Några sommarpärlor i nya solglasögon

  • 11 augusti, 2022

I dag bjuder vi på några av våra kunders fina solglasögonval. Du som hänger med oss på Instagram har säker sett dem swisha förbi där. Nästan dagligen lägger vi upp inspirationsbilder på Insta.


Ebba i Chloés trendiga kantiga solglasögon

Se så snygg stil! Ebba slipade in sin egen styrka i glasen och valde en läcker lite vinröd-aktig färg. Märket är Cloé och just den här modellen har varit väldigt populär i sommar.

Oversize de luxe i klassisk stil från Victoria Beckham

Vår grafiska rådgivare Eva är supersnygg i sina nya Victoria Beckham solglasögon. Vi älskar stilen - ett hållbart alternativ som kommer kännas perfekt i många år.

Chloégirl i nya solglasögon

Vår syster uppe i Piteå fick hjälp av våra följare på Facebook att välja vilka solglasögon som skulle bli hennes. Hon hade flera starka kandidater som hon var fin i. Men i röstningen på FB var den här starkast - och det ser vi ju klart & tydligt här :).

Solglasögon med breda skalmar

En av sommarens favoriter bland våra kunder har den här modellen från Victoria Beckham varit. Den har breda skalmar, jättebreda! Och det är väl det som är en stor del i favoritskapet. Det ger en sån läcker stil.

Kom in och inspireras av vårt stora fina sortiment

Vi har ju ett av Stockholms absolut största och bästa sortiment glasögon och solglasögon. Våra erfarna och trendmedvetna inköpare vaskar fram guldkornen ur modehusens kollektioner och de finaste pärlorna från de oberoende designernas utbud.

Följ @cityoptik på Insta

Glasögoninspiration, solglasögoninspiration med oss och våra kunder.

Här är vi på Insta

Care of eyes - ögonhälsa på nätet

  • 02 november, 2022

Under pandemin var det många som inte kunde komma hit för undersökning när ögonen krånglade. Vi gav ofta råd via telefon. Torra och svidande ögon var det vanligaste problemet förutom suddig syn. Då kom idén om att skapa en sida på nätet, dedikerad till ögonhälsa och ögonvård hemma. Vi döpte sidan till Care of eyes och den är nu en välbesökt och väldigt uppskattad sida.


Tips och råd vid torra ögon

Lär dig de bästa sätten att förbygga och behandla torra ögon. På careofeyes.se finns bra guider för blinkövningar och ögonlocksmassage. Du hittar tabeller där de bästa ögondropparna är listade. Alla produkter är noga utvalda för att vara effektiva och samtidigt skonsamma för ögat.

Rinnande ögon

Rionnade ögon räknas förvånande nog till torra ögon. På Care of eyes har vi skrivit ihop info om alla former av torra ögon och vad du kan göra för att minska besvären.

Demodex-kvalster

Den som har irriterade ögon, tappar ögonfransar och känner att det kliar vid ögonlocks-kanten är ofta drabbad av ett kvalster som heter Demodex. Kvalstret ger symptomen ovan och är ganska vanligt. Det behandlas superenkelt med specialprodukter. Se alla produkter mot Demodex via länken.

Medel mot Demodex

Makeup för känsliga ögon

Den som har känsliga ögon och känslig hud runt ögat bör vara försiktig med vilken makeup som används. Vi har ögonskugga, ögonpennor, mascara och ögonkrämer speciellt gjorda för personer med känsliga ögon.

Se all makeup

Savile Row glasögon i Stockholm igen

  • 02 juni, 2022

Vilket glatt besked Magnus Brisman kom med idag. Nu kan vi köpa Savile Row glasögonbågar igen, fabriken är igång! De urgamla maskinerna är reparerade och har börjat tillverka bågarna. De är hett efterlängtade, vi har en lååång lista på kunder som väntar på sina Panto Beaufort, Warwick, Quadra och de andra favoriterna. Leveransen till butiken är beräknad till i slutet på oktober.


Glad att visa Savile Row glasögonbågar

Magnus Brisman är Savile Rows representant i Sverige och som synes superglad att kunna visa Savile Rows bågar igen. Men han säger att vi får räkna med lång leveranstid! Det har byggts upp en kö med förbeställningar och eftersom allt är handgjort in i minsta detalj så tar det tid att få fram bågarna.

