Kan man se head-up displayen i bilen med polariserande solglasögon?

  • 14 maj, 2019

Har du också funderat på om polariserande solglasögon påverkar möjligheten att se head-up displayen? Head-up display finns i vissa bilar och innebär att hastighetsmätaren och de andra instrumenten speglas i vindrutan. Polariserande glas filtrerar bort speglingar och störande reflexer som kommer nerifrån - så hur fungerar det då i praktiken med head-up display? Vi har ställt frågan till olika biltillverkare, bland annat Volvo, Audi, Ford och BMW.


Audi, SEAT, SKODA & VW

Ja, glasögon med polaroidfilter samt ogynnsamma ljusförhållanden kan påverka visningen på head-up displayen negativt. Förutom polariserande glasögon påverkas visningen av din sittställning och head-up displayens höjdinställning. Bilden är lånad från audi.se

BMW

Heads-up displayen är en reflektion i vindrutan. Polariserande glas i glasögonen minskar reflektioner, t.ex. blänk ifrån motorhuven, vägbanan och så vidare. Detta innebär alltså att synligheten på en head-up display kan bli väldigt låg. Den syns, men inte alls så klart som man gör utan glasögon eller med icke polariserande glasögon. Man kan vrida upp ljusstyrkan på head-up displayen till maximalt, vilket kan hjälpa litegrann, men då kan detta ljus bli väldigt starkt om man tar av sig glasögonen.

Volvo

Om du använder polariserande glasögon så skall det inte på något sätt påverka möjligheten till att se head-up displayen. Den visuella upplevelsen skall inte påverkas.

Toyota

Vindrutedisplayen kan verka mörk och svår att se med solglasögon, särskilt polariserande solglasögon. Justera ljusstyrkan på vindrutedisplayen eller ta av dig solglasögonen.

Citroën

Polariserande glasögon reducerar all reflektion. Det kan därför bli svårare att se instrumentskärmar då dessa alltid har en viss reflektion i sig. Däremot har vi en liten plexiglasskiva innanför vindrutan, så därför bör det gå att se informationen på instrumentskärmen men med någor sämre ljusstyrka.
Vi har inga tester på detta, vi rekommenderar att du besöker en av våra återförsäljare för att själv testa.

Ford

Detta är en fråga som din optiker kan svara på bäst eftersom att hen känner dina ögon och har kompetensen. Teorin bakom
 polariserat glas bygger på att man försöker ta bort blänk från bland annat väg och vindrutan medan man kör, samt även försöker
 dämpa mötande blåljusreflex från bilar.

Vi frågade några optikerkollegor också

"Hade en kund som fick byta från polariserande till vanliga solglas då det inte funkade med HUD:en i hans bil. Vet inte märket."

"Hört att det inte funkar på BMW... Dock ser man den vanliga instrumentbrädan."

"VW funkar om du tiltar huvudet. Det funkar ändå..Du har ju vanliga mätare som går att läsa av bekymmersfritt. Samma med BMW."

"Polariserande uppfällbara clip-on är ett bra alternativ."

"Hade en kund med en Volvo där jag fick byta ut glasen till opolariserade."

"Körde Volvos senaste, med headdisplay. Mina polariserade sololglasögon filtrerade bort lite av informationen, men inte allt. Väldigt skönt i motljus med polariserade trots störningarna i displayen."

Fredagsinspiration med glasögon Gregory Peck

  • 10 maj, 2019

Fredagsinspirationen är denna gång klassiska Gregory Peck på stilfull kille. Som av en händelse har Manolo, Sveriges största stilblogg för män, även Gregory Peck som fredagsinspiration.


Vår fredagsfavorit är alla gånger Gregory Peck från Oliver Peoples. Den stilfulla, karaktäristiska runda bågen sitter som en smäck och passar alltid överallt.

Här har vår fine modell valt ljusbruna färgen Raintree. Gör sig vansinnigt bra mot mörkblå overshirt i manchester. Tack för att du inspirerar på bloggen Hugo <3

Så roligt att stilsajten Manolo också har Gregory Peck som helgens bästa tips. Det är solglasögonvarianten med transparent båge och blå-grå glas. Otroligt snygga! Bilden lånad från Manolos sida. Kika in hos dem, de har så mycket fina guider och tips om herrmode.

Köp Oliver Peoples här

Kan kosttillskott hjälpa vid glaukom?

  • 08 maj, 2019

Cirka 100 000 personer har ögonsjukdomen glaukom, ytterligare 100 000 beräknas ha den men inte diagnosticerats än. På S:t Eriks ögonsjukhus bedrivs spännande forskning på glaukom. Kan kosttillskott hjälpa?

På S:t Eriks ögonsjukhus hemsida kan vi läsa om Pete Williams och hans forskargrupp. De använder den senaste tekniken för att på ett tidigt stadium förhindra att celler i synnerven skadas och därmed orsakar glaukom. Sjukdomen drabbar runt 80 miljoner människor världen över.

