Vinn årets bästa julklapp - ett par valfria glasögon

  • 12 december, 2019

Ni som är kundklubbsmedlemmar ska bevaka e-posten på tisdag. Då kommer ett mejl från oss med möjlighet att vinna ett par helt valfria glasögon med glas från världsledande tillverkaren Essilor. Värdet blir någonstans mellan 6000 - 20 000 kr beroende på vilka bågar och glas vinnaren väljer. Vår kundklubb består ju av ett begränsat antal medlemmar så vi kan säga att vinstchansen är relativt god. Om du inte redan är medlem i kundklubben så anmäl dig till klubben senast på söndag 15/12 klockan 23:55 för att få nyhetsbrevet med vinstchansen. Länk till anmälan längre ner.

Vi kommer att göra lika enkelt som förra gången. Instruktioner kommer i kundklubbs-mejlet på tisdag.

Anmäl dig till kundklubben här


Det blir några tröstpriser också. Bland annat en glasögon-förvarings-box från Linda Farrow och ett tälj-kit. Vinnarna meddelas den 23/12 så det blir kanske julklappen du får hämta efter nyår. Vi stänger nämligen klockan 15 dagen före julafton.

Läs mer om Essilors glas här

Årets snackisar i glasögonvärlden

  • 19 december, 2019

Det har blivit dags att samla ihop året som gått och uppmärksamma alla snackisar och alla toppnoteringar. Vissa saker är ganska väntade, vissa andra saker helt oväntade. På listan finns till exempel årets engelsman, som i år blev en kvinna! Luta dig nu tillbaka och scrolla för en stunds underhållning.

Årets tungviktare

Tungt och kraftigt är glasögonstilen som spurtat fram under 2019. Vi var i början av året starkt fokuserade på mjuka linjer i dämpade färger, men så småningom började vi höra ett muller i bakgrunden. Det var från alla de som alltför länge saknat kraftiga robusta bågar i sortimentet. Lyckligtvis hade modehusen uppfattat ljudet långt innan och har kunnat servera ett antal riktiga tungviktare till den växande gruppen.


Årets mörkläggning

I år dämpade vi ljuset. Tonade glas i vart och varannat glasögonpar som lämnat butiken gör att våra glasögonbärare slipper det mest brutala ljuset. Med färgade glas känns allt lite mjukare och varmare samtidigt som personliga stilen blir mer cool. Mörka glas går verkligen mot ljusare tider!


Årets look

Vilken törst efter sjuttiotalsvibbar det varit i år, men givetvis på det där snygga, moderna sättet. Till årets look utnämner vi tveklöst den glamourösa stilen. Det har ju länge varit ganska strikt och lite dämpat bland glasögonköparna, men i år ville plötsligt väldigt många ha mer glamour i sitt liv, och de stora glänsande bågarna med lätt tonade glas har klättrat rejält på bästsäljarlistorna.


Årets DIY-tips

Måste bli glasögonkedjan som kan piffa upp den tristaste tröttaste båge. Till ett mycket måttligt pris väljer man tunn elegant metallkedja eller fet fräck plastkedja för att styla upp glasögonen, och därigenom hela outfiten, till oanade höjder. Det är inte varje år man kan kopiera catwalkmodellerna rakt av med egna snygga lösningar. Till fördelen med kedjor hör också att det är så lätt att ta av när man tröttnar.

Årets snackis

City Optik blev först i världen med att bilda team med anrika Savile Row Eyewear. Resultatet blev två vansinnigt fina glasögonmodeller. Handmade in England, of course. Den fingertoppskänsla som detta team har när det gäller glasögon är svårslaget. Med maskiner som arbetat i närmare hundra år, och människor som i 20-30 år sysslat med tillverkning och tillpassning finns ett handlag som är svårt att mäta. Kollegor runtom i världen applåderar tilltaget och ställer sig i kön för samarbetspartners.Årets nyförvärv

Hon blev upplärd hos kollegorna på Stureplan men valde i början av året att komma till oss på Drottninggatan eftersom vi lockade med stans bästa kunder. Amanda Wirtberg är glasögonstylisten som tagit både oss och våra kunder med storm. Hennes perfekta känsla för rätt båge till rätt person är redan legendarisk. Lyckligtvis blir hon kvar nästa år. Och nästa, och nästa osv osv osv.


Årets miljögärning

Äntligen blev det möjligt att återvinna nästan 100% av alla linser och linsförpackningar på ett enkelt och smidigt sätt. Och skillnaden i miljövänlighet mellan det som är bäst för ögat (dagslinser) och månadslinser blir försvinnande liten. Lämna in använda linser och förpackningar i butiken bara, så förmedlar vi vidare. Eller starta enkelt upp en egen insamlingshub.