Favoriten Savile Row Panto Beaufort

Här har vi en efterlängtad klassiker; Panto Beaufort med ridskalm. I första rundan så görs den i tre storlekar och fyra färger; guld, silver, brun chestnut och svart. Det är ridskalmarna som gör den här modellen. Och att skalmarna är klädda med acetat. Bågen är i det närmaste outslitlig. Vi har kunder som skaffade sina på nittiotalet, och som regelbundet kommer för att byta glas i dem.

Ikoniska Warwick och Round Eye

Kolla så fina! I skrivandes stund, och sedan många år, är vi ledande återförsäljare av Savile Rows bågar. Vi har jobbat med dessa ikoner i mer än trettio år så det känns inte fel att kalla oss Sverige-specialisten på Savile Row. Vårt kundnummer har alltid varit 02. Förr i tiden när vi beställde på telefon "Hello, this is City Optik in Stockholm calling. Customer number 02. Zero two." Visningskollektionen är nytillverkad med de gamla maskinerna och hantverket är av gammal god kvalitet.


City Optik ledande återförsäljare av Savile Row

Vår startorder idag landade på drygt 50 bågar i 6 modeller: Panto, Shallow Panto, Quadra, Round Eye, Warwick och Panto Beaufort. Men, det är ju absolut handgjort in i minsta detalj, så kapaciteten är oerhört begränsad första året. Vi får dem till hösten som det ser ut nu, och beställningar utöver detta kommer att ha lång leveranstid.

Tidigare inlägg om Savile Row glasögon

Läs mer om Savile Row bågar

Läs pressmeddelandet om vårt samarbete kring ett antal glasögonmodeller som vi designade och Savile Row tillverkade.

Unika glasögon Savile Row x City Optik

Massor av bilder från vart besök i Savile Row-fabriken på glasögonbloggen Eyewhiz.

Läs om fabriken hos Eyewhiz

Kolla ögonen inför glasögonköp

Boka en tid för synundersökning idag

Snygga läsglasögon i transparenta färger

  • 05 april, 2022

Galet snygga läsglasögon i riktigt fin kvalitet, med båge av acetat och asfäriska glas med blåljusfilter. Vi tycker 590 kr är ett riktigt fyndpris.


Har precis fått in nya modeller i fina transparenta vårfärger. Men de går åt snabbt… och vi har inte plats för något stort lager…

Så välkommen in och kika typ nu direkt :)

köp snygga läsglasögon här

Nyhet! Stellest glas minskar utvecklingen av närsynthet hos barn

  • 07 februari, 2022

Ja! Ja! Ja! Nu äntligen har Stellest kommit till Sverige, glaset som bromsar utvecklingen av närsynthet hos barn och ungdomar med i genomsnitt 67%*. Det är glädjande fina resultat som detta glas presterar. Lätta att vänja sig vid och efter en vecka är 100% av testpersonerna nöjda med sitt glas som både skärper synen och behandlar synfelet. Vi har redan börjat tillpassa glaset och leverera glasögon med Stellest-glas.


Bromsa närsynthetsutveckling med glasögon

Vi är fantastiskt glada över att kunna erbjuda Essilors Stellest-glas till de barn och ungdomar som är närsynta. Glaset bromsar utvecklingen av närsynthet med hela 67% (1) i genomsnitt jämfört med vanliga glas. Det ökar chansen att barnets öga håller sig friskt med bra syn längre upp i åldern.
City Optik tillpassar Stellest myopibromsande glas för barn

Vi har gått utbildningen och är certifierade för att kunna slipa in Stellest-glas, det absolut bästa glaset för närsynta barn och ungdomar. Essilor hat forskat i många år för att få fram glaset och det är en tekniskt mycket avancerad produkt.

Glaset funkar som ett helt vanligt korrektionsglas, men samtidigt som det gör att barnet ser bra gör det också att utvecklingen av närsyntheten bromsas upp. Glaset består av en unik konstellation slipade mikrolinser som skapar en signalvolym till ögat som styr ögontillväxten. Denna signal gör det möjligt att sakta ner ögats längdtillväxt och därmed utvecklingen av närsynthet.

Läs mer om myopi och varför det är bra att minska närsyntheten. Vi beskriver de olika alternativen som finns för barn och ungdomar med myopi. Du kommer till den informativa sidan genom att klicka på kanppen nedan.

