Idag inspireras vi av den här killen med nya Oliver Peoples

  • 06 mars, 2020

Vi är glada att kunna presentera en riktigt fin fredagsinspiration. Se så otroligt snyggt med markerade glasögon på Pierre. De matchar hans snygga stil och bildar en perfekt kombo.

Oliver Peoples har den här fina acetatbågen som heter Elerson i sin kollektion. Vi gillar flirten med femtiotalet och se hur den kommer så till sin rätt på Pierre.

Tack för att vi får ha dig på bloggen <3

Tjejer som inspirerar i Tom Ford glasögon

  • 04 mars, 2020

I dag får vi inspiration av två fina tjejer som visar sina läckra nya glasögon. Det är Tom Ford och stora härliga metallbågar som gäller i bägge fallen. Den ena rund, den andra kantig och bägge prickar av de viktigaste glasögontrenderna i vår.

Elisabeth strålar i kapp med solen i coolt klotrunda oversized Tom Ford. Stilen med sina rötter i 70-talet följs upp med bruntonade glas, graderade med mörkt brun upptill och helt klara nedtill i glaset. Ursnyggt! Grattis till ett mycket bra val av glasögon.

Carolina är supercool i sina kantiga oversized metallglasögon. Den här stilen tar avstamp i åttiotalet och är bara så rätt just nu. Nyckelorden i glasögonens modevärld är i vår stort, luftigt och metall. Så kul att se den här perfekta matchningen; rätt båge till rätt person. Grattis till ett kanonbra val av glasögon.

Tack för att ni inspirerar oss på bloggen <3

Glasögontrender våren 2020

Det blir allt viktigare med personliga glasögon, designade för att hålla och gjorda i fint material av tillverkare med gedigen kunskap och kärlek till glasögonbågar. Fler och fler vågar ta ut svängarna när det är dags för nya glasögon. Här på bloggen kan vi då och då visa vilka fina bågar som våra kunder valt, så glöm inte att kika in här då och då. Vi har sammanfattat de viktigaste glasögontrenderna för i vår. Klicka på länken kan du läsa vidare.

Glasögontrender 2020

Grattis Hand in Hand

  • 03 mars, 2020

Grattis ​Hand in Hand som tillsammans med Håll Sverige Rent har mottagit ett bidrag på 22,9 miljoner från Svenska Postkodlotteriet för att genomföra projektet Waves of Change. Projektet innebär bland annat att 4 000 små företag skapas med syfte att förbättra försörjningsmöjligheter för utsatta människor och rensa 100 000 ton plast från illegala soptippar, stränder och kustområden i Indien, Kenya och Sverige.


Med Waves of Change vill Hand in Hand och Håll Sverige Rent minska plastnedskräpningen i hav och på land, samtidigt som tusentals gröna entreprenörer i Indien och Kenya ökar sina inkomster. På så sätt går miljövård och fattigdomsbekämpning hand i hand. I projektet kombineras Håll Sverige Rents kunskap av cirkulär ekonomi med Hand in Hands erfarenhet av fattigdomsbekämpning genom entreprenörskap.

– Plastproblematiken och fattigdomsfrågan hänger ihop. Med rätt stöd och förutsättningar kan skräp förvandlas till resurser i en cirkulär ekonomi som inkluderar de allra mest behövande, människor som lever i fattigdom utan tillräckliga möjligheter att försörja sig, säger Stina Götbrink, generalsekreterare på Hand in Hand Sweden.

– Waves of Change är ett fantastiskt projekt där vi konkret kommer kunna hindra plasten från att hamna i våra världshav. Samtidigt ger vi utsatta människor i Indien och Kenya en möjlighet till inkomst från insamling av plast. Därmed skapas ett värde på plastavfallet som ger långsiktiga stora effekter, säger VD på Håll Sverige Rent, Johanna Ragnartz.

I olika projekt har City Optik och våra kunder stöttat Hand in Hand, och vi håller som bäst på att fundera över vad vi kan hitta på i år.

Chanel prickar in två viktiga glasögontrender

  • 04 mars, 2020

I sitt senaste släpp lyckades Chanel pricka in två viktiga glasögontrender i en och samma båge. Det är den stora metallbågen och glasögonkedjan. I Chanels fall är kedjanav pärlemor med ett skyddande hölje av resin och är exklusivt gjord för dessa modeller. Bågarna levereras med ett speciellt fodral framtaget för att både bågen och kedjan ska kunna samsas i asken.


