Hemarbete ger trötta ögon

  • 01 februari, 2021

Just nu arbetar många hemifrån och upplever ökade problem med ögonen. Hemma är det lite svårare att ha sin arbetsplats optimerad ur ergonomisk synvinkel. Ögonen får jobba lite mer och symptom som huvudvärk, trötta och svidiga ögon är vanliga besvär Här får du några lätta tips som gör ögonen lugnare och håller huvudvärken borta.

Tre enkla tips mot trötta ögon

Du behöver inte göra några stora ansträngningar eller anpassningar för att göra det lugnare för ögonen. Det är tre nyckelord som gäller: avstånd, tjugu-tjugo och blinka.

Ha inte skärmen för nära

Om du sitter vid en stationär dator är det viktigt att inte ha skärmen för nära. En bra tumregel är att ha skärmen på minst en armlängds avstånd. Det är också vilsammare om ögat får titta aningen nedåt, så ha skärmen så långt ner du kan.

Den här regeln gäller egentligen allt som du tittar på; mobil, padda, tidning och liknande. Håll inte för nära! Ju närmare desto mer ansträngande för ögonen.

20/20

Det är lätt att fastna och ha blicken klistrad vid skärmen under lång tid. Tänk på att titta upp och bort ibland, helst ut genom föntret. En enkel regel är 20/20. Det vill säga att var 20:e minut ska du titta upp och fästa blicken långt bort i 20 sekunder. Det bästa är om du kan titta ut genom fönstret. Då slappnar ögat av och blir bättre rustat att klara det ansträngande jobbet att se på nära håll.

Blinka

Glöm inte att blinka! När du ser på skärmen blir blinkfrekvensen lägre och det kan ge besvär som grusiga och torra ögon. Vissa får svidiga ögon som kan rinna ibland. Försök komma ihåg att blinka ordentligt emellanåt. Om du har mycket problem med dessa symptom kan du köpa en smörjande droppa hos optiker eller på apotek. Lindrar jättebra!

Om du följer dessa enkla små tips minskar risken för ögonbesvär. Om du ändå har huvudvärk eller trötta ögon kan det vara så att du behöver arbetsglasögon eller ny styrka i dina befintliga glasögon. Kontakta då oss för undersökning.

Smörjande droppar finns här

Nyhet! Oliver Peoples Martineaux glasögon och solglasögon

  • 16 januari, 2021

Här kommer en liten teaser på en riktigt snygg nyhet som snart kommer in till butik. Det är LA-baserade Oliver Peoples som lanserar sin nya Martineaux . En riktigt snygg unisexbåge speciellt bra för dig som gillar retrokänsla och inte vill ha för liten båge.

Oliver Peoples nya runda chunky Martineaux

Den är härligt knubbig och har den rätta runda formen Martineaux från Oliver Peoples. Passformen är suverän, vi skulle säga att storleken passar dig som drar upp till L.

Den har den rätta retrolooken med nyckelhålsnäsa och rejäla skalmar. Retrokänslan förstärks ytterligare av att glasen är riktiga mineralglas.

Martineaux finns i fem färger. Vi satsade i första rundan på de tre färgerna som syns på bilden.

Boka tid här

Fredagsinspiration med Lukas i japanska glasögonbågar

  • 15 januari, 2021

Vissa bågar har vi ett extra stort hjärta för och till dem hör japanska märket TVR och deras limiterade upplaga bågar designade av Yamada Mitsukazu. Med glädje kan vi i dag visa enormt inspirerande bilder där Lukas visar sina alldeles nya TVR. Vi fick en spännande pratstund med Lukas där han berättar om varför han valde just den här bågen.

Lukas inspirerar i Yamada Mitsukazu x TVR

Det syns ju på hans glasögonval och klädstil att han är en kille med koll på mode. Inte konstigt kanske då han studerar på Modelinjen på Tillskärarakademin här i Stockholm. Vi frågade honom om han på förhand hade siktet inställt på någon speciell glasögonstil och hur det kom sig att det blev just den här bågen.