Efter flera års forskning har det visat sig att det är en rubbad ämnesomsättning i de retinala gangliecellerna som orsakar skadorna. Det luriga är att förändringen inträffar långt innan patienten själv märker någon försämring av synen.

Genom att använda ny teknik (RNA-sekvensering) för att kartlägga förändringar i retinala ganglieceller har forskarna funnit att nivån av NAD, en organisk molekyl, är avgörande för hur cellerna mår. Är nivån för låg blir de mer mottagliga för skador som orsakas av ålder eller av trycket inne i ögat.

Pete Williams grupp har sedan gått vidare med att förstärka cellernas motståndskraft på två sätt. Det ena är att tillföra nikotinamid, en form B3-vitamin, i kosten. Då stiger nivån av NAD-molekyler vilket gör cellerna motståndskraftiga även när trycket i ögat ökar. Genterapi är det andra sättet att öka cellernas motståndskraft. Forskarna fann att en enda injektion av Nmnat1 (ett enzym som tillverkar NAD från nikotinamid) förhindrade att glaukom utvecklades.

Pete Williams och hans grupp vill gå vidare med att skapa konkret nytta för patienter.

– Vi vill komma igång med kliniska studier på människor. Det är därför jag valt att bygga upp det här laboratoriet på S:t Eriks Ögonsjukhus där vi kan samarbeta med läkare och få tillgång till vävnader från människor som vi sedan jämför med våra upptäckter i djurmodeller.

Text hämtad från S:t Eriks ögonsjukhus hemsida.

Hela artikeln här


Annika inspirerar i glasögon från Celine

  • 02 maj, 2019

En minst sagt inspirerande personlighet och stil har konstterapeuten Annika som pedagogiskt och lärorikt hjälpt oss att hitta framtidsperspektiv och stärka laget City Optik. Med kortklippt hår och markerande kraftiga bågar skapar hon en snygg intressant stil som man gärna vill kopiera.

Vi hade nyligen en rolig kväll med konstterapeuten Annika Sundh Meiling på City Optik. Vi hade kallat in henne för att hjälpa oss med framtidsvisoiner och för att stärka laget. Under kvällen fick vi genom ord och bilder och pedagogiska klurigheter försöka definiera våra styrkor och svagheter. Mycket roligt och givande.

På bilden ser du henne i glasögon från franska modehuset Celine. I glasögonvärlden är Celine kända för att göra klassiska modeller som verkligen syns och tar för sig. Det kan handla om en lite skruvad form eller att det är kraftiga bågar som ramar in ordentligt. Just nu är Celine väldigt hett både på glasögon och solglasögon.

Läs mer om Annika här

Instagramprofilen Asabea i Lindberg n.o.w glasögon

  • 01 maj, 2019

Asabea Britton är barnmorskan som blivit folkbildare i sociala medier. På sitt instagramkonto med 17 000 följare lär hon ut allt hon kan om förlossningar, amning, bristningar och baby blues. Hon bär ofta ett par transparent ljusrosa glasögon från Lindberg och får mycket positiva kommentarer om dem. Det förstår vi - underbar tjej som delar med sig av nyttig kunskap i snygga glasögon - en oslagbar kombo!


Asabea Britton är barnmorskan som blivit folkbildare i sociala medier. I sina filmklipp lär hon ut allt hon kan om förlossningar, amning, baby blues och bristningar. Från Sveriges Radio P5 har vi lånat texten nedan.

Med bristningsskolor och förlossningsskolor på sitt Instagramkonto lugnar och utbildar barnmorskan Asabea Britton blivande och nyblivna föräldrar. Idén var från början inte genomtänkt utan kom till av en slump.

– Jag la upp ett inlägg med några kort som föreställde olika bristningar som vi ska använda för att förklara vad folk har fått för skador, säger Asabea Britton.

– Det var kanske lite oansvarigt av mig för jag fick så himla mycket reaktioner. Dels från folk som blev jätterädda. Och sen så var det många som var nyfikna. Så då tänkte jag att jag fick ta mitt ansvar och ge lite kontext till bilderna.

Responsen på de följande inläggen blev väldigt positiv vilket gjorde att Asabea Britton bestämde sig för att fortsätta med folkbildningen.

– Det var många som skrev "Gud vad intressant, vi får lära oss allt för lite om det här".

Glasögonen hon bär är ett par ljusrosa Lindberg n.o.w nr 6548. En modernt rund cateyeformad modell. Lindbergs bågar är helt ljuvliga att bära. Så lätta och bekväma att de knappt känns. Kila in till oss på Drottninggatan 80. Här finns Stockholms största sortiment Lindberg n.o.w glasögonbågar.