Chanels glasögonbåge har tunn genomskinlig plast strax innanför metallkanten på bågen. Det tillför lite extra och gör att de skiljer ut sig från andra snarlika modeller. Kedjans pärlor har ett skyddande hölje av plast som gör kedjan lätt trots att den ser så maffig ut.

Den urläckra solglasögonmodellen har rökfärgad plast runt pärlorna och ett snyggt lätt speglande solglas. Chanels solglasögon är gjorda för att hålla länge, både designmässigt och materialmässigt.

Chanelkedjorna går inte att köpa separat utan är gjorda speciellt för dessa modeller. Priset ligger runt 9000 kronor.

Svenska Vasuma skapar nya bågar av återvunnen plast

  • 02 mars, 2020

Vasuma har hittills inte visat vilken position de har inom ekologiskt glasögonskapande, men hållbarhet och CSR har dock alltid legat som grund i deras DNA. Nu kan de vara lite extra stolta och trycka mer på den sidan av deras glasögonskapande. Efter 15 års tjatande på italienska glasögonplast-tillverkaren Mazzucchelli, har de tagit fram råvara baserad på återvunnen plast. Och inte bara svart utan i två fina färgnyanser, "brown havana" och ”swedish havana” dvs. en cool blandning av gult, blått och beige.Genom åren har vi följt Vasumas fina arbete inom glasögonmakeri och även deras stora varma engagemang för människor och miljö. Här är ett axplock:

Vasuma var bland de första i världen som började använda ekologisk acetat M49. De har gjort kollektioner till Rädda Barnen (utan vinst-syfte) och initierat projekt för flyktingar (Glasses for Refugees). Vasuma skänker årligen produkter till välgörande ändamål ex. Vision For All och Stadsmissionen. Genom åren har de startat insamlingar via Musikhjälpen och skapat online-auktioner där vinsten skänkts till olika välgörande ändamål som Rädda Östersjön och Anti-diskrimineringsbyrån.

Respect! Säger vi på City Optik. Vi säger också kom hit och kolla på nya bågarna i återvunnen plast, deras fina sol-clip-on som passar pilot och runda glasögon, och så klart deras storsäljare Snok och Eggeater.

Ps. Bågarna på bilden heter Kangaskäärme.


Glasögoninspiration med Josefin i Chanel

  • 26 februari, 2020

Det är så kul att i dag kunna visa en tjej som inspirerar med både snygga kläder och snygga nya glasögon. Josefin fastnade för Chanel Pantos i en av vårens viktigaste färger, transparent ljusbrun. Det blev så fina toner ihop; håret, ögonen och bågen. Den coola jackan skapar spännande kontrast mot det mjuka upptill.


Chanel modell Pantos 3372 är ett av våra bästa glasögontips. Formen, färgen och att den är så tunn och luftig med bra passform är hemligheten. Den passar dig som söker lite nättare glasögon i klassisk och cool stil. Bågen finns i flera fina färger, kom in och kika.

Josefin har ett jättefint Instakonto @josefinlidbom

Tack för att du inspirerar på bloggen!

Veckans bästa glasögoninspiration

  • 24 februari, 2020

Vi rivstartar sportlovsveckan med Berit som precis hämtat ut sina nya ursnygga glasögon. Och vilken succé! Hennes vackra ögon fick den perfekta inramningen som gör att allt stämmer. Notera också den lätta tonen i glaset som förhöjer ytterligare.


Så här fint blir det med tunna lätta glas i en lätt men stabil båge från schweiziska Götti. Materialet i bågen är titan, vars främsta fördelar är lättheten och stabiliteten.

Glasen har en svag toning upptill som ändras gradvis till helt ofärgade nedtill. Färg i glasen är väldigt trendigt just nu. Ett bra sätt att uppgradera stilen är att ha en liten ton av grått, grönt, brunt, rosa eller annan nyans i glasen.

Tack Berit för att du inspirerar på bloggen!

Mer glasögontrender här

Problem med torra ögon

  • 01 mars, 2020

Det är mycket vanligt att ha problem med torra ögon. När man har torra ögon behöver det inte alltid kännas torrt, det är lika vanligt att det svider, kliar, bränner, känns grusigt eller att ögonen tåras och rinner. Förutom alla dessa symptom kan också synen påverkas och man kan bli ljuskänslig. Här kan du läsa om hur det går till att undersöka dina torra ögon så att rätt behandling kan sättas in. Du är inte ensam, faktiskt är det så många som var femte person som lider av torra ögon.