"Jag har hyfsad koll på de stora modehusens bågar men den japanska marknaden var en blind fläck måste jag erkänna, och därför kändes det extra spännande att prova ett par från TVR. I de här bågarna känner jag mig oförskämt unik varje dag och de sitter som skräddarsytt. Förutom passformen föll jag för enkelheten, den lite kantiga looken och materialet. Ett optimalt samspel mellan design och funktion helt enkelt."

Vi frågade vad han tror händer inom glasögonmodet de närmaste åren.

"Jag tror stenhårt på unika bågar från mindre kända tillverkare med fokus på hantverket snarare än kvantiteten. Lite samma resa som småbryggerierna fick uppleva för ett antal år sedan."

Till sist var vi ju alla väldigt nyfikna på vad släkt och vänner har gett för kommentarer om glasögonen.

"Mina vänner och familj tycker jag klär oerhört bra i bågarna, vilket så klart är glädjande. Jag har för vana att inte lägga energi på vad andra tycker om min stil men just bågar var ändå lite känsligt eftersom det är mina första."

Yamada Mitsukazu® x TVR® SERIES 1

Den här bågen är resultatet av ett samarbete mellan den erfarne japanska designern Yamada Mitsukazu och glasögonmärket TVR. Den limiterade kollektionen är skapad med tanken "öst möter väst" genom att bågen är ett japanskt hantverk inspirerad av fransk vintagedesign.

Tack Lukas för att du ger oss grym glasögoninspiration här på bloggen <3

Mer TVR här

Karin Björkegren Jones i nya snygga glasögon med tonade glas

  • 08 januari, 2021

Vilken tur att härliga Karin Björkegren Jones väljer att köpa sina urläckra glasögon här. Då får vi vår senaste coffetable-bok Ren skönhet signerad av henne. Boken handlar om hållbar, långsiktig och holistisk hudvård som passar alla åldrar. Och glasögonen är vår allra snyggaste pilotmodell, nyinkomna Victoria Beckham. Självklart har vi köpt ett extra exemplar av boken (signerat :) som vi lottar ut på Insta.


Pilotglasögon från Vicktoria Beckham

Det här är en grym uppdatering av klassiska pilotmodellen. Den är kraftig och har en kaxig form. Karin kompletterade med gradaltonade glas i brun nyans. Ursnyggt! Just tonade glas är en av de starkaste trender vi ser här framöver.


Karin Björkegren Jones älskad hälsoprofil

Karin Björkegren Jones är en välkänd hälsoprofil. I hennes CV ryms bland annat författare, journalist, yogalärare, botanisk aromapedagog och ekologisk hudvårdsterapeut. Hon har gett ut ett flertal böcker ur kvinnligt perspektiv om hälsa, yoga och våra kroppar.

Vinn boken Ren skönhet

Ta chansen att vinna ett signerat ex av alldeles nyutkomna boken Ren skönhet.

En unik bok om hållbar, långsiktig och holistisk hudvård som passar alla åldrar och hudtyper. Med exklusiva korsscheman över växtoljor och eteriska oljor skapar du enkelt din egen hudvård, samtidigt som du får koll på vad du faktiskt smörjer in din hud med. Du lär dig allt om växtbaserad hudvård, hudens funktion för hälsan och du får över 30 unika hudvårdsrecept.

Gå in på vår Insta @cityoptik och följ. Gilla & tagga en vän i inlägget om Karin.

Snygga herrglasögon på nya året

  • 04 januari, 2021

Årets första glasögoninspiration blir Jerker i sina nya svarta bågar. Attityd och stil designad av det klassiska brittiska märket Cutler & Gross. Det är ett av våra bästa glasögonmärken för herr just nu, och ni ser ju själva hur bra det blir...


Cutler & Gross är märket för dig som gillar glasögon med rötter i 60-talet. De är kända för att kombinera brittisk elegans med snygg design. Och inte är de rädda för att göra riktigt kraftiga och ganska stora modeller heller. Bågarna är trots det massiva uttrycket både lätta och välsittande.

Cutler & Gross snygga herrglasögonmodell heter 1305 och finns i flera färger, bland annat svart och champagne som på bilderna.