Följ Asabea på Instagram @asabea

Tack för att du inspirerar här på bloggen <3

Glasögontrender här

Snyggaste solglasögonen i sommar

  • 27 april, 2019

Celine är ett av de allra säkraste korten när det gäller snygga solglasögon. De är designade med en klassisk grundton men har alltid en sorts kaxighet som passar på den stilsäkra kvinnan. Som här, en av våra fantastiska kunder som bär upp de här Celinesolglasögonen underbart bra.


Se sån stil hon har! Vi älskar den här modellen med en aning av cateye. De breda skalmarna är Celines signum denna vår. Det är så fin hantverk i alla deras solglasögon. Skalmarna lirar perfekt med fronten och gångjärnen är av stadigaste sort.

Tack för att du inspirerar oss Lise <3

Solglasögon är universalmedlet för att se bättre ut

  • 27 april, 2019

Susanne Ljung, modeexperten från radioprogrammet Stili P1, har som rubrik på sin krönika i dagens DN "solglasögon är universalmedlet för att se bättre ut". Vi håller med till 100%. Det finns ingenting som så direkt får dig att se cool, spännande, stilig och snygg ut som ett par solglasögon. Här har du några av våra favoriter.


Celine Baby Audrey solglasögon

Den absolut populäraste solglasögonmodellen just nu. De flesta beställningarna i vår webshop är gäller just Baby Audrey. Klassisk, cool, välgjord och välsittande till rimligt pris för ett lyxmärke som Celine.

Baby Audrey i webshopen här

Oliver Peoples Gregory Peck herrarnas favoritsolglasögon

King Magazine listade i veckan Gregory Peck som sommarens solglasögontips. Här har vi den i transparent färg som ger lite lekfullhet till den klassiska stilen. Finns också i bruna nyanser samt svart.

Gregory Peck i webshoppen här

Tom Ford Dahlia solglasögon

Den är så läcker, Tom Fords lättburna kaxiga Dahlia. Sitter bra på alla näsor med de justerbara nässadlarna. Passar extra bra till dig som vill ha stor storlek på solbrillorna. Vi har köpt in de två bästa färgerna brunt och svart.

Dahlia i webshoppen


Chimi solglasögon nytt märke i butiken

Bianca Ingrossos favoritmärke Chimi är ett nytt tillskott i butiken denna sommar. Med snygga modeller, en fin kvalitet i bågarna och ett pris på bara 890 kronor så gissar vi att Chimi blir en favorit. Det går att slipa in din egen styrka i Chimis bågar också.

Välkommen in!

Nordic Optical awards 2019 - ska City Optik försvara titeln Sveriges bästa optikbutik?

  • 24 april, 2019

Nu på lördag får vi veta vilken som blir årets optikbutik 2019. Efter att ha varit stolta innehavare av titeln Sveriges bästa optikbutik under både 2013 och 2018, kniper City Optik åter en toppnominering i klassen och kommer att bli sämst trea 2019. På Waterfront i Stockholm hålls den stora Nordic Optical Awards-galan där vinnaren kommer att presenteras.


En jury bestående av Scandinavian Retail Center och de nordiska ländernas branschorganisationer har valt ut de butiker som slåss om titeln Årets optikbutik. I kriterierna står bland annat "Årets Optikbutik står verkligen ut ur konkurrens när det gäller branding, lönsamhet och service. Kunderna fortsätter att komma tillbaka - deras unika och individuella behov tillgodoses alltid på ett professionellt och personligt sätt. Årets optikbutik är kreativ och professionell och uppmärksam mot kunderna, så att de känner sig bekväma. Årets butik värnar om sina anställda och är mån om att ha en bra arbetsmiljö."

Från förra årets stora gala där Åsa och Maria fick hämta Nordic Optical Awards-statyetten. Vi återkommer nästa vecka med besked om hur det gick.

Bilder från galan 2018


Måndagsinspiration med våriga glasögon

  • 14 april, 2019

En fin start på veckan med de här fina glasögoninspiratörerna. Bägge i ljusa bågar som känns extra rätt nu när ljuset och värmen kommer tillbaka. För att kopiera stilen tar du en karaktärsfull glasögonbåge i en mjuk eller transparent nyans. Voilà!


Snyggt! Ock kolla så fint de blå ögonen kommer fram.


Snyggt! Älskar den här mjuka färgen - och kolla så fin mot blå ögon.

Tack för att ni inspirerar oss så fin och att vi får ha er på bloggen! <3

Glasögontrend 2019 stora runda bågar

  • 12 april, 2019

En av årets starkaste glasögontrender är stora härliga klotrunda bågar. Den passar ypperligt att kombinera med tonade glas. Just nu är det extra många som funderar på att byta till den här looken. Här kommer inspiration från två färgstarka tjejer som prickat in trenden.


Läckert tonade glas i stora runda bågar från Chloè. En perfekt stilmatchning mellan glasögon, hår och kläder på den här fredagsfina tjejen.

Tom Fords splitternya härligt runda metallbågar passar enormt bra till den här tjejens snyggt kortklippta frisyr och mönstrade kappa.

Tack för att ni inspirerar på bloggen! <3