Veckans glasögoninspiration med Elin i Victoria Beckham

 • 23 februari, 2021

Vi älskar färgen och formen på glasögonen som blev vårens glasögon för Elin. Stilen är högsta mode i glasögonkollektionerna just nu. Victoria Beckham står för designen och hon gör helt fantastiska bågar just nu.


Bågens stil härrör från skarven mellan sjuttio- och åttiotalet. Det är de årtionden som vårens glasögonköpare tar avstamp i och är mest sugna på.

Victoria Beckham är expert på den här stilen. Lätt oversize, lekfulla färger och absolut bärbart. Hon säger i vårens lookbook "I think the sexiest thing about a woman is confidence, but confidence in a humble way, not in
an arrogant way. Sense of humor is definitely important. And sunglasses always hide a multitude of sins."

Tack Elin för att du inspirerar på bloggen! <3

Så använder du munskydd av tyg på säkert sätt

 • 08 februari, 2021

Vårt populära svarta munskydd av tyg är formsytt och designat för att inte ge imma på glasögonen. Det är ett så kallat icke-medicinskt munskydd och WHO har en jättebra guide hur man använder munskydd av tyg (icke-medicinska) på ett säkert sätt.


Säkra sättet att använda munskydd av tyg

Gör så här när du använder OM Barrier Mask eller annat icke-medicinskt munskydd av tyg:

 • Tvätta händerna innan du tar i munskyddet.
 • Kolla att munskyddet är rent och utan skador.
 • Sätt på och anpassa munskyddet mot ansiktet så att det inte är några glipor på sidorna.
 • Skyddet ska täcka munnen, näsan och kinderna.

Under tiden du använder munskyddet ska du undvika att röra vid det. När du ska ta av det, gör då så här:

 • Tvätta händerna.
 • Ta bort skyddet genom att ta i snörena som är bakom öronen eller halsen.
 • Dra bort skyddet från ansiktet och lägg i en ren plastpåse om det är rent och du ska återanvända det innan tvätt.
 • Ta i snörena vid sidan när du tar upp skyddet från plastpåsen.
 • Tvätta skyddet minst en gång per dag.
 • Tvätta händerna efter att du tagit i munskyddet.

Och saker du INTE ska göra när du har ett munskydd av tyg

 • Använd inte ett munskydd som ser skadat ut.
 • Använd inte ett skydd som sitter löst på ansiktet.
 • Ha inte skyddet under näsan.
 • Ta inte av skyddet när människor finns närmare än 1 meter från dig.
 • Använd inte ett munskydd som är svårt att andas genom.
 • Använd inte ett smutsigt eller vått munskydd.
 • Dela inte ditt munskydd med andra.

Ett munskydd av tyg kan ge skydd till andra runt dig. För att skydda dig själv och minska spridningen av Covid-19 ska du hålla minst 1 meters avstånd till andra, tvätta händerna ofta och noggrant samt undvika att röra vid ditt ansikte och munskydd.

Den här informationen och bilden har vi hittat på WHO:s sida.

Till WHO informationssida

Vill du kika på det svarta munskydd av tyg vi säljer hittar du det nedan.

Munskydd i svart tyg

Glasögontrender 2021

 • 27 januari, 2021

Livet har liksom blivit satt på vänt. När corona väl ger med sig kommer allas blickar att riktas utåt. Vi vill ut och visa upp vårt allra bästa jag. Vi vill synas! Verkligen synas och bli sedda. Vi kommer att vilja unna oss det bästa och det snyggaste och det kommer att speglas i glasögontrenderna.

2021 vill vi att glasögonen ska synas

Vi kommer att känna oss glada och fria och lite crazy och är sugna på att visa det också.
Följaktligen går glasögonmodet in i en intensiv period med mycket båge, många bågar och en generellt festligare stil. Kanske inte jättesvårt att gissa heller när färg i glasen och stora sjuttiotalsbågar redan rullat in.
Vi ser inte mycket nytt-nytt utan de trender som vi haft senaste året fortsätter, bara mycket mer uttalade.

Nyckelord för glasögontrenderna 2021

Färgade glas
Glittrande stora metallbågar
Mycket material
Båge ovanför ögonbryn
Sjuttiotal
Volym
Kvalitet
Party
Look at me I´m fabulous!

Hemarbete ger trötta ögon

 • 01 februari, 2021

Just nu arbetar många hemifrån och upplever ökade problem med ögonen. Hemma är det lite svårare att ha sin arbetsplats optimerad ur ergonomisk synvinkel. Ögonen får jobba lite mer och symptom som huvudvärk, trötta och svidiga ögon är vanliga besvär Här får du några lätta tips som gör ögonen lugnare och håller huvudvärken borta.

Tre enkla tips mot trötta ögon

Du behöver inte göra några stora ansträngningar eller anpassningar för att göra det lugnare för ögonen. Det är tre nyckelord som gäller: avstånd, tjugu-tjugo och blinka.

