Paralympiska spelen startar idag - vinn boken om en av världens främste paralympier

  • 25 augusti, 2021

Paralympiska sommarspelen startar i veckan. Det firar vi genom att lotta ut boken (signerad!) om en av världens främsta paralympier, skytten Jonas Jacobsson. Författare är Aja Lind som är en kär vän och kund här på City Optik. Boken är väldigt underhållande. Han har vunnit så otroligt mycket och varit med om så spännande saker. Längre ner på sidan står hur du gör för att delta i lotteriet.


Om Jonas Jacobsson

Jonas Jacobsson är en svensk parasportare som tävlar i sportskytte. Han har under perioden 1980-2016 deltagit i alla Paralympiska sommarspel och tagit sammanlagt 30 paralympiska medaljer, varav 17 guld!

I VM i sportskytte för skyttar med funktionsnedsättning har Jacobsson tagit 19 guld och i EM 17 guld. Inom Sverige har han vunnit 30 SM-guld i handikappsammanhang och 13 SM-guld i skytte för icke handikappade.

Jacobsson har tilldelats priset som årets idrottare med funktionshinder vid tre tillfällen, 2001, 2005 och 2007 och har vid två tillfällen nominerats till priset som världens bästa paraidrottare till Laureus World Sports awards. Han tilldelades även, som första parasportare, Svenska Dagbladets guldmedalj 2008.

Vinn boken lämna honom här

För att ha chans på boken, mejla bara oss på info@cityoptik.se och skriv LOTTERI i ämnesraden. Mejla oss senast fredag 27 augusti. Vi har minst två böcker att lotta ut.

Läs på Bokus om boken


City Optik Stockholm vinnare Årets optikbutik 2021 i Nordic Optical Awards

  • 04 juni, 2021

Det är inte klokt! City Optik tar hem titeln i år igen. Det tyngsta pris som går att vinna i den bransch vi verkar i, Nordic Optical Awards Årets optikbutik. I tuff konkurrens kunde priset bärgas genom ihärdigt arbetande med information, utbildning och uttänkta strategier för kunder och medarbetare under pandemin. Speciellt informationsbiten visste vi var vår starka sida. På hemsidan och via Facebook och Instagram har vi kontinuerligt lämnat lägesrapporter och delat tips och råd relaterade till Covid-19. Vinnaren får 25 000 kr. Vi har beslutat att skänka hela summan till Hand in hand, en organisation som vi verkligen gillar och stödjer.

Nordic Optical Awards Årets optikbutik 2021

Motiveringen till vinsten:

"Årets vinnare har varit extremt smidig och flexibel i sitt tankesätt och justerat sin strategi hela tiden. Detta för att stötta kunderna på bästa möjliga sätt och samtidigt ge en trygg och inspirerande miljö för både kunder och personal. Med modern och smart kommunikation och ett tjänsteerbjudande i linje och över kundernas förväntningar har denna butik fortsatt att förbättra sin redan starka image som en föregångare inom den optiska detaljhandeln. Årets erkännande för Nordic Optical Award i kategorin Bästa butik – Sverige går till City Optik Stockholm."

Det är en stor ära att vara den biutik som vinner i år. Konkurrensen var enormt hård eftersom alla butiker, både fristående och kedjebutiker som Synsam och Specsavers ingår bland de nominerade i år.

Vinnaren får 25 000 kr i pris och vi tänker skicka pengarna oavkortat till Hand in hand.

Vad har City optik gjort under pandemin?

Genom hemsidan och sociala medier har vi kontinuerligt berättat för er kunder om rutiner i butiken för att förhindra smittspridning. De har ändrats några gånger över tid, bland annat efter hur restriktionerna har sett ut. Vi har under året tittat på vad St Eriks ögonsjukhus har för rutiner och som en grund arbetat på samma vis.

Som exempel på information finns blogginlägget den 16 mars 2020 som handlar om starten av pandemin och där finns tips och råd till kunder. Den 11 november 2020 kommer information om hur vi arbetar med skydd i provrummet och i butiken i stort. På förstasidan har det sedan pandemin startade funnits information om att inte komma till butiken om du känner dig sjuk.

