutom är betydligt mer inomhus än tidigare generationer. Det är några av anledningarna till att barn idag blir allt mer närsynta. Att tillbringa mer tid utomhus är bra för ditt barns ögon, och om ditt barn redan är närsynt så finns det också sätt att bromsa försämringen av närsyntheten.

Vi tillpassar MiSight 1 day kontaktlinser som kan bromsa försämringen av närsynthet hos barn. Det finns även speciella glasögonglas som bromsar närsynthet.

Glasögon kan passa bra i vissa sammanhang, men med kontaktlinser kan ditt barn vara aktivt utan att få imma på glasögonen eller riskera att tappa eller skada sina glasögon.

Närsynthet är ärftligt

Visste du att synfel kan gå i arv? Ett barn som har en närsynt förälder har 33 % chans att också bli det. Närsynthet hos barn är inte bara ett problem idag, det riktigt dåliga är att det kan bli ett hälsoproblem för barnet i vuxen ålder.

Viktigt kontrollera barnets syn

Bra syn är viktigt för barns utveckling, såväl akademiskt då 80 %av vår inlärning sker visuellt, som för att främja kommunikationen med andra barn och vuxna. Därför är det viktigt att kontrollera synen.
Välkommen in till oss så berättar vi mer. Vi är specialister på att ta hand om barns ögon

Boka tid för synundersökning


Världspremiär! Savile Row handgjorda bågar

 • 31 oktober, 2022

Äntligen har Savile Row kommit igång med sin tillverkning av bågar igen. Det blir faktiskt världspremiär hos oss den 11 november. Deras välkända modeller, tillverkade med de renoverade originalmaskinerna, kommer att vara de första som visas för allmänheten efter att produktionen åter startat upp.Världspremiär fredag 11 november

Tro det eller ej, men vi får som första butik i hela världen visa bågarna tillverkade med de renoverade originalmaskinerna.

Savile Rows svenska representanter Magnus och Jennie Brisman kommer hit med godbitarna. De har arbetat med Savile Row i många år och varit i fabriken ett flertal gånger. Magnus och Jennie kan svara på de flesta frågor och guida dig genom kollektionen.

Det kommer att bli en härlig dag med trevliga människor, fina originalbågar och något gott att mumsa på.


Savile Row Panto Beaufort

Deras mest kända modell, Panto Beaufort, har nära 100 år på nacken och är mer populär än någonsin. I uppstartsfasen av fabriken gör de Panto Beaufort i tre storlekar och två färger.

Savile Row Round Eye

En av deras ikoniska helrunda modeller - the Round Eye.

Läs mer här

Varmt välkomna alla glasögonälskare.

Leveransproblem linser

 • 12 oktober, 2022

Hela detta år har det varit leveransproblem av vissa linser, och vi upplever nu att det är än besvärligare. Ett flertal sorter och styrkor är slut på lager hos leverantörerna och kan ta flera veckor innan de dyker upp här. Det är tråkigt för alla inblandade och så klart mest för våra kunder som behöver kunna se. Vi gör allt vi kan för att snabba på processen och underlätta under tiden. Ett tips från oss är att beställa dina linser i mycket god tid för att inte riskera stå utan linser.En del av Johnson & Johnsons Acuvue linsleveranser är kraftigt försenade, även vissa av CooperVisions linser tar veckor/månader att få hit. Men vi märker att alla våra linsleverantörer är påverkade av problemen.

Om din linsbeställning är försenad och du behöver linser, hör av dig så ordnar vi en tillfällig lösning.

För att säkerställa att du har linser när du behöver dem, beställ i mycket god tid. Kanske en lite större laddning än vanligt också.

Kajsa specialist på covid-19 och påverkan på synen

 • 25 oktober, 2022

Vår duktiga optiker Kajsa är precis klar med sin utbildning diagnostisk optometri och kan nu kalla sig optometrist. En fin titel som bland annat innebär att hon har fördjupade kunskaper i undersökningsmetoder och ögats sjukdomar. Hon gör parallellt med jobbet här på City Optik en forskningsstudie om synbesvär efter covid-19 tillsammans med forskare på Karolinska Institutet.

Specialist på synundersökning efter covid-19

Kajsa behärskar nu avancerade undersökningstekniker och får hantera diagnostiska droppar. Hon har fördjupade kunskaper i att tolka resultatet av mätningarna vid en ögonhälsokontroll.

Hon håller på att skriva en forskningsstudie om synbesvär efter långvariga covid-19-tillstånd och samarbetar då med Jan Johansson, adjunkt vid Karolinska Institutet, Klinisk neurovetenskap avdelning Ögon och syn.

I dag arbetar Kajsa främst med undersökningar efter covid-19, hjärnskador, ögonhälsoundersökningar och undersökningar där skelning är en del av problematiken.

