Clip-on solskydd snyggt och praktiskt

 • 16 april, 2020

Du vet väl att du kan pimpa upp dina glasögon med ett clip-on med mörka glas och vips har du ett par snygga solbrillor. Vissa märken har original clip-on, men vi kan fixa ett clip-on till de flesta bågar.

Oliver Peoples har uppfällbara clip-on solskyddKöp allround clip-on här

Tre bra tips mot trötta ögon

 • 02 april, 2020

Just nu jobbar en stor del av Sveriges befolkning hemifrån. Då är det lite svårare att ha sin arbetsplats optimerad ur ergonomisk synvinkel. Ögonen får jobba lite mer och symptom som huvudvärk, trötta och svidiga ögon är vanliga besvär som du kan uppleva. Här får du några lätta tips som gör ögonen lugnare och håller huvudvärken borta.


Ha inte skärmen för nära

Om du sitter vid en stationär dator är det viktigt att inte ha skärmen för nära. En bra tumregel är att ha skärmen på minst en armlängds avstånd. Det är också vilsammare om ögat får titta aningen nedåt, så ha skärmen så långt ner du kan.

Den här regeln gäller egentligen allt som du tittar på; mobil, padda, tidning och liknande. Håll inte för nära! Ju närmare desto mer ansträngande för ögonen.

20/20

Det är lätt att fastna och ha blicken klistrad vid skärmen under lång tid. Tänk på att titta upp och bort ibland, helst ut genom föntret. En enkel regel är 20/20. Det vill säga att var 20:e minut ska du titta upp och fästa blicken långt bort i 20 sekunder. Det bästa är om du kan titta ut genom fönstret. Då slappnar ögat av och blir bättre rustat att klara det ansträngande jobbet att se på nära håll.

Blinka

Glöm inte att blinka! När du ser på skärmen blir blinkfrekvensen lägre och det kan ge besvär som grusiga och torra ögon. Vissa får svidiga ögon som kan rinna ibland. Försök komma ihåg att blinka ordentligt emellanåt. Om du har mycket problem med dessa symptom kan du köpa en smörjande droppa hos optiker eller på apotek. Lindrar jättebra!

Om du följer dessa enkla små tips minskar risken för ögonbesvär. Om du ändå har huvudvärk eller trötta ögon kan det vara så att du behöver arbetsglasögon eller ny styrka i dina befintliga glasögon. Kontakta då en optiker för undersökning.

Köp bra smörjande droppe här

Arbetsgivare

Är du arbetsgivare och vill läsa på om glasögon för arbete vid skärm, så kallade terminalglasögon, kan du via länken få information och ta dig vidare till arbetsmiljöverkets föreskrifter.

Mer om terminalglasögon

Snygga runda glasögon i metall

 • 26 mars, 2020

Inte för att skryta, men vi har faktiskt ett helt unikt stort lager av snygga toppmoderna bågar. Just nu är många sugna på runda glasögonbågar i metall. Gärna stora med lite sjuttiotalskänsla. Vi har SÅ många fina modeller från flera olika designermärken. Scrolla och njut, här kommer alla de bästa runda bågarna som finns att få tag i just nu.


Största runda glasögonbågen

Chloé 2145 är störst av dem alla. Kanske populärast också just nu. De ger en nice cool stil i härlig sjuttiotalsanda. Tänk tonade glas i den här...wow! Längst bak i skalmtoppen finns h¨let där du fäster Chloé-kedjan!

Rund med färgklick

Caroline Abram runda Virginia har en fin accentfärg på ena sidan. Den runda formen är fint avvägd och den finns i två storlekar. Som extra plus finns ett clip-on med två uppsättningar solglas att köpa till. Så snyggt!

Ursnygg rund metallbåge

Tom Ford 5595 är en ursnygg rund metallbåge där sidan är så läcker så vi måste ha med en bild på den också. Modellen är ganska stor, men inte för stor, passar på många. Ser exklusiv ut.


Rund glasögonklassiker

Runda Warwick har setts på Harry Potter men syns numera mest i fashion-kretsar. Den enklaste av former och en näsdel som vilar direkt på näsryggen. Handgjord i London, bara det...

Stilren rund båge

Superclean rund titanbåge från schweiziska Götti. Lätt som en plätt för materialet är titan. Vill du ha ett avskalat men ändå coolt uttryck är det här rätt båge.

Londons runda glasögon

Linda Farrow gör stilrena coola lättviktsglasögon i titan. Du blir nog nästan ensam i Sverige med de här, sist vi hörde var vi enda återförsäljaren av Linda Farrows exklusiva bågar i Sverige.