Undersökning vid problem med torra ögon

En torra-ögon undersökning börjar med att du får berätta om dina ögonproblem. Det är bra för oss att få veta om dina besvär börjat nyligen och om det känns torrt hela tiden eller bara vid vissa tillfällen. Vi kommer att fråga om du har någon sjukdom eller äter några mediciner, eftersom många sjukdomar och mediciner ger torra ögon. En vanlig fråga är om dina ögon har lätt för att börja rinna.

Efter synundersökningen tittar vi i ett biomikroskop för att bedöma hur ytan på ögat ser ut. Vi kan se hur ytan på tårfilmen ser ut och uppskattar hur stabilt lipidlagret i tårfilmen är. Ögonlockskantens utseende är en viktig detalj och den kan vi studera i mikroskopet. De Meibomska körtlarna har sin mynning i ögonlockskanten och deras funktion är en viktig detalj i en torra-ögonutredning. En bedömning av mängden tårvätska görs också.

Vi använder olika metoder beroende på vilken typ av torra ögon du har och det vi nämnt är vanliga exempel på undersökningar. Inget av momenten gör ont, någon del kan ha en lätt övergående sveda, men har du väldigt torra ögon kan det kännas lite mer än för den som har lättare besvär.

Boka en torra-ögonundersökning genom att ringa 08-7917570


Behandling av torra ögon

Behandlingen av torra ögon beror givetvis på vilken typ och grad av torra ögon du har. Du kommer att få förslag på behanling och hur ofta du ska göra den. Vi visar också vilka produkter som är bäst vid din typ av besvär, och det viktigaste, hur du använder dem på bästa sätt.

En snabb och enkel quick-fix är fuktande och smörjande droppar. Vissa behöver droppa flera gånger om dagen, för andra kan det räcka att man tar en droppe när det känns torrt. Det är viktigt att använda en droppe UTAN konserveringsmedel för att inte skapa onödig extra inflammation. En mycket vanlig behandling är värme, massage och rengöring.

Se tidigare inlägg om torra-ögon behandling

Demodexkvalster

En liten bov när det gäller torra ägon är det lilla kvalstret Demodex. Det finns normalt hos alla och ökar med åldern. Men om det blir obalans och du har för höga nivåer vid ögonen kan det ge bekymmer. Vanliga symtomen är klåda, förlust av ögonfransar, rinnande ögon, dimsyn och ögonirritation. Du kan ha mycket "grus" vid ögonfransarna, se ögat längst upp till vänster på bilden ovan. En del i behandlingen är då speciella rengöringsservetter eller rengöringsskum.

Köp Demodex behandlingsservetter här

Efterkontroll av torra-ögonbehandling

När du har varit på en torra-ögonundersökning och fått behandlingsförslag kommer du på ett återbesök (avgiftsfritt). Då får vi veta om behandlingen har gett avsedd verkan och om något eventuellt måste korrigeras.

Remiss till specialklinik

Vi är den första instansen vid problem med torra ögon. Om den behandling vi föreslagit inte gett lindring eller förbättring inom det beräknade behandlingsintervallet kan bedömningen bli att du bör fortsätta på en specialistklinik för torra ögon. Vi skriver då en remiss till ögonläkare eller Källmarkskliniken som är en specialklinik för torra ögon.

Produkter vid torra ögon

I vår webshop finns många bra produkter för dig som har torra ögon och vill börja direkt med till exempel en lindrande smörjande droppe. I shoppen finns också mild och effektiv sminkborttagning, smidiga bra värmemasker och salva.

Köp ögonvård härLinser som mörknar i solen

  • 04 maj, 2020

En kontaktlins som mörknar i solen? Ja! Nu finns ACUVUE® OASYS Transitions ™, linsen som med fotokromatisk effekt anpassar sig efter ljuset och mörknar gradvis. Slut med kisandet när solen lyser starkt! Den har UV-skydd så klart men också förbättrad kontrast, filtrering av blått ljus och därigenom behagligare seende även inomhus. Speciellt skön för dig som sitter mycket framför skärm och ögonen känns trötta.


Sköna soldagar med ACUVUE® OASYS Transitions ™

ACUVUE® OASYS Transitions ™ är en helt ny kontaktlins från Johnson & Johnson. Liksom Transitions ™ -glasen fungerar i glasögon, anpassar sig de nya kontaktlinserna sömlöst till förändrade ljusförhållanden. De mörknar i starkt solsken och bleknar snabbt till att bli klara inomhus. De är världens först fotokromatiska kontaktlinser och valdes ut som en av TIME Magazines 50 bästa uppfinningar 2018.

Linser som mörknar i solen -hur funkar det?