Ha inte skärmen för nära

Om du sitter vid en stationär dator är det viktigt att inte ha skärmen för nära. En bra tumregel är att ha skärmen på minst en armlängds avstånd. Det är också vilsammare om ögat får titta aningen nedåt, så ha skärmen så långt ner du kan.

Den här regeln gäller egentligen allt som du tittar på; mobil, padda, tidning och liknande. Håll inte för nära! Ju närmare desto mer ansträngande för ögonen.

20/20

Det är lätt att fastna och ha blicken klistrad vid skärmen under lång tid. Tänk på att titta upp och bort ibland, helst ut genom föntret. En enkel regel är 20/20. Det vill säga att var 20:e minut ska du titta upp och fästa blicken långt bort i 20 sekunder. Det bästa är om du kan titta ut genom fönstret. Då slappnar ögat av och blir bättre rustat att klara det ansträngande jobbet att se på nära håll.

Blinka

Glöm inte att blinka! När du ser på skärmen blir blinkfrekvensen lägre och det kan ge besvär som grusiga och torra ögon. Vissa får svidiga ögon som kan rinna ibland. Försök komma ihåg att blinka ordentligt emellanåt. Om du har mycket problem med dessa symptom kan du köpa en smörjande droppa hos optiker eller på apotek. Lindrar jättebra!

Om du följer dessa enkla små tips minskar risken för ögonbesvär. Om du ändå har huvudvärk eller trötta ögon kan det vara så att du behöver arbetsglasögon eller ny styrka i dina befintliga glasögon. Kontakta då oss för undersökning.

Smörjande droppar finns här

Nyhet! Oliver Peoples Martineaux glasögon och solglasögon

 • 16 januari, 2021

Här kommer en liten teaser på en riktigt snygg nyhet som snart kommer in till butik. Det är LA-baserade Oliver Peoples som lanserar sin nya Martineaux . En riktigt snygg unisexbåge speciellt bra för dig som gillar retrokänsla och inte vill ha för liten båge.

Oliver Peoples nya runda chunky Martineaux

Den är härligt knubbig och har den rätta runda formen Martineaux från Oliver Peoples. Passformen är suverän, vi skulle säga att storleken passar dig som drar upp till L.

Den har den rätta retrolooken med nyckelhålsnäsa och rejäla skalmar. Retrokänslan förstärks ytterligare av att glasen är riktiga mineralglas.

Martineaux finns i fem färger. Vi satsade i första rundan på de tre färgerna som syns på bilden.

Boka tid här

Fredagsinspiration med Lukas i japanska glasögonbågar

 • 15 januari, 2021

Vissa bågar har vi ett extra stort hjärta för och till dem hör japanska märket TVR och deras limiterade upplaga bågar designade av Yamada Mitsukazu. Med glädje kan vi i dag visa enormt inspirerande bilder där Lukas visar sina alldeles nya TVR. Vi fick en spännande pratstund med Lukas där han berättar om varför han valde just den här bågen.

Lukas inspirerar i Yamada Mitsukazu x TVR

Det syns ju på hans glasögonval och klädstil att han är en kille med koll på mode. Inte konstigt kanske då han studerar på Modelinjen på Tillskärarakademin här i Stockholm. Vi frågade honom om han på förhand hade siktet inställt på någon speciell glasögonstil och hur det kom sig att det blev just den här bågen.

"Jag har hyfsad koll på de stora modehusens bågar men den japanska marknaden var en blind fläck måste jag erkänna, och därför kändes det extra spännande att prova ett par från TVR. I de här bågarna känner jag mig oförskämt unik varje dag och de sitter som skräddarsytt. Förutom passformen föll jag för enkelheten, den lite kantiga looken och materialet. Ett optimalt samspel mellan design och funktion helt enkelt."

Vi frågade vad han tror händer inom glasögonmodet de närmaste åren.

"Jag tror stenhårt på unika bågar från mindre kända tillverkare med fokus på hantverket snarare än kvantiteten. Lite samma resa som småbryggerierna fick uppleva för ett antal år sedan."

Till sist var vi ju alla väldigt nyfikna på vad släkt och vänner har gett för kommentarer om glasögonen.

"Mina vänner och familj tycker jag klär oerhört bra i bågarna, vilket så klart är glädjande. Jag har för vana att inte lägga energi på vad andra tycker om min stil men just bågar var ändå lite känsligt eftersom det är mina första."

Yamada Mitsukazu® x TVR® SERIES 1

Den här bågen är resultatet av ett samarbete mellan den erfarne japanska designern Yamada Mitsukazu och glasögonmärket TVR. Den limiterade kollektionen är skapad med tanken "öst möter väst" genom att bågen är ett japanskt hantverk inspirerad av fransk vintagedesign.