Årets engelsman

Blev en kvinna. Linda Farrow kom direkt från London och utmanade stockholmarna med en blandning av plast och guldpläterad titan. Klassikt, egensinnigt och kompromisslöst. Det fina hantverket och den yppersta kvalitén gör att vi hamnar i en prisklass som inte är helt lätt. Utom för Linda Farrow har vi fått lära oss.


Årets svensk

Var finalist på årets DV-gala Guldknappen men snubblade på målsnöret. Det är helt obegripligt hur den juryn resonerade. De kanske inte förstår sig på innovation, hantverk och design? Hur som helst, hos oss är Oscar Magnuson alltid kung. Med en ny kollektion feta kaxiga modeller spurtar han långt före alla andra. Ett vinnande koncept som leder till City Optiks hedrande utnämning.Årets världsförbättrare

Optikvärlden har gnuggat sina geniknölar över hur problemet med kraftigt ökad närsynthet i världen ska lösas, och landat i en liten lins som bromsar närsynthet hos barn och ungdomar. Ja vi vet, det låter nästan för bra för att vara sant, men studier visar att hela 59 % får bromsad närsynthetsutveckling med endagslinsen MiSight. Den är just nu världens enda endagslins som klarar detta, och en av få lösningar som i dagsläget överhuvud taget finns.


Årets finalist

Är City Optik så klart. Vi blev topp-tre nominerade och gick glatt på galan där vinnaren i Nordic Optical Awards skulle utses. Men det ofattbara hände och i finalen kom vi bara (!) på silverplats... Men så bra! Faktiskt. Då stannar vi inte upp och bli bekväma utan lägger in en extra växel så att vinsten kan bärgas nästa år.

Japanska hantverkare skapar utsökt remake på James Deans glasögon

  • 27 november, 2019

James Deans glasögon har stått modell för japanska TVR Optics båge Arnel. Hantverkaren Sawada-Yaemon, vars familj har flera generationer inom glasögonproduktion, är ansvarig för produktionen av modellen. Skalmens metallkärna har en fin gravering som är inspirerad av den japanske konstnären Hokusais mest kända konstverk Vågen.

Glasögonmakarna använder traditionella beprövade produktionstekniker och är experter på hantverket som överförts genom generationerna.

Hantverkaren Sawada-Yaemon, vars familj i flera generationer har sysslat med glasögonproduktion, är ansvarig för tillverkningen av den begränsade upplagan. Yaemon-familjen vars förfäder går tillbaka till Edo-perioden, är den första som efterskapat den ikoniska TVR® Arnel®-formen med traditionella mätmetoder.

Varje detalj, från tumling och polering till varenda böjning, är gjord för hand. Både tillverkning och modell är baserad på den ursprungliga ritningen från 1948.


Arnel görs i många fina färger, bland annat flera transparenta.

TVR:s glasögon är representerade hos City Optik som just nu är ensamma i Sverige om märket.

Grattis alla kokboksvinnare

  • 21 november, 2019

Våra kundklubbsmedlemmar kunde delta i ett kokbokslotteri nyligen. Vi trodde att bara ett fåtal skulle anmäla sitt intresse men det blev över förväntan, så vi lade till 5 kokböcker. En win-win situation då ytterligare 2500 kr gick till stöttning av människor som lever i utsatthet, och ytterligare 5 personer får en kokbok.


Hand in Hand är en ideell organisation som arbetar med entreprenörskap som ett effektivt, långsiktigt och hållbart sätt att bekämpa fattigdom. De fokuserar framför allt på fattiga och utsatta kvinnor. Kvinnor är av central betydelse i utvecklingsarbetet eftersom de har en viktig social och ekonomisk inverkan på både familjen och på samhället. Studier visar att kvinnor generellt investerar 90 % av sin inkomst på familjens välbefinnande, medan motsvarande siffra för män är 30-40 %. Att utbilda och stärka kvinnor är därför nyckeln för att utrota fattigdom.

Ge en gåva

Grattis Christopher, Maria, E-H, Christine, Anne, Annika, Krystyna, Susanne, Anita, Helen, L-L, Gunilla, Magnus, Ylva och Charlotte. Kokboken väntar på er.

Bli medlem i kundklubben för att kunna delta i nästa utlottning. Kundklubbsmedlemmar får mejl med nyheter, erbjudanden och information 4-6 gånger per år.

Bli medlem här

Dagens fantastiska glasögoninspiratör bär Caroline Abram

  • 12 november, 2019

Se vilken magisk färgkombo Evelina bjuder på i sina nya Caroline Abram glasögon. Som taget ur en lyxigt modetidning... Den här bågen är karaktärsfull men tar inte överhanden när färgen är så mjuk.