Läs mer om myopi

Gällande budskapet "Glaset bromsar närsynthetsutvecklingen med hela 67% (1) i genomsnitt jämfört med vanliga glas." baseras det på följande studie:

(1) Jämfört med enkelslipade glas om de används 12 timmar om dagen. Resultat av en tvåårig prospektiv, kontrollerad, slumpmässig, dubbelmaskerad klinisk prövning av 54 myopiska barn som använde Stellest™-glas jämfört med 50 myopiska barn som använde enkelslipade glas. Eff ektresultat baserade på 32 barn som uppgav att de använt Stellest™-glas minst 12 timmar per dag varje dag. Bao J. et al. (2021). Myopia control with spectacle lenses with aspherical lenslets: a 2-year randomised clinical trial. Invest. Ophthalmol. Vis. Sci.; 62(8):2888.


Cutler and Gross 1391 ny glasögonklassiker inspirerad av Patti Smith och 70-talets musikscen

  • 24 november, 2021

Cutler and Gross nya fantastiskt snygga glasögon med modellnummer 1391 har precis landat i butiken. Den är designad med inspiration från rockikonen Patti Smiths besök i London 1977. Bågen är en blinkning till den kreativa blandningen av punk, poesi och konst i New York på 60- och 70-talet.


Cutler and Gross 1391

När Cutler and Gross 1391 skapades gick designteamet tillbaka till rockikonen Patti Smiths besök i London 1977. Hon spelade på The Rock Garden i Soho och gav en uppvisning i stil, attityd och självförtroende från 1970-talets Amerika. Bågen är en blinkning till den kreativa blandningen av punk, poesi och konst i New York på 60- och 70-talet och som brukar kallas ‘The Chelsea Scene’.

Hotel Chelsea i New York var en samlingsplats för kreativa människor. Bland annat Janis Joplin, Brendan Behan, Sid Vicious och Arthur Miller drack, umgicks, uppträdde och bodde tillsammans med den nya tidens författare, artister och musiker.

Grunden i bågens design hittar vi i Cutler and Gross egna modeller 0692 och 0137. Stilen har kombinerats med klassiska amerikanska svarta acetatbågar som Graham Cutler hade i sitt personliga arkiv av glasögonbågar. Bågen har väldigt fina linjer utskurna på framsidan vid näsdelen och längst ut mot tinningen som visar på en riktigt hög nivå av hantverksskicklighet. Som ytterligare hyllning till den musikaliska inspirationen är skalmens metallkärna designad som en gitarrhals.

Vi utnämner redan nu Cutler and Gross modell 1391 till en nutida glasögonklassiker, så grym är den!

Se topplistan glasögon just nu

Fokus på närsynthet hos barn

  • 14 oktober, 2021

Vi vill sätta ljuset på den oroväckande ökningen av närsynthet hos barn, som i slutändan kan leda till synpåverkande ögonsjukdomar. WHO betecknar ökningen av närsynthet i världen som en pandemi. Men det fina är att det går att förebygga. Helt gratis och väldigt enklelt också! De tre viktigaste åtgärderna är att vistas mer utomhus och mindre inomhus vid skärmar. Den tredje åtgärden är inte gratis men kostar inte mycket, och det är att tända lampor för att inte sitta och läsa i dunklet.


Närsynthet hos barn - här är riskfaktorerna

De stora riskfaktorerna för att bli närsynt är genetik och livsstil. Om bägge föräldrarna är närsynta är risken att barnet blir närsynt 50%. Om ena föräldern är närsynt är risken att barnet blir närsynt 30%.

De senste åren har stora studier gjorts på närsynthetsutveckling hos barn, och man har kommit fram till att de tre viktigaste riskfaktorerna i det dagliga livet är långvarigt tittande på nära håll, att spendera mycket tid inomhus och att vistas där det är svag belysning.

Varför är närsynthet dåligt?

Mindre än trettio år framåt, vid år 2050, beräknas hälften av jordens befolkning vara närsynta. Varför är det dåligt? Jo, för att risken att senare i livet drabbas av glaukom, grå starr, glaskroppsavlossning och näthinnesjukdomar ökar.