Det har varit väääääldigt lugnt i butiken i perioder. Då har vi passat på att utbilda oss via webbaserade kurser. Bland annat är vi uppdaterade på strategier för att minska närsynthet hos barn. Där har vi lagt speciellt fokus på endagslinsen MiSight som är speciellt frantagen för att minska närsynthetsutvecklingen hos barn och ungdomar.

Det var långsamt och tråkigt ha för lite att göra. Vi vet ju att vi sitter på väldigt mycket kunskap om ögon och ögonvård och vi började fundera på om denna kunskap skulle kunna gagna människor i behöv av råd och tips om ögonrelaterade problem i hela Sverige. Sagt och gjort, vi startade Care of eyes mitt under pandemin. Vi kallar det en digital plats för ögonvård. En webbshop med de bästa av produkter som finns för ögon och bra, lättillgänglig information också. Care of eyes har vi tänkt utveckla allt eftersom med mer kunskap och mer rådgivning.

Besök Care of eyes här

City Optik priser genom åren

Det har gått ett antal år sedan de första utmärkelserna började delas ut i optikbranschen. Sedan 2013 har City Optik mottagit sex hedrande medaljer. Du kan läsa mer i detalj om oss och se priserna listade om du klickar på länken nedan.

Om City Optik Stockholm

Hand in hand

Hand in hand är en organisation som arbetar för hållbar fattigdomsbekämpning genom entreprenörskap. Det här gör de genom att utbilda företrädesvis kvinnor i entreprenörskap, och ge dem första handen att starta upp ett litet företag. Vi har fått många exempel på att metoden fungerar och lyfter hela familjer och byar i trakter där fattigdom råder. Vi ger med glädje vidare prissumman till Hand in hand. Här vet vi att den gör nytta!

Mer om Hand in HandOliver Goldsmith Winter sun från 1969 hett glasögonmode idag

  • 29 september, 2021

Vad sägs om en resa till sjuttiotalet med redesignade läckra bågar från London? De här bitarna från legendariska Oliver Goldsmith tillhör de mest intressanta bågarna hos oss just nu. Sjuttiotalet är ett starkt nyckelord för glasögontrenderna 2021.

Oliver Goldsmith Winter sun collection designad 1969

Winter Sun Collection var ett koncept som ursprungligen utformades av Oliver Goldsmith redan 1969. De fylliga bågarna har lätt tonade glas. De designades med en ton som syftade till att låta ögonen slappna av genom att dämpa ljuset från lampor och solens bleka strålar en vinterdag.

Kollektionen består idag av toppsäljande snyggingar som OOPS, Yatton, YNot, Gopas och Lord men i en något mindre storlek än originalen från 1969.

Om du letar efter en 70-tals känsla är Oliver Goldsmiths Winter sun absolut ett måste att kika på. Vad vi vet är vi ensamma i Stockholm om att ha det ikoniska märket. Och just 70-talet är just nu hett hett inom glasögonmodet.

Winter Sun-kollektionen är handgjord i Italien av experthantverkare i finaste bomullsacetat.

Se mer Oliver Goldsmith här

Nordic optical Awards 2021 City Optik nominerad till årets optikbutik

  • 24 maj, 2021

De senaste åren har utmärkelserna formligen regnat över oss... och nu är det dags igen. Idag tillkännagavs vilka optikbutiker som är topp-3- nominerade för 2021 års Optical Awards och en av de tre är City Optik. Vilken överraskning, vilken glädje! Kriterierna för utmärkelsen var i år hur butiken arbetat under pandemin med information, säkerhet och omställning av affärsmodell. Vi kämpade i år med ALLA optikbutiker om en nominering oavsett om butiken tillhör en kedja eller är fristående, så vi är verkligen extra glada och stolta i år.


Årets Optical Awards 2021

Årets Nordic Optical Awards handlar om hur optikbutiken har gjort skillnad i den oerhört svåra situationen som vi har varit och fortfarande står inför med Covid-19. Det handlar om hur butiken hanterat detta och vilka åtgärder som har vidtagits under dessa svåra tider. Speciellt hur arbetet med säkerhet för kunder och personal sett ut och vad vi gjort för att skydda företagets fortlevnad.