Boka tid hos en specialist på synbesvär efter covid-19

Om du har speciella besvär med synen, till exempel efter covid-19 eller en hjärnskada, rekommenderar vi att du bokar tid hos Kajsa. Ring 08-791 75 70 så ordnar vi det. En synundersökning av detta slag hos Kajsa kostar 990 kronor. (Priset kan komma att ändras, men ligger fast till den 30 nov 2022).

Vi trivs - och firar 32-årsjubileum idag

 • 29 augusti, 2022

Den 29 augusti 1990 satt Maria och bläddrade i Dagens Nyheter. Där såg hon en pytteliten jobb-annons där City Optik på Drottninggatan sökte personal. Hon drack upp morgonkaffet, åkte in till city, klev in på City Optik, pratade med chefen och fick jobbet på stående fot. Ända sedan dess har hon varit här och idag blir det ju hela 32 år. Respect!
32 år på City Optik

Det började med Aime som våren 1990 praktiserade på City Optik. Samma år, direkt efter att hon tagit sin optikerexamen, började hon jobba på City Optik.

Den som var ägare till City Optik 1990 var Björn, och honom hade Åsa jobbat med i Tyresö. Sommaren 1990 anställde han henne som optiker. Så den 29 augusti fanns både Aime och Åsa på plats för att träffa tjejen som sökte jobb. Det var Maria och efter bara en kort stund var de säkra - henne vill vi ha!

Fler som jobbat länge

Redan efter några år utökade styrkan med Jenny som också hade praktiserat här under utbildningen. Hon jobbade på dåvarande Strandells men lämnade söder för city och Drottninggatan. Trots att hon numera varit här i 25 år blir hon kallad rookie! Nä inte riktigt så men nästan :)

Efter ytterligare några år anslöt sig Maria Caesar till gänget. Det har blivit närmare tjugo år för henne tillsammans med oss, det är vi oerhört lyckliga över.

Nu är vi flera stjärnor på City Optik

Vi har verkligen SÅ fina anställda!

Kajsa Gode arbetade extra här under hela skoltiden och började direkt efter sin optikerexamen, det är snart 10 år sedan. Samma resa med extrajobb och optikexamen gjorde Britta Persson som anslöt där efter. Amanda Wirtberg började för några år sedan och är redan ansvarig för inköp av bågar till butiken. Och alldeles nyss blev Jenny Aronsson fast anställd efter att ha vikarierat ett år när Kajsa gick sin optometrist-utbildning.

Dessa fynd, dessa stjärnor, som med värme, glädje och kompetens fyller City Optik med innehåll, är sååå guld värda.

(Läs våra kunders fantastiska omdömen om vår personal på RECO)

Finaste kunder

Det är sällsynt att trivas så bra på en arbetsplats. Vi vet att en stor del i trivseln är våra härliga, goa, fantastiska kunder. Många av dem har hängt med oss i alla år. Det är i sig värt en egen berättelse...

Livet på Drottninggatan 1990-2022

Vi har sett Drottninggatan leva och förändras.
Vi gick till PUB och handlade fika på Domus livsmedel en trappa ner.
Vi diggade The Wolves på väg till lunch.
Vi såg Horst med transistorn tryckt mot örat.
Vi hörde Marias orgel nere på Sergels torg.
Vi såg han den halvnakna med lagerkransen springa förbi.
Vi hörde ridande poliser klappra nerför gatan.
Vi bevittnade lastbilen dundra förbi.
Vi såg gatan helt öde när Corona tvingade folket stanna hemma.
Vi har sett generationer av illegala spelare duka upp sin lilla matta och lura förbipasserande.
Vi kollar nu på Michale Jackson-kopian, Jesus-Eva, hon den arga ryskan och alla de andra profilerna som får gatan att leva.

Omdömen om Stockholms bästa optiker City Optik

Här kan du läsa mer än 1000 verifierade omdömen om oss.

Läs omdömen

Några sommarpärlor i nya solglasögon

 • 11 augusti, 2022

I dag bjuder vi på några av våra kunders fina solglasögonval. Du som hänger med oss på Instagram har säker sett dem swisha förbi där. Nästan dagligen lägger vi upp inspirationsbilder på Insta.


Ebba i Chloés trendiga kantiga solglasögon

Se så snygg stil! Ebba slipade in sin egen styrka i glasen och valde en läcker lite vinröd-aktig färg. Märket är Cloé och just den här modellen har varit väldigt populär i sommar.

Oversize de luxe i klassisk stil från Victoria Beckham

Vår grafiska rådgivare Eva är supersnygg i sina nya Victoria Beckham solglasögon. Vi älskar stilen - ett hållbart alternativ som kommer kännas perfekt i många år.

Chloégirl i nya solglasögon

Vår syster uppe i Piteå fick hjälp av våra följare på Facebook att välja vilka solglasögon som skulle bli hennes. Hon hade flera starka kandidater som hon var fin i. Men i röstningen på FB var den här starkast - och det ser vi ju klart & tydligt här :).

Solglasögon med breda skalmar

En av sommarens favoriter bland våra kunder har den här modellen från Victoria Beckham varit. Den har breda skalmar, jättebreda! Och det är väl det som är en stor del i favoritskapet. Det ger en sån läcker stil.