Om närsyntheten ökar, då ökar också antalet personer med så kallad grav myopi, när man behöver starka glas eller linser för att kunna se. Man brukar säga att gränsen för grav myopi går vid -6,0. När man är grav myop har man dramatiskt ökade risker för ögonsjukdomarna ovan.

Linser kan minska närsynthetsutveckling hos barn

Det är viktigt att undersöka om ditt barn är närsynt eller på väg att bli närsynt. Om det skulle vara så finns det linser som bromsar upp närsynthetsutvecklingen med cirka 50%. Glasögonglas som bromsar upp närsyntheten är på G att introduceras i Sverige och det kommer vi alldeles snart att kunna erbjuda.

Vi kan tillpassa MySight den fina engångslinsen som är speciellt designad för att bromsa närsynthetsutveckling.

Läs mer om närsynthetsutveckling hos barn hos Cooper Vision som tillverkar linsen. Det är från deras sida vi lånat de fina illustrationerna ovan.

Läs mer hos Cooper Vision

Beställ synundersökning till barn

Beställ tid för en helt vanlig synundersökning för ditt barn för att hitta eventuella synfel. De allra flesta kan enkelt avhjälpas för att ge barnet bra förutsättningar att klara vardagen, och om barnet är närsynt kan en process inledas som bromsar en hastig utveckling. Barn från 8 år är varmt välkomna till oss för en synundersökning.

Boka tid för synundersökning härParalympiska spelen startar idag - vinn boken om en av världens främste paralympier

  • 25 augusti, 2021

Paralympiska sommarspelen startar i veckan. Det firar vi genom att lotta ut boken (signerad!) om en av världens främsta paralympier, skytten Jonas Jacobsson. Författare är Aja Lind som är en kär vän och kund här på City Optik. Boken är väldigt underhållande. Han har vunnit så otroligt mycket och varit med om så spännande saker. Längre ner på sidan står hur du gör för att delta i lotteriet.


Om Jonas Jacobsson

Jonas Jacobsson är en svensk parasportare som tävlar i sportskytte. Han har under perioden 1980-2016 deltagit i alla Paralympiska sommarspel och tagit sammanlagt 30 paralympiska medaljer, varav 17 guld!

I VM i sportskytte för skyttar med funktionsnedsättning har Jacobsson tagit 19 guld och i EM 17 guld. Inom Sverige har han vunnit 30 SM-guld i handikappsammanhang och 13 SM-guld i skytte för icke handikappade.

Jacobsson har tilldelats priset som årets idrottare med funktionshinder vid tre tillfällen, 2001, 2005 och 2007 och har vid två tillfällen nominerats till priset som världens bästa paraidrottare till Laureus World Sports awards. Han tilldelades även, som första parasportare, Svenska Dagbladets guldmedalj 2008.

Vinn boken lämna honom här

För att ha chans på boken, mejla bara oss på info@cityoptik.se och skriv LOTTERI i ämnesraden. Mejla oss senast fredag 27 augusti. Vi har minst två böcker att lotta ut.

Läs på Bokus om boken


City Optik Stockholm vinnare Årets optikbutik 2021 i Nordic Optical Awards

  • 04 juni, 2021

Det är inte klokt! City Optik tar hem titeln i år igen. Det tyngsta pris som går att vinna i den bransch vi verkar i, Nordic Optical Awards Årets optikbutik. I tuff konkurrens kunde priset bärgas genom ihärdigt arbetande med information, utbildning och uttänkta strategier för kunder och medarbetare under pandemin. Speciellt informationsbiten visste vi var vår starka sida. På hemsidan och via Facebook och Instagram har vi kontinuerligt lämnat lägesrapporter och delat tips och råd relaterade till Covid-19. Vinnaren får 25 000 kr. Vi har beslutat att skänka hela summan till Hand in hand, en organisation som vi verkligen gillar och stödjer.

Nordic Optical Awards Årets optikbutik 2021

Motiveringen till vinsten:

"Årets vinnare har varit extremt smidig och flexibel i sitt tankesätt och justerat sin strategi hela tiden. Detta för att stötta kunderna på bästa möjliga sätt och samtidigt ge en trygg och inspirerande miljö för både kunder och personal. Med modern och smart kommunikation och ett tjänsteerbjudande i linje och över kundernas förväntningar har denna butik fortsatt att förbättra sin redan starka image som en föregångare inom den optiska detaljhandeln. Årets erkännande för Nordic Optical Award i kategorin Bästa butik – Sverige går till City Optik Stockholm."

