Karl Mårtens har målat glasögonfåglar till oss

  • 19 oktober, 2018

Av en lycklig slump är vi nu stolta ägare till en Karl Mårtens-tavla. Med City Optik i åtanke har han skapat en akvarell där fyra japanska glasögonfåglar sitter på linje och har det bra. Han ställer just nu ut på Winterviken, Nobels gamla dynamitfabrik. Skynda till en fantastisk upplevelse, både av målningarna och den vackra miljön. Det blir helgens bästa tips.

Fyra små japanska glasögonfåglar på rad, med den röda signaturen längst ner. Det känns så mysigt att få möta dessa godingar varje dag. Karl målar utan förlaga, alldeles fritt med stundens ingivelse som ledstjärna.

Se så vackert det blev på vägen mot våra provrum.

Utställningen pågår endast till 25 oktober, så det är lite bråttom om du vill se. Och det vill du....vi lovar.

Till Karl Mårtens hemsida

Att prova ut Varilux Xclusive - världens mest avancerade progressivglas

  • 23 oktober, 2018

Att ha tillgång till världens finaste progressivglas gör livet lätt för oss optiker. Som alla vet kan progressiva glasögon krångla och ge suddigheter och ojämnheter i kanterna. Ibland är läsdelen svår att hitta. Men Varilux Xclusive har inneburit en mindre revolution för oss. Glasen blir helt skräddarsydda efter båge och bärare och innebär att man knappt känner av att glasen är progressiva. Så skarpa! Så brett synfält! Inget gung!

Så här går det till att prova ut Varilux Xclusive


För att kunna tillpassa de fina glasen behövs specialutrustning och den finns endast i vissa kvalificerade butiker. Vi har arbetat med värdsledande Essilors glas i närmare 30 år nu så för oss är det naturligt att alltid använda deras bästa glas.

Först mäter vi avståndsdelen

Du får ställa dig med den båge du valt framför en spegelkamera. En liten mätare fästs på bågen. Den optiker som sköter mätningen ger dig instruktioner för hur du ska göra. Bland annat mäts bågens vinkel mot kinden, vilket öga som är ditt dominanta, hur bågen är formad och hur långt från ögat den sitter.

Utifrån dina individuella värden skapas en profil som gör att optiken i glaset blir optimerad för just dig och den båge du valt. Resultatet blir att de störningar som alltid bildas i ett progressivglas hamnar där du märker dem minst. Känslan blir att det inte är några störningar alls.

Och så mäts synbeteende på nära håll

Slutligen får du sitta med en Ipad och göra en kort mätning för nära håll. Det optimerar läsområdet så att skärpan hamnar precis där den ska, allt utifrån ditt beteende när du läser. Hela mätproceduren tar cirka 10 minuter.

Summan blir otroligt skarpa och lättanvända glas där det knappt märks att de är progressiva.

Mer om progressiva glas här


Ikonen Gregory Peck i ny färg

  • 12 oktober, 2018

Oliver Peoples lanserar sin glasögon-ikon Gregory Peck i nya färger. Den trendigt transparenta Light silk har precis landat i butiken. Vi spår att den blir en ny favorit hos Stockholms stilmedvetna glasögonbärare.


Höstens herrfavorit är verkligen Gregory Peck. Den har en harmoni i proportionerna som gör att den fungerar på alla, nästan oavsett storlek.

Det är så kul för oss som jobbar här, när en person som tänkt sig något rektangulärt på vårt förslag provar en Gregory Peck, och vi ser hur personen bara lyser upp och gillar det hen ser.

Vill du kika på fler färger så kom in till butiken. Går du in på webshopen finns Gregory Peck Light silk inlagd.

Till webshopen

Glasögontrenderna hösten 2018 by City Optik

  • 22 oktober, 2018

Vi får ofta frågan om vilka glasögon vi själva bär i höst och tänkte att vi skulle visa det här. Nyckelorden i höstens glasögonmode är åttkantigt, runt, transparent, klassiskt, cateyes och metall. Scrolla ner och läs, titta på bilderna och inspireras.

Maria gillar den klassiska stien. Chloés havannabruna modell passar fint till höstens tweedrutiga kappa. Notera att bågen går ganska djupt ner på kinden. Det är just det som gör att den ser så modern ut.

Kajsa har den superheta åttkantiga formen i sin blekrosa båge från svenska Oscar Magnuson. Det är en modell som trots sin ovanliga form faktiskt är lätt att passa i. Matcha med mörka kläder för fin kontrastverkan eller bär den med lika ljusa toner i kläderna.