Tack Jerker för att du inspirerar på bloggen <3

Glasögontrender och glasögonhistoria

  • 26 december, 2020

Tidningen Företagshistoria intervjuade City Optiks Åsa för att ta del av hennes erfarenhet om glasögontrender de senaste trettiofem åren. Som Sveriges enda kontinuerliga glasögonbloggare är hon den naturliga kunskapskällan för just den typen av frågor.


Glasögonikoner och glasögontrender

I senaste numret av den påkostade tidningen Företagshistoria finns en lång fyllig artikel om de senaste 50 åren i glasögonbranschen. Den innehåller förutom text också många härliga glasögonbilder.

Vår egen Åsa är med som expertkommentator. Hon har sett det främsta av glasögonmodet hos både de stora modehusen och oberoende designers i mer än trettio år. Hon fastslår bland annat att glasögon blivit en av våra viktigaste stil-accessoarer och det nu är vanligt att ha flera par att variera med.

Prinsessan Christina omnämns som exempel på en av Sveriges glasögonikoner och givetvis finns hennes son Oscar Magnuson med i egenskap av glasögondesigner.

Tidningen finns att köpa i specialbutiker och på webben.

Glasögonbloggen Eyewhiz här


Julgåva till Hand in Hand

  • 17 december, 2020

Vår julgåva går traditionsenligt till Hand in Hand Sweden, en ideell organisation som arbetar med entreprenörskap som ett effektivt, långsiktigt och hållbart sätt att bekämpa fattigdom. Hand in hand ser människors idéer, kompetens och drivkraft. De möter människor med vilja och ambition, men som saknar verktyg för att kunna förändra sin situation. I snart trettio år har Hand in Hand genom utbildning, stöttande nätverk och tillgång till mikrolån bidragit till att människor kunnat utnyttja sin potential och utvecklas till småskaliga och framgångsrika entreprenörer. Det är vägen för att stärka både individer och samhällen, det är så vi bekämpar fattigdom långsiktigt – inte bara för stunden.


Back to business

Var med i årets julinsamling där vi med gemensamma krafter vill ge 6000 blivande entreprenörer träning och utbildning så att de kan komma igång med sin business. Varje gåva, liten som stor, tar oss närmare målet!

Till Hand in Hand

Glasögoninspiration med Camilla i Savile Row Walmer

  • 16 december, 2020

Vi är väldigt glada att få visa Camilla i sina alldeles nya glasögon.. Modellen är coolt ovala Walmer som finns i klassiska glasögontillverkaren Savile Rows sortiment med handgjorda bågar. Vi älskar matchningen med den stickade tröjans vackra mönster. Ett klockrent glasögonval som vi vet kommer att inspirera många.


Savile Row Walmer handgjord i London

Savile Rows bågar tillverkas i London från ett enda stycke guldpläterad tråd. Den falsas och böjs och klipps i bitar som sedan löds ihop. Helt handgjort från allra första början till slutet. Ett par Savile Row glasögonbågar är som små mästerverk som aldrig går ur tiden.

London har ju varit delvis nedstängt och under tiden har Savile Row passat på att renovera de gamla maskinerna. Första kvartalet nästa år beräknas de vara i full kapacitet igen.

Tack Camilla för att du inspirerar på bloggen <3

Fiffiga julklappstips med funktion

  • 12 december, 2020

I dag dukar vi upp en serie funktionella fiffiga och inte så kostsamma julklappstips. Har du en glasögonbärare eller solglasögonägare i din närhet som behöver en liten klapp så finns innehållet här. Det är saker vi både har i butiken och i webbshopen så leveransen kommer nästa vecka om ni beställer idag.


Till den som går in i dimman

Under vintern har glasögon en tendens att imma. Speciellt irriterande när du har varit ute i kyla och kommer in och glasen totalt immar igen. Man ser ju ingenting! Det immar också lätt när man bär munskydd eller om man motionerar ute med glasögonen på.

Den här lilla anti-imma-duken är löjligt effektiv. Putsa en stund med den (på rena glas!) och det blir ingen imma. Den håller för minst 50 putsningar, ända upp till 200 gånger.