Det är en stor ära att vara den biutik som vinner i år. Konkurrensen var enormt hård eftersom alla butiker, både fristående och kedjebutiker som Synsam och Specsavers ingår bland de nominerade i år.

Vinnaren får 25 000 kr i pris och vi tänker skicka pengarna oavkortat till Hand in hand.

Vad har City optik gjort under pandemin?

Genom hemsidan och sociala medier har vi kontinuerligt berättat för er kunder om rutiner i butiken för att förhindra smittspridning. De har ändrats några gånger över tid, bland annat efter hur restriktionerna har sett ut. Vi har under året tittat på vad St Eriks ögonsjukhus har för rutiner och som en grund arbetat på samma vis.

Som exempel på information finns blogginlägget den 16 mars 2020 som handlar om starten av pandemin och där finns tips och råd till kunder. Den 11 november 2020 kommer information om hur vi arbetar med skydd i provrummet och i butiken i stort. På förstasidan har det sedan pandemin startade funnits information om att inte komma till butiken om du känner dig sjuk.

Det har varit väääääldigt lugnt i butiken i perioder. Då har vi passat på att utbilda oss via webbaserade kurser. Bland annat är vi uppdaterade på strategier för att minska närsynthet hos barn. Där har vi lagt speciellt fokus på endagslinsen MiSight som är speciellt frantagen för att minska närsynthetsutvecklingen hos barn och ungdomar.

Det var långsamt och tråkigt ha för lite att göra. Vi vet ju att vi sitter på väldigt mycket kunskap om ögon och ögonvård och vi började fundera på om denna kunskap skulle kunna gagna människor i behöv av råd och tips om ögonrelaterade problem i hela Sverige. Sagt och gjort, vi startade Care of eyes mitt under pandemin. Vi kallar det en digital plats för ögonvård. En webbshop med de bästa av produkter som finns för ögon och bra, lättillgänglig information också. Care of eyes har vi tänkt utveckla allt eftersom med mer kunskap och mer rådgivning.

Besök Care of eyes här

City Optik priser genom åren

Det har gått ett antal år sedan de första utmärkelserna började delas ut i optikbranschen. Sedan 2013 har City Optik mottagit sex hedrande medaljer. Du kan läsa mer i detalj om oss och se priserna listade om du klickar på länken nedan.

Om City Optik Stockholm

Hand in hand

Hand in hand är en organisation som arbetar för hållbar fattigdomsbekämpning genom entreprenörskap. Det här gör de genom att utbilda företrädesvis kvinnor i entreprenörskap, och ge dem första handen att starta upp ett litet företag. Vi har fått många exempel på att metoden fungerar och lyfter hela familjer och byar i trakter där fattigdom råder. Vi ger med glädje vidare prissumman till Hand in hand. Här vet vi att den gör nytta!

Mer om Hand in HandOliver Goldsmith Winter sun från 1969 hett glasögonmode idag

  • 29 september, 2021

Vad sägs om en resa till sjuttiotalet med redesignade läckra bågar från London? De här bitarna från legendariska Oliver Goldsmith tillhör de mest intressanta bågarna hos oss just nu. Sjuttiotalet är ett starkt nyckelord för glasögontrenderna 2021.

Oliver Goldsmith Winter sun collection designad 1969

Winter Sun Collection var ett koncept som ursprungligen utformades av Oliver Goldsmith redan 1969. De fylliga bågarna har lätt tonade glas. De designades med en ton som syftade till att låta ögonen slappna av genom att dämpa ljuset från lampor och solens bleka strålar en vinterdag.

Kollektionen består idag av toppsäljande snyggingar som OOPS, Yatton, YNot, Gopas och Lord men i en något mindre storlek än originalen från 1969.

Om du letar efter en 70-tals känsla är Oliver Goldsmiths Winter sun absolut ett måste att kika på. Vad vi vet är vi ensamma i Stockholm om att ha det ikoniska märket. Och just 70-talet är just nu hett hett inom glasögonmodet.

Winter Sun-kollektionen är handgjord i Italien av experthantverkare i finaste bomullsacetat.

Se mer Oliver Goldsmith här