Maria har också åttkantiga men i supertunn enkel metallfront. Färgen är mjuk roseguld som är lätt att passa i för de flesta. Den här stilen är lika fin till jeans som till mer festbetonade kläder. Märket är schweiziska Götti som är experter på högkvalitativa stilrena bågar i titan.

Maria har valt helt runda ljusa bågar från Oscar Magnuson. Både formen och färgen är bland det hetaste i höstens glasögonmode. Se så snyggt med kläder som går ton-i-ton med bågen. Använder du enhetligt mörka kläder blir det en snygg kontrastverkan mot den här bågen.

Aime har i höst en stor cateye-formad båge från Youmawo. Materialet och den snyggt mattsvarta ytan ger en modern känsla till den klassiska formen. Den passar jättebra till färgglada lekfulla mönster på kläderna, precis som Aime bär här. De gör sig också bra till lite en monokrom färgskala. Den här bågen har inga synliga nitar, loggor eller andra detaljer. Därför passar den perfekt när du vill ha glittriga örhängen och andra smycken som du inte vill ska konkurrera med glasögonen.

Höstens mode-snackis är ju de åttakantiga bågarna. Britta har en crèmefärgad åttakantig metallbåge från Chloé som hon bär med matchande glasögonkedja. De tonade glasen förstärker uttrycket och ger en läcker sjuttiotalskänsla. Den här stilen funkar lika bra till enkla svarta kläder som till mer mönstrade och färgglada kreationer.

Jenny har en läcker cateye från franska Caroline Abram. Att den är vackert tvåfärgad ser man tydligt från sidan. En cateye ger ett lyft till blicken och passar den som vill ha en klassiskt kvinnlig stil.

Åsa har en läcker cateye från franska Céline i en ljusrosa transparent ton. Den mjuka färgen skapar ett lugn kontrast till den kraftiga formen. Stilen passar både till monokromt ljusa kläder och till riktigt mörka kostymer. Bågen har nässadlar som är monterade i efterhand. Ett bra trick om inte plastbågen sitter rätt från början.

Vi har så enormt mycket snygga toppmoderna bågar inne i butiken just nu, så det är helt klart värt besväret att ta sig till oss.

Och kom ihåg - vi har flera jättebra delbetalningsalternativ, till exempel autogiro 295 kr/månad.

Läs mer här

Kristian Luuks glasögon i Fråga Lund

  • 03 oktober, 2018

I klassikern Fråga Lund har Kristian Luuk en klassiker på näsan. Hans glasögon är Oliver Peoples Finley, en ikon i glasögonvärlden. Dessutom i klassiska färgen cocobolo.


Om du gillar Kristians glasögon, ta då en liten tur till oss. Vi har Stockholms största urval av Oliver Peoples glasögonbågar, även modell Finley som han bär på bilden. Den finns i två storlekar och flera färger, så chansen är stor att den passar just dig.

Gillar du rundare bågar kikar du på modelll O´Malley eller Gregory Peck.

Årets glasögontrender här

Optivital ögonvitamin mot gula fläcken-problem rekommenderas av ögonläkare i SVT Fråga doktorn

  • 02 oktober, 2018

Senaste avsnittet av SVT Fråga doktorn handlade om ögon och ögonproblem. I programmet kom frågan om "ögonvitaminer" upp. Ögonläkaren Björn Steen var skeptisk till blåbärspreparat men talade varmt om kosttillskott som kan bromsa gula-fläcken förändringar. Han poängterade att det är viktigt att tabletterna man tar är baserade på den stora AREDS-studien. Optivital är till 100% beserad på AREDS-studien.
Optivital är ett svenskt kosttillskott med specifika antioxidantia (vitaminer) och mineraler i rätt dosering för att bibehålla normal synförmåga. Innehållet i Optivital bygger på världens största ögonstudier på åldrande ögon, Age-Relating Eye Disease Study (AREDS) där 8 000 patienter följdes under 10 år. Den senaste studien AREDS2 publicerades i maj 2013 av National Eye Institute och det är denna studie som Optivital följer till 100%.

Optivital är det enda kosttillskottet i Sverige som till 100% följer AREDS II-studien som ögonläkaren i SVT Fråga doktorn pratade om. Idag rekommenderas vitaminerna och mineralerna i Optivital av flertalet ögonkliniker i Sverige just pga att det är vetenskapligt beprövat med bevisad effekt just på gula fläcken. Studien är publicerad i alla vetenskapliga ögonläkartidskrifter, från Jama Opthalmology, till Skandinaviens största ögonläkartidskrift Acta Opthalmologica (aug.2016), där 3 svenska professorer från Sveriges mest erkända ögonsjukhus, S:t Erik i Stockholm betonar vikten av att följa denna studie. AREDS-studien har även publicerats i Svenska Läkartidningen.