Bågen heter Wry och kommer från franska glasögondesignern Caroline Abram.

Tack Evelina för att du inspirerar på bloggen i dag <3

Bästa glasögontipset för herrar

  • 12 november, 2019

Vi är eniga med herrarnas alla modemagasin; Oliver Peoples Gregory Peck är den bästa herrbågen just nu. Det är den klassiska stilen med både god passform och fina färger som är nyckeln bakom framgången.


Gregory Peck görs i flera fina färger, även transparenta och helt svarta. Tack vare att den också finns i två storlekar är det nästan garanterat att du hittar en Gregory Peck som passar dig.

Gregory Peck solglasögon


Linda Farrows glasögon är så fina!

  • 07 november, 2019

Vi satsade nyligen på Londonmärket Linda Farrow och det visar sig att kunderna tycker precis som vi: nytt, fräscht, karaktärsfullt och bärbart. Det är så roligt att få visa de tunna lyxiga små mästerverken och de passar så bra i Stockholm.


Åsa ställer upp på bild med två olika modeller. Den stora tunna klotrunda visste vi att det fanns ett sug efter, för den här storleken hade vi bara i metall tidigare, och den är trendig nu. Den andra bågen som är lite rakare upptill finns i liknande skepnad hos alla våra andra märken. Men ingen så här tunn och smäcker! Och ingen med guldpläterad titanskalm som Linda Farrows glasögonbågar har.

Kort sagt, ni som gillar trendiga men samtidigt klassiska och hållbara bågar som ni troligen är ensamma om i Sverige, ni kommer genast hit och väljer ut ert par. Vi har bara en av varje...

Mer glasögontrender här


Grattis Oscar Magnuson för nomineringen till Guldknappen 2019

  • 29 oktober, 2019

Sveriges fantastiske glasögondesigner Oscar Magnuson är nominerad till årets Guldknapp i kategorin accessoarer. I motiveringen står "Enkla, monokroma och med säker, spännande och ibland utmanande design, är Oscar Magnusons glasögon en magnifik accessoar värdig att ta plats på din uppenbarelses mest iögonfallande (!) plats."


Modemagasinet Damernas Världs utmärkelse Guldknappen är Sveriges finaste modepris. I år är glasögonmärket Oscar Magnuson nominerade i kategorin accessoarer. Det är en enormt välförtjänt utmärkelse. Vi har arbetat med märket i alla år och älskar den design, den kvalité och den känsla som märket innebär. Passformen är outstanding och de ligger alltid i trendernas framkant.

Sveriges största sortiment Oscar Magnuson finns hos oss, City Optik på Drottninggatan 80. Nu håller vi tummarna!

Trendalert! Glasögonkedjor är det nya heta

  • 24 oktober, 2019

Glasögonkedjan har bubblat ett tag och är nu vinterns must-have. Lyxvarumärken som Chanel och Gucci tar täten med både tunna metallglänsande kedjor och riktigt kraftiga i plast. Pimpa upp dina egna glasögon med någon av de snygga kedjor vi rekommenderar. Kika på bilderna och låt dig inspireras till ett billigt och enkelt mode-lyft.


Gucci visar feta kedjor på catwalken

Guccis senaste visning inför sommaren 2020 visade hur läckert det är med riktigt kraftiga glasögonkedjor. De ska hänga framåt som ett sorts halsband med ingen annan funktion än att se snyggt ut!

Tunn metallkedja eller kraftig i plast

Britta har en tunn guldglänsande kedja till sina Chloé och Åsa har en crèmefärgad kraftig plastkedja till alldeles nyinkomna Oliver Goldsmith.

Chanelglasögon med kedja

Chanel har en enormt populär modell med tillhörande kedja som finns i både guld- och silverfärg. I det tillhörande fodralet kan kedjan fästas som bärrem så du har en snygg Chanel-aftonväska på köpet så att säga.

Kraftiga bågar, kraftig kedja

Se så fin kraftig kedja monterad på bågmodell från 1969.

Fin fransk glasögonkedja

Här visar Britta en mellanstorlek på kedja. Det är ett franskt märke som finns i flera färger och kostar 229 kr. Som sagt, ett enkelt och prisvärt sätt att pimpa upp brillorna.

Tips på glasögonkedjor

Många kedjor finns det! De passar de flesta skalmar, både tunna och breda. Priser mellan 129 och 229 kronor. Kom in eller köp i shopen.

Till kedjor i webbshoppen

November med smarriga recept

  • 01 november, 2019

I november lottar vi ut 10 ex av den härliga kokboken Recipe for change