Varje lins innehåller fotokroma molekyler som är mycket känsliga för UV-strålar och andra typer av starkt ljus. I normala ljusnivåer är linsen ljus och när de utsätts för starkt ljus finns det en kemisk reaktion som gör att de fotokromiska molekylerna ändras och mörknar för att absorbera upp till 70% av synligt ljus.

Det tar under en minut för linserna att mörkna och de blir ljusa igen inom 90 sekunder efter att du kommit inomhus.De ger också den högsta nivån av UV-skydd i en kontaktlins, vilket blockerar 100% UVB och över 99% av UVA-strålar.

Beställ fotokromatiska linsen här

Hur förändras ögonfärgen

Linserna har utformats specifikt för att minimera förändringar i ditt utseende. Även om du kanske märker en liten tonförändring under de ljusaste omständigheterna kommer skillnaden i ögonfärg inte att bli stor för dig som har mörka ögon. För dig som har ljusa ögon blir effekten att du ser ut att ha mörkare ögon när du är ute i solen.

Mörka sol-linser perfekt vid sport

Under omständigheter där du inte kan bära solglasögon ger de här nya kontaktlinserna oöverträffat solskydd och exceptionell visuell upplevelse. Bättre kontrast och total synupplevelse. Oavsett om du är en professionell idrottare eller en glad amatör, ger färgskiftande kontaktlinser som mörknar i solen förutsättning till förbättrade prestationer.

Även om dessa linser blockerar UV-strålar ersätter de inte helt dina solglasögon eftersom solglasögon skyddar hela ögat och hudområdet som omger dem, medan kontaktlinserna endast skyddar den centrala delen av ögat.

Bilder lånade från Johnson & Johnson

Vi är bland de fåtal som får sälja dessa i Sverige än så länge.

Köp linserna som mörknar här

Miljöarbetet i optikbranschen kan bli bättre

  • 12 februari, 2020

I en debattartikel i vår branschtidning Optik ber vi om en upptrappning av miljöarbetet, framför allt hos våra leverantörer. Vi efterlyser bland annat bättre förpackningar och transporter, bättre information om hur deras miljöarbete ser ut. Det finns några leverantörer som sticker ut som utmärkta exempel på hållbart arbete och hållbara produkter. Ta rygg på dem! Vi själva knogar på i det lilla med små steg i taget. Det senaste är att vår kaffemaskin är utbytt till en långt mer resurssnål variant. Den nya är en schweizisk Jura som är byggd för att hålla länge. Och kaffet är numera självklart ekologiskt :)


Det här budskapet fick vi med i senaste numret av Optik:

Dags att öka takten i miljöarbetet

I vår butik blir vi ofta irriterade över materialslöseriet i branschen. Det handlar om enorma mängder onödiga plastförpackningar, att enstaka artiklar levereras i jättestora paket, att posters och andra marknadsföringsdetaljer kommer fast vi inte beställt det. Som vi uppfattar det, är de största leverantörerna de största bovarna. Alltså finns ju en enorm potential att minska slöseriet.

Genom åren har förbättringar skett men det finns mycket kvar att göra.

Paketera smartare. Fundera om allt emballage behövs. I så fall – kan plasten bytas ut mot papper? Använd minsta möjliga kartong att frakta i.

Medföljande glasögonfodral är inget måste. Många har ju alltid glasögonen på näsan. Om det ska vara fodral till alla bågar, gör dem hopvikbara. Kanske av papper? Skicka inte ut reklammaterial som inte butiken har beställt.

Låt oss få information om hur ert miljöarbete ser ut så kan vi i vår tur kommunicera ut till våra gemensamma kunder.

Vi misstänker att våra kollegor ute i butikerna redan arbetar klimatsmart, men om det finns någon som inte kommit igång än går det snabbt att börja med förslagen nedan.

Sopsortera. Samla ihop beställningar för att minimera antalet leveranser. Ge information till kunderna så att de kan agera miljösmart. Hjälp kunder återanvända bågar. Fråga era leverantörer hur deras miljöarbete ser ut.

Vi är inga experter på hållbarhet. Ibland sätter tid, utrymme, ork och dålig kunskap gränser för hur bra och snabbt vi kan ställa om för bättre miljöfokus. Men steg för steg jobbar vi för ett bättre och smartare hållbarhetsarbete i verksamhetens alla delar. Hoppas det här inlägget peppar oss alla att öka takten.

Bästa hälsningar från kollegorna på City Optik Stockholm

Info om att sopsortera och återvinna linser och glasögon