Rund båge med tysk kvalitet

Lunor har gjort tunna runda bågar till sitt signum. Steve Jobs var en trogen kund och han gjorde varumärket världskänt. För dig som gillar ren och enkel design.

Svensk rund superhero

Sveriges egen superhero i runda glasögon-klassen är Snok från Vasuma. Med tre storlekar och flera färger kan vi nästan garantera att det finns en Snok för din snok också.

Klassikernas klassiker Round Eye

Savile Row är den legendariska Londonfabrikanten som gjort glasögon i samma fabrik i mer än 100 år. På senare år har deras coola Round Eye fått ett uppsving. Bäst just nu i de stora storlekarna, det är sjuttiotalskänslan vi vill åt. Savile Row kan göra dem i näst intill vilken storlek som helst, bara du kan vänta tre veckor.

Köp trendiga runda glasögon

Lägg beslag på ett eget par av de trendiga runda metallbågarna genom att komma in i butiken och prova (bäst) eller beställ i vår webbshop (näst bäst). Och du - när du handlar hos oss fastnar du inte i krångliga dyra abonnemang. Vill du dela upp betalningen fixar vi det enkelt med villkor som är lätt att förstå.

Till webbshopen

Nominerade till Årets Optikbutik 2020

 • 24 mars, 2020

Vilken glad nyhet som kom idag: VI ÄR NOMINERADE TILL ÅRETS OPTIKBUTIK 2020! Det är fjärde gången sedan 2013 som City Optik finns bland topp-3 i Sverige. Två gånger guld, en gång silver och i år blir det minst brons. Otroligt hedrande och peppande. Det känns extra starkt när alla bara väntar på bättre tider, även vi...


Kriterierna för att bli Årets optikbutik

På Nordic Optical Awards hemsida finns kriterierna för att bli Årets optikbutik.

"Independent Store of the Year
The Optician Store of the Year is a store that really stands out from competition when it comes to branding, profitability and service. The customers keep coming back – their unique and individual needs are always attended to in a professional and personal way."Optikbutikerna som är nominerade

Våra medtävlare i tävlingen är härliga Tells Optik i Visby. Det är Gotlands absolut bästa butik med riktigt trevlig och duktig personal. Leksands Optik med sina otroligt kompetenta och trevliga tjejer är också svåra motståndare om titeln.

Den 25:e april tillkännages vem som blir vinnare. Nu är det bara att hoppas att juryn har ett gott öga den vackra och personliga lilla optikbutiken på Drottninggatan 80 i Stockholm.

Läs mer på arrangörens sida

En stund i rampljuset

Från det magiska ögonblicket 2018 när vi fick ta emot priset som Årets optikbutik på den tjusiga galan som branschen med Cooper Vision i spetsen arrangerade.

Se bilder från tidigare galor


Förbättrade garantier & fraktfritt & ändrad öppettid

 • 20 mars, 2020

Här är brevet som gick ut till våra kundklubbsmedlemmar i går. Anmäl dig till klubben du också - du får nyheterna först av alla och vi kryddar oftast med ett bra erbjudande exklusivt för kundklubbsmedlemmar. Lätt som en plätt - bara fyll i formuläret via länken längre ner. Och hör ni; ta hand om er, ta hand om varandra. Den här konstiga tiden leder nog till något gott i slutändan.


Förbättrade garantier & ändrad öppettid

Hej alla, hoppas ni mår bra. När corona är i farten blir det till att tänka nytt och rucka lite på gamla mönster. Här kommer lite info om hur vi justerat och fixat. Vi vill göra rätt, göra enkelt och göra gott.

Anmöl dig till kundklubben här

Öppet 10-18

För att våra anställda ska slippa åka i kollektivtrafiken under rusningstid flyttar vi fram öppningstiden till klockan 10.

Färre synundersökningar

Vi halverar antalet synundersökningar för att minska antalet personer som vistas i butiken och för att hinna desinficera ordentligt mellan undersökningarna.

Möjlighet till enskild bokning

Om du vill vara ensam i butiken med bara en optiker och någon mer ur personalen ska vi försöka ordna det. Ring i så fall 08-7917570 så bokar vi in dig utanför ordinarie öppettider.

Förbättrade garantier

Vi har bytesrätt och funktionsgaranti när du köper nya glasögon. Vi förlänger bytesrätten till 3 månader och funktionsgarantin på glasen till 6 månader fram till sista juni i år.Tveka inte heller att höra av dig. Coronakrisen kräver speciallösningar och vi ska försöka fixa så att det fungerar så bra och smidigt som möjligt. Åtgärderna ovan kan komma att ändras och gäller på obestämd tid tills vidare.