Kom in och inspireras av vårt stora fina sortiment

Vi har ju ett av Stockholms absolut största och bästa sortiment glasögon och solglasögon. Våra erfarna och trendmedvetna inköpare vaskar fram guldkornen ur modehusens kollektioner och de finaste pärlorna från de oberoende designernas utbud.

Följ @cityoptik på Insta

Glasögoninspiration, solglasögoninspiration med oss och våra kunder.

Här är vi på Insta

Care of eyes - ögonhälsa på nätet

 • 02 november, 2022

Under pandemin var det många som inte kunde komma hit för undersökning när ögonen krånglade. Vi gav ofta råd via telefon. Torra och svidande ögon var det vanligaste problemet förutom suddig syn. Då kom idén om att skapa en sida på nätet, dedikerad till ögonhälsa och ögonvård hemma. Vi döpte sidan till Care of eyes och den är nu en välbesökt och väldigt uppskattad sida.


Tips och råd vid torra ögon

Lär dig de bästa sätten att förbygga och behandla torra ögon. På careofeyes.se finns bra guider för blinkövningar och ögonlocksmassage. Du hittar tabeller där de bästa ögondropparna är listade. Alla produkter är noga utvalda för att vara effektiva och samtidigt skonsamma för ögat.

Rinnande ögon

Rionnade ögon räknas förvånande nog till torra ögon. På Care of eyes har vi skrivit ihop info om alla former av torra ögon och vad du kan göra för att minska besvären.

Demodex-kvalster

Den som har irriterade ögon, tappar ögonfransar och känner att det kliar vid ögonlocks-kanten är ofta drabbad av ett kvalster som heter Demodex. Kvalstret ger symptomen ovan och är ganska vanligt. Det behandlas superenkelt med specialprodukter. Se alla produkter mot Demodex via länken.

Medel mot Demodex

Makeup för känsliga ögon

Den som har känsliga ögon och känslig hud runt ögat bör vara försiktig med vilken makeup som används. Vi har ögonskugga, ögonpennor, mascara och ögonkrämer speciellt gjorda för personer med känsliga ögon.

Se all makeup

Savile Row glasögon i Stockholm igen

 • 02 juni, 2022

Vilket glatt besked Magnus Brisman kom med idag. Nu kan vi köpa Savile Row glasögonbågar igen, fabriken är igång! De urgamla maskinerna är reparerade och har börjat tillverka bågarna. De är hett efterlängtade, vi har en lååång lista på kunder som väntar på sina Panto Beaufort, Warwick, Quadra och de andra favoriterna. Leveransen till butiken är beräknad till i slutet på oktober.


Glad att visa Savile Row glasögonbågar

Magnus Brisman är Savile Rows representant i Sverige och som synes superglad att kunna visa Savile Rows bågar igen. Men han säger att vi får räkna med lång leveranstid! Det har byggts upp en kö med förbeställningar och eftersom allt är handgjort in i minsta detalj så tar det tid att få fram bågarna.

Favoriten Savile Row Panto Beaufort

Här har vi en efterlängtad klassiker; Panto Beaufort med ridskalm. I första rundan så görs den i tre storlekar och fyra färger; guld, silver, brun chestnut och svart. Det är ridskalmarna som gör den här modellen. Och att skalmarna är klädda med acetat. Bågen är i det närmaste outslitlig. Vi har kunder som skaffade sina på nittiotalet, och som regelbundet kommer för att byta glas i dem.

Ikoniska Warwick och Round Eye

Kolla så fina! I skrivandes stund, och sedan många år, är vi ledande återförsäljare av Savile Rows bågar. Vi har jobbat med dessa ikoner i mer än trettio år så det känns inte fel att kalla oss Sverige-specialisten på Savile Row. Vårt kundnummer har alltid varit 02. Förr i tiden när vi beställde på telefon "Hello, this is City Optik in Stockholm calling. Customer number 02. Zero two." Visningskollektionen är nytillverkad med de gamla maskinerna och hantverket är av gammal god kvalitet.


City Optik ledande återförsäljare av Savile Row

Vår startorder idag landade på drygt 50 bågar i 6 modeller: Panto, Shallow Panto, Quadra, Round Eye, Warwick och Panto Beaufort. Men, det är ju absolut handgjort in i minsta detalj, så kapaciteten är oerhört begränsad första året. Vi får dem till hösten som det ser ut nu, och beställningar utöver detta kommer att ha lång leveranstid.

Tidigare inlägg om Savile Row glasögon

Läs mer om Savile Row bågar

Läs pressmeddelandet om vårt samarbete kring ett antal glasögonmodeller som vi designade och Savile Row tillverkade.

Unika glasögon Savile Row x City Optik

Massor av bilder från vart besök i Savile Row-fabriken på glasögonbloggen Eyewhiz.

Läs om fabriken hos Eyewhiz

Kolla ögonen inför glasögonköp

Boka en tid för synundersökning idag