Optical Awards 2021 topp-3-nominerade

Grattis Optiker Almå i Linköping och Hellströms Optik på Lidingö som tillsammans med oss ska kämpa i finalen. I år tävlar fristående optiker och kedjorna i samma kategori, så årets vinnare kan verkligen titulera sig bästa optikbutiken i Sverige alla kategorier.

Vinnaren presenteras den 4 juni här >>>

Glasögoninspiration med Ingrid i Caroline Abram

  • 17 maj, 2021

Vi har vårt trend-hjärta djupt rotat i runda bågar just nu och är glada att kunne visa Ingrid som dagens glasögoninspiratör i nya snygga runda Caroline Abram. Det är lika kul varje gång att se våra fina kunder möta våren med fantastiska nya glasögon.


Caroline Abram är det franska glasögonmärket som gör läckra bågar i snygga färgkombinationer. Ingrid testade många bågar hon var fin i, men valde till slut tunna lätta och coolt runda modell Chloe.

Tack Ingrid för att du inspirerar på bloggen <3


Sandra från Shades Stockhom i nya grymt snygga Victoria Beckham solglasögon

  • 30 april, 2021

I dag kom Sandra från frisörstudion Shades Stockholm förbi och hittade ett par magnifika Victoria Beckham solglasögon. Så oerhört snyggt till hennes coola stil. Och som alltid när det gäller Victoria Beckhams solglasögon är glasen så perfekta i toningen.


Sandra från Shades Stockholm är chockerande snygg i nya Victoria Beckham solglasögon. Modellen med kraftiga coola skalmar heter VB606S.

Sandra är frisör på Shades Stockholm som ligger alldeles nära oss. Boka tid hos henne eller någon av hennes kollegor här >>>

Aime i nya Chloé med snyggt färgade fotokromatiska glas som mörknar i solen

  • 27 april, 2021

I dag slipade Aime in sina färgskiftande fotokromatiska glas i en alldeles ny modell från Chloé stora glasögonkollektion. Glasen är ofärgade inomhus och bli solglasögon utomhus. Så snyggt, så praktiskt!


Här har vi söta Aime som faktiskt har jobbat här mer än 30 år. En klippa i verkstan så självklart slipade hon själv in glasen i bågen. Bågen är en Chloé i rund trendig form med en brunmelaerad dekoration i ytterkanten.


Utomhus förvandlas glasögonen till solglasögon. Blixtsnabbt blir glasen mörka. Aime har färgen Amber i sina glas, nyaste Transition 8 från essilor.

Stilinspiration med herrglasögon från Moscot och Oliver Peoples

  • 17 april, 2021

Att starta våren med den här glasögongarderoben är lysande. En ljust militärgrön båge från Moscot och som komplement ett par Oliver Peoples i mörk havannabrun. Vi applåderar den här killens stilsäkra val av bågar och gissar att vi inte är de enda som ger honom komplimanger för snygga glasögon.


Här bär Mats Moscot Gelt i vår favoritfärg Sage. Moscot har sin glasögonkollektion tryggt förankrad i femtio- och sextiotalets design. Med sin genuina historia och utmärkta passform på bågarna är det lätt att förstå hypen runt märket.

Oliver Peoples Shiller, en sextiotalsdesign i snyggt klassisk havannabrun färg. Vi gillar att det är lite mer material i det här paret. Många frågar just nu efter lite kraftigare bågar.

Tack Mats för att du glasögon-inspirerar på bloggen!

Fredagsinspiration med Oliver Peoples glasögon

  • 05 mars, 2021

I dag kom en av våra kära kunder förbi med sina nya ljusa O'Malley. Solen strålade så vackert och glasen mörknade efterhand och vips var de förvandlade till ett par coola solglasögon.


Titta så fin Liz är i Oliver Peoples klassiska modell O'Malley. Hon passar så bra i den ljust rosa-transparenta bågen och att sätta in färgskiftande fotokromatiska glas var ett lyckat val. Ja ni ser ju!

Tack Liz för att du inspirerar oss på bloggen <3

MOSCOT till Stockholms city

  • 02 mars, 2021

Vi är enormt glada att kunna presentera MOSCOT glasögon och solglasögon hos City Optik. MOSCOT är glasögonmärket som bärs av glasögonkonnässörer världen runt. Det amerikanska märket startade för mer än hundra år sedan och drivs nu av femte generationen Moscot. Butiken finns fortfarande i samma kvarter i Lower East på Manhattan, New York.