Kostar 49 kr i webbshopen

Till den som har en skruv lös

En ytterst liten men otroligt viktig julklapp till den som har ett par glasögon där skruvarna tenderar att gänga upp sig. Mini skruvmejsel-set i form av nyckelring. Det är tre olika mejslar; "+", "-" och sexkant.

Minimejsel-set 49 kr här

Till den som famlar i mörkret

En pytteliten clip-on LED-lampa som man sätter på glasögonen. Ger förvånansvärt starkt ljus trots det lilla formatet.

Finns för 59 kr här

Till den som gillar guld som glimmar

En jättesnygg och jättepraktisk glasögonkedja är aldrig fel julklapp till glasögonbäraren. I år extra trendig.

Glasögonkedja 129 kr här

Till en trendkänslig mjukis

Till den som behöver ett snyggt mjukt gosigt och framför allt lätt fodral till sina älskade glasögon. Liknande fodral gör lyxmärken som Celine till sina glasögon.

Sovsäcks-fodral 99 kr här >

Till den som vill vara klarsynt

Stora, mjuka lyxiga våtservetter för rengöring av glasögonglas. Putsar lätt och smidigt bort fett och smuts från glasen. Antistatiska. Smidigt att ha med några stycken i väskan eller fickan. En av webbshopens populäraste produkter.

Finns för 79 kr här >

Till den som gillar snackisar

Den lilla putsdynan fångar många blickar.Liten smidig lättanvänd putsdyna som ligger dubbelvikt i litet fodral. Materialet är microfiber som rengör dina glasögon snabbt och lätt utan putsmedel. Fodralet skyddar mot smuts och den är perfekt att ha med sig i väskan för att fräscha upp glasögonen under dagen.

Finns för 89 kr här

Till den med fyrkantiga ögon

Den som vägrar släppa blicken från skärmen är ofta lite tröttare i ögonen än andra. Gäller ung som gammal. Kanske ett par glasögon med "mjukgörande" blåljusfilter gör tittandet skönare?

Finns för 299 kr här

Till en (ögon) torr person

Skön ögonmask som lindrar torra, trötta och svullna ögon. Skänker även lindring vid huvudvärk.

Ögonmask 149 kr här

Det finns många fler små och stora omtänksamma klappar i webbshopen. Ta en liten tur och kika.

Till webbshopen

Vinn ett par Oliver Peoples med dina styrkor

  • 07 december, 2020

Vinn ett par Oliver Peoples glasögon med glas i dina styrkor. Vi har Sveriges största sortiment av snygga Oliver Peoples glasögonbågar och i december lottar vi ut valfritt par. Medlemmar i vår kundklubb kan delta i lotteriet och den är inte jättestor så chansen att vinna är relativt god. Vinsten är värd mellan 6000 och 16 000 kronor beroende på vilken båge och vilka glas som vinnaren väljer.


Vinn Oliver Peoples stilsäkra Cary Grant

Om du inte redan är medlem, anmäl dig senast torsdag 10 december 2020 för att få nyhetsbrevet som går ut på fredagen. Där finns instruktioner hur du lätt som en plätt deltar i lotteriet. Vinnare medelas senast den 23 december 2020.

Anmäl dig till kundklubben här >>>

Oliver Peoples O'Malley i ny färg

En av de populäraste herrmodellerna just nu är O'Malley som finns i ny transparent grå färg från i höst.

Modern kantig stor metallbåge

En av höstens nyheter är Justyna, en stor åttiotalsinspirerad dambåge i metall.

Oliver Peoples Gregory Peck en nutida ikon

Modellen Gregory Peck är en ikon inom glasögonvärlden. Den är skapad av glasögonen som Gregory Peck bar i filmen To kill a mockingbird och är hett eftertraktad av alla herrar. Ska du bara ha ett par glasögon ska det vara en Gregory.

Essilor glas

Essilor är en av världens största glasleverantörer och är världsledande inom progressiva glas. Vi har utrustning att tillpassa Essilors allra mest avancerade progressiva glas.

Anmäl dig till klubben här >>>