Hör av dig!


Kika in i webbshopen >>>


Kan man ha linser när coronavirus härjar?

Expertisens svar är ja. Med handtvätt och endagslinser eller ordentligt rengjorda månads- eller tvåveckorslinser är linser ett säker sätt att korrigera synfel. Om du vill grotta ner dig i ämnet finns mer info samt en länk till pressmeddelandet från CORE Center for ocular research and educations på bloggen.

Linser och corona >>>


Tvätta händerna på rätt sätt

30-sekundersregeln är den som gäller för att tvätta händerna effektivt och bra. Löddra upp tvålen ordentligt. Tvätta sedan mellan fingrarna, ovanpå handen och runt tummen - i minst 30 sekunder! På bloggen har vi en liten videosnutt som visar exakt hur du gör.
Tvätta-händerna-filmen här >>>

Är du lite krasslig? Gör självtestet

Region Stockholm har nyss skapat ett självskattningstest för corona. Syftet med självskattningen är att ge svar på om du behöver vård eller om du kan ta hand om dig själv hemma. I slutet får du råd som är anpassade efter dina svar.
Till testet >>>

Linser som mörknar i solen

Passar på att påminna om att i april släpps en spännande nyhet. Det är Acuvue Oasys Transitions, kontaktlinsen som mörknar i solen. Toppenbra för dig som är mycket ute men även du som sitter mycket framför skärmen. Den filtrerar bort en del av det blå ljuset och det ger skönt seende även inomhus. Linsen ska också vara bra vid bilkörning i mörker, ge bättre kontrast och mindre bländning. Linserna görs i styrkor från -12,0 till +8,0.
Mer info >>>
återvinn-linser-stockholm-cityoptik-1

Äkta återvinning av kontaktlinser och linsförpackningar

Påminner om det smarta systemet för att förbrukade linser och linsförpackningar garanterat återvinns till nya produkter. Vi tar emot dina använda linser och linsförpackningar här i butiken. När vi fått ihop till en hel kartong skickas den till TerraCycle som garanterat återvinner plasten och gör smarta grejor av den.
Mer om återvinning av linser här >>>

Ny kaffemaskin...en fin Jura

Nästa gång du kommer finns det färskmalet, riktigt gott kaffe från premiumleverantören av kaffemaskiner, schweiziska Jura. När vi började fundera på ny kaffemaskin var tanken att förena gott kaffe med bättre miljötänk. Den skulle också vara lättskött och tystgående. Gärna snygg... Det blev Juran och vi är så glada. Däremot så skippar vi fikabrödet en period. Corona du vet...
Ta hand om er därute <3 Varmaste hälsningar från alla tjejer på City Optik

Linser och coronavirus

 • 19 mars, 2020

Hur är det med linser och coronavirus? Ska man undvika linser nu? Svaret från experterna är att du kan tryggt använda dina linser om du är noga med att tvätta händerna.

Kan man ha linser när coronaviruset härjar?

Tre av världens mest publicerade forskare inom ögonhälsa ger råd om linsbärande under pågående Coronavirus / COVID-19-pandemi. Deras samlade svar är ja. Trots myter och felinformation som har uppstått under de senaste dagarna, förblir kontaktlinser en säker och mycket effektiv form av synkorrigering för miljontals människor över hela världen säger Lyndon Jones, chef för Center for Ocular Research & Education (CORE) vid University of Waterloo (Kanada); Philip Morgan, chef för Eurolens Research vid University of Manchester (Storbritannien); och Jason Nichols, biträdande vice president forskning och professor vid University of Alabama vid Birmingham School of Optometry (USA) och chefredaktör för Contact Lens Spectrum. De råder ögonvårdspersonal och konsumenter att följa sund, evidensbaserad praxis.

Tvätta händerna innan du sätter in linserna

Rätt handtvätt är viktigt. När du använder kontaktlinser eller glasögon är det viktigt med noggrann handtvätt med tvål och vatten följt av handtorkning med ren handduk eller oanvända pappershanddukar. För bärare av kontaktlinser bör detta ske före varje insättning och borttagning.

Se hur du tvättar händerna här

Rengör dina månadslinser

Du som har endagslinser ska kasta dem efter varje användning. Den som har månads- eller tvåveckorslinser ska desinficera dem enligt tillverkarens och optikerns instruktioner.

Du kan läsa hela pressmeddelandet på CORE Center for ocular research and educations via länken nedan.

Läs pressmeddelandet här

Tvätta händerna - i 30 sekunder!