MOSCOT glasögon och solglasögon i butiken

Fantastiska anrika glasögonmärket från Manhattan har nu landat på Drottninggatan! Vi är helt uppspelta för det är ett märke som många av er frågat efter och är övertygade att många av er kommer att hitta sin favoritbåge bland MOSCOTS tidlösa snyggingar. Gillar du den klassiska femtiotals- och sextiotalsstilen kommer du att hoppa jämfota av glädje när MOSCOT-lådorna dras ut och bågarna radas upp en efter en. Deras kollektion innehåller flera ikoniska modeller, bland annat Lemtosh och Miltzen.

I första rundan beställde vi in ett hundratal bågar, även solglasögon och clipon. Kika förbi ganska snart, vi räknar med att de går åt snabbt.

MOSCOT Lemtosh typisk unisexbåge passar alla

Den absolut mest omtalade och älskade bågen är LEMTOSH som lanserades redan 1945. En äkta klassiker som aldrig går ur tiden. Lemtosh görs i fyra storlekar och flera färger så chansen att den funkar på just dig är stor. Den är relativt bred över näsan vilket gör att den sjunker ner och ligger snyggt.

Kolla så snygg Lemtosh är i transparent variant. Den kraftiga bågen gör sig så snyggt i den nästan osynliga färgen. Vi tycker att den blir extra snygg med en aning ton i glasen. Till exempel ljusblå som Johnny Depp brukar ha i sina. Lemtosh finns både som vanliga glasögonbågar och som solglasögon. Det finns även snygga clipons till Lemtosh.

Zolman en MOSCOT Original

Lilla runda enkla men egensinniga Zolman finns i serien MOSCOT Originals. Det är bågar som skapades åren mellan 1915 och 1970. Den här är rätt för dig som vill ha stilfulla, enkla bågar som ändå väcker visst uppseende. På det där positiva sättet alltså:)

Glasögonvärldens tungviktare MOSCOT Miltzen

Runda ikoniska runda bågen Miltzen skapades redan på 30-talet och hör också hemma i Originals-serien. Miltzen är ganska nätt men har ändå ett kraftfullt uttryck. MOSCOT Miltzen görs i flera färger och i tre storlekar. De finns också som solglasögon. Som kuriosa kan nämnas att Andy Warhol hade en transparent Miltzen.

Vill du köpa en MILTZEN, LEMTOSH eller annan MOSCOT-båge? Ring 08-7917570 så fixar vi det och skickar hem till dig.

MOSCOTS optikbutik en anrik institution i New York

Ända sedan 2008 har vi suktat efter att ha märket hos oss, och äntligen uppenbarade sig chansen. I klippet kan ni se nuvarande generation MOSCOT prata om märket.

MOSCOT ikoniska glasögon

Familjepatriarken Hyman Moscot, som kom från Östeuropa via Ellis Island 1899. Hyman började sälja färdiga glasögon från en vagn på Orchard Street på Manhattans berömda Lower East Side. År 1915, efter att ha samlat ett följe av lojala kunder, öppnade Hyman familjens första butik, MOSCOT's på 94 Rivington Street, och resten, som de säger, är historia! 1925, Hymans son, Sol, i bara en ålder av endast 15, gick med i familjeföretaget och hjälpte till att ta över regeringarna. 1936 bosatte sig MOSCOT på Orchard Street 118, på hörnet av Delancey Street, som skulle vara hem för de kommande åtta decennierna. Sols son, Joel, började presidera över "MOSCOT-huset" 1951. Charmig, hängiven och hängiven till sina kunder, Joel gjorde snabbt sitt märke - han övervakade butiken och förmedlade familjens värderingar till sina söner, som snart skulle bli fjärde generationen av Moscots att ta rodret. 1986 gick Joels son, Dr. Harvey Moscot, optiker, in i familjeföretaget. Joels yngsta son, Kenny Moscot, följde efter och gick med i verksamheten 1992. I mars 2013 kom Harveys son, Zack Moscot, en formellt utbildad industridesigner, ombord och gjorde honom till den femte generationen Moscot som gick med i familjeföretaget. 2015 firade MOSCOT sin 100-årsdag!