Boka en ögonhälsoundersökning där vi i samarbete med ögonläkare kan säga om du kan bli hjälpt av Optivital. Boka via telefon på 08-7917570

Du kan Optivital i webshopen eller komma in till vår trevliga butik..

Köp Optivital här

Här kan du se Fråga doktorn som sändes 1 oktober 2018 och helt handlar om ögon och ögonproblem, klicka på länken.

Fråga doktorn


Hela familjens glasögon för 295 per månad

  • 20 september, 2018

När behovet är större än vad plånboken mäktar med just för stunden är Brilliant-kontot lösningen. Delbetala köpet 295 kronor/månad, smidigt med autogiro. Helt räntefritt!


I månadsbeloppet ingår en administrationsavgift om 14 kr/månad. I takt med att du betalar 295 per månad ökar köputrymmet och du kan handla igen när nya behov uppstår. Den totala kreditkostnaden för att ha Brilliantkonto landar på endast 168 kronor per år.

Läs mer här

Höstens trendspaning - åttakantiga glasögon

  • 19 september, 2018

Just nu är det många som gärna provar en åttkantig båge när det är dags för nya brillor. Tur då att det finns ganska många att välja på i vårt sortiment för tillfället.


Hösten är full av åttakantiga bågar. En snygg och spännande form om du inte vill ha runda bågar och rektangulära blir för trist. Den översta svarta och upptill vänster är Göttis lövtunna och superlätta titan-octagon. Plastbågen till höger är Oscar Magnusons populära Maya som finns i flera färger, både blanka och matta. Under Maya ligger Willems och längst ner Vasumas tunna och diskreta åttkanting, tillverkad i svenskt stål.

Ingen av de åttkantiga ligger ännu på vår topplista, men det skulle inte förvåna om någon av de här letar sig in på listan senare i år.

Se höstens topplista glasögon här

Trendriktig i Vasumas coola glasögon

  • 14 september, 2018

Ända sedan starten för drygt 10 år sedan har Vasuma år efter år levererat glasögonmode i framkant. Hösten 2018 är inget undantag och det som sticker ut mest är deras nya färg, grönmarmorerad acetat, som för tankarna till det färgrika åttiotalet.

Vi älskar Vasumas vackra askar och fodral. Senaste designen är inspirerad av deras location i Gamla stan i Stockholm. Gamla handritade kartor över platsen ligger som en fond under loggan och "eyewear from Stockholm" låter så fint.

När vi gör inköp ligger bågarna uppradade i askar. Senaste omgången kikade vi bara på nyheter och relanserade gamla godingar.

Priserna på Vasumas bågar ligger mellan 2190 kr och 2490 kr.

Den nya färgen är som den gröna marmorskivan på våra bord, bara mer lyster. Matchar snyggt med SjostenSwedens armband i mässing med gröna stenar. Grönt är verkligen färgen i höst och det förstod Vasuma redan för ett år sedan.

En annan höst-trend är åttakantiga glasögonbågar. Vasumas Lars har lätt tonade glas i sina. Superfint.

Grönt är skönt! Kolla så fin!

Maria är ljuvlig i Vasumas nya marmorfärg. Modellen heter Copperhead och finns i två storlekar.

Vasuma har en egen firmascooter, lite nött efter alla rundor till och från Gamla stan.

Se tidigare möten med Vasuma här

Trion som firar 28 år på Drottninggatan 80

  • 07 september, 2018

I dagarna firar den här trion hela 28 år på Drottninggatan 80. Det har blivit många skratt, kaffestunder, glasslipningar, synundersökningar och möten med fantastiska människor genom åren. Tänk vad tiden går fort när man har roligt :)

Sommaren 1990 behövde City Optik förstärka sin bemanning. Aime som praktiserat här under sin tid på optikerutbildningen blev anställd i juni, strax efter anställdes Åsa och Maria.

1990 fanns inget internet och ville man nå ut till folk så annonserade man i Dagens Nyheter. Tänk vilken tur att Maria råkade se den här pyttelilla annonsen och åkte in till city för att prata med dåvarande ägaren Björn. Han hade en bra känsla för kvalitet och anställde så klart Maria på direkten.

Aime gjorde sig oumbärlig under praktiken och blev anställd så snart examen var klar.

Åsa hade några år tidigare praktiserat på Tyresö Optik och lärt känna Björn där. När han ringde och erbjöd anställning på City Optik nappade hon direkt.

Förmånen det innebär att ha stans bästa och trevligaste kunder, att vistas i ljus härlig lokal med arbetskamrater av allra bästa, gladaste och snällaste sort gör att man stannar. Det bara gåååår inte att byta. Allt annat är att byta ner sig.

Grattis tjejer <3