 • 18 mars, 2020

En av de gyllene grundreglerna i dessa tider är att tvätta händerna. Men visste du att det är 30 sekunder som gäller för att tvätten ska vara effektiv?

Kika på filmsnutten för att lära dig hur man tvättar händerna effektivt. Det är bra för att minska risken för smittspridning av bland annat coronaviruset.

Gör så här

1. Löddra tvålen ordentligt.

2. Tvätta mellan fingrarna, ovanpå handen och runt tummen - i minst 30 sekunder.

3. Skölj och torka.

Så minskar du risken att bli sjuk.

Bra med egen handduk

Det är bra att ha en egen handduk och inte dela den med andra. Finns det engångshanddukar så använd dem.

När ska jag tvätta händerna?

 • När du kommer in efter att ha varit utomhus.
 • När du har varit på toaletten.
 • När du har synlig smuts på händerna.
 • Innan du ska laga mat.
 • Innan du ska äta.

Råd och filmsnutt kommer från 1177 Vårdguiden.

Vad händer på City Optik i coronatider?

 • 16 mars, 2020

Hej alla! Veckan startar nästan som vanligt här på City O. Butiken är öppen och vi jobbar på med synundersökningar, visar glasögon och solglasögon, tar emot beställningar, slipar glasögon, lagar glasögon, lämnar ut linser och justerar dina sneda bågar. Bland annat. Några små förändringar från och med i veckan är; vi öppnar kl 10:00 (i stället för kl 9:00) så att personalen kan åka hemifrån lite senare, när det är mindre folk på tågen. Två av oss jobbar hemifrån så att vi inte utsätter oss för smitta och kan gå in när någon blir sjuk. Vi bjuder inte på fikabröd som så ofta annars, tråkigt men alla får offra något...


Med den här bilden förstår vi lättare varför vi måste undvika att smittan sprids snabbt. Lika många kommer att smittas oavsett, men vi ska dra ut på förloppet så långt det går. De viktigaste råden (som tack och lov är ganska enkla:) för att alla inte ska bli smittade på direkten är de här:

 • Känner du dig sjuk med symtom som snuva, hosta eller feber ska du försöka låta bli att träffa andra människor. Gå inte till jobbet, skolan eller förskolan. Det gäller även om du bara känner dig lite sjuk.
 • Tvätta händerna ofta.
 • Hosta och nys i armvecket eller i en pappersservett.
 • Undvik röra vid ögon, näsa, mun.

Till Folkhälsomyndigheten

Med vårt enorma lager av snygga glasögonbågar ser vi inte att glasögonleveranserna är hotade av coronaviruset. Linser har vi också bra i lager, och har beställt upp extra buffert. Vill du inte komma in i butiken för att hämta dina varor, skickar vi just nu hem fraktfritt. Vår fina webbshop är öppen dygnet runt. Du kan också mejla eller ringa in din beställning.

Till webbshopen

Med det så önskar vi er alla en fin start på veckan. Varma hälsningar från alla oss <3


Transparent glasögoninspiration

 • 12 mars, 2020

Pontus har uppdaterat sin outfit med ett par transparenta Tom Fordglasögon. Det är så trendigt med en lite ljusare ton i bågen och det har han så klart snappat upp. Vi gillar också den snygga runda formen, tror att ni också gör det.Pontus passade på att utöka sin glasögongarderob med nya färgen på Oliver Peoples modell O'Malley, en fin grön nyans. Vi rekommenderar att ha två par i olika färg eller form. Att kunna toppa sin dagliga stil med exakt rätt båge är väldigt kul.

Pontos är bostadsmäklare hos Notar på Lidingö. Tack för att du inspirerar på bloggen <3

Läs mer om Pontus

Style de luxe med Chloés blommiga glasögon

 • 11 mars, 2020

I dag har vi en underbar bild med Anna i nya superstylish glasögon från Chloé. Hon inspirerar i stora runda bågar där kanten på glaset är slipad vågig som på en blomma. Trendriktiga gradaltonade glas så klart!

I dag är slipmaskinerna så avancerade, att även styrkeglas går att slipa blomformade. Efter slipningen borras små hål i glaset där bågen skruvas fast. Resultatet blir så här kul, coolt och snyggt.

På Chloés bågar har skalmtoppen ett litet hål, där deras glasögonkedja kan fästas. Det kan vara praktiskt om man ofta tar glasögonen på och av. Men i vår har vi kedjan mest för att det är snyggt!

Tack Anna för att du inspirerar på bloggen <3

Glasögonkedjan finns här