Tack Lukas för att du ger oss grym glasögoninspiration här på bloggen <3

Mer TVR här

Karin Björkegren Jones i nya snygga glasögon med tonade glas

 • 08 januari, 2021

Vilken tur att härliga Karin Björkegren Jones väljer att köpa sina urläckra glasögon här. Då får vi vår senaste coffetable-bok Ren skönhet signerad av henne. Boken handlar om hållbar, långsiktig och holistisk hudvård som passar alla åldrar. Och glasögonen är vår allra snyggaste pilotmodell, nyinkomna Victoria Beckham. Självklart har vi köpt ett extra exemplar av boken (signerat :) som vi lottar ut på Insta.


Pilotglasögon från Vicktoria Beckham

Det här är en grym uppdatering av klassiska pilotmodellen. Den är kraftig och har en kaxig form. Karin kompletterade med gradaltonade glas i brun nyans. Ursnyggt! Just tonade glas är en av de starkaste trender vi ser här framöver.


Karin Björkegren Jones älskad hälsoprofil

Karin Björkegren Jones är en välkänd hälsoprofil. I hennes CV ryms bland annat författare, journalist, yogalärare, botanisk aromapedagog och ekologisk hudvårdsterapeut. Hon har gett ut ett flertal böcker ur kvinnligt perspektiv om hälsa, yoga och våra kroppar.

Vinn boken Ren skönhet

Ta chansen att vinna ett signerat ex av alldeles nyutkomna boken Ren skönhet.

En unik bok om hållbar, långsiktig och holistisk hudvård som passar alla åldrar och hudtyper. Med exklusiva korsscheman över växtoljor och eteriska oljor skapar du enkelt din egen hudvård, samtidigt som du får koll på vad du faktiskt smörjer in din hud med. Du lär dig allt om växtbaserad hudvård, hudens funktion för hälsan och du får över 30 unika hudvårdsrecept.

Gå in på vår Insta @cityoptik och följ. Gilla & tagga en vän i inlägget om Karin.

Snygga herrglasögon på nya året

 • 04 januari, 2021

Årets första glasögoninspiration blir Jerker i sina nya svarta bågar. Attityd och stil designad av det klassiska brittiska märket Cutler & Gross. Det är ett av våra bästa glasögonmärken för herr just nu, och ni ser ju själva hur bra det blir...


Cutler & Gross är märket för dig som gillar glasögon med rötter i 60-talet. De är kända för att kombinera brittisk elegans med snygg design. Och inte är de rädda för att göra riktigt kraftiga och ganska stora modeller heller. Bågarna är trots det massiva uttrycket både lätta och välsittande.

Cutler & Gross snygga herrglasögonmodell heter 1305 och finns i flera färger, bland annat svart och champagne som på bilderna.

Tack Jerker för att du inspirerar på bloggen <3

Glasögontrender och glasögonhistoria

 • 26 december, 2020

Tidningen Företagshistoria intervjuade City Optiks Åsa för att ta del av hennes erfarenhet om glasögontrender de senaste trettiofem åren. Som Sveriges enda kontinuerliga glasögonbloggare är hon den naturliga kunskapskällan för just den typen av frågor.


Glasögonikoner och glasögontrender

I senaste numret av den påkostade tidningen Företagshistoria finns en lång fyllig artikel om de senaste 50 åren i glasögonbranschen. Den innehåller förutom text också många härliga glasögonbilder.

Vår egen Åsa är med som expertkommentator. Hon har sett det främsta av glasögonmodet hos både de stora modehusen och oberoende designers i mer än trettio år. Hon fastslår bland annat att glasögon blivit en av våra viktigaste stil-accessoarer och det nu är vanligt att ha flera par att variera med.

Prinsessan Christina omnämns som exempel på en av Sveriges glasögonikoner och givetvis finns hennes son Oscar Magnuson med i egenskap av glasögondesigner.

Tidningen finns att köpa i specialbutiker och på webben.

Glasögonbloggen Eyewhiz här


Julgåva till Hand in Hand

 • 17 december, 2020

Vår julgåva går traditionsenligt till Hand in Hand Sweden, en ideell organisation som arbetar med entreprenörskap som ett effektivt, långsiktigt och hållbart sätt att bekämpa fattigdom. Hand in hand ser människors idéer, kompetens och drivkraft. De möter människor med vilja och ambition, men som saknar verktyg för att kunna förändra sin situation. I snart trettio år har Hand in Hand genom utbildning, stöttande nätverk och tillgång till mikrolån bidragit till att människor kunnat utnyttja sin potential och utvecklas till småskaliga och framgångsrika entreprenörer. Det är vägen för att stärka både individer och samhällen, det är så vi bekämpar fattigdom långsiktigt – inte bara för stunden.


Back to business

Var med i årets julinsamling där vi med gemensamma krafter vill ge 6000 blivande entreprenörer träning och utbildning så att de kan komma igång med sin business. Varje gåva, liten som stor, tar oss närmare målet!

Till Hand in Hand