Årets glasögontrender 2020

  • 08 december, 2020

Det börjar bli dags att summera glasögonåret som gått. Här kommer sammanfattningen av vad våra kunder var nyfikna på och slutligen valde när det gäller glasögon. Nyckelorden är sjuttiotal, kanter och färgade glas. Som vanligt tuffar de breda trendspåren på, och här hittar vi transparenta bågar, rundade former och klassiska färger som brunmelerat och svart. Slutligen måste vi nämna att genomgående finns just nu en längtan efter äkthet, personlighet och hållbart mode.

Glasögontrenden 2020 sa färgade glas

Ett riktigt trendgenombrott har färgade glas gjort i år. Mest valt blev gradalfärgade glas, alltså där glaset är mörkare upptill och tonar ner till ofärgat längst ner. Ett rejält uppsving har också färgskftande fotokromatiska glas fått.

Så sakta får också lite klarare färger som blått och rosa komma till tals, och just ljusblå glas har varit en succé till de herrar som vill ligga i modets framkant.

Sjuttiotalet växande glasögontrend

Våra stilsäkra kunder valde gärna stora generösa bågar i år där ovankanten drar upp mot ögonbrynen och i vissa fall över brynen. Det där med ögonbrynen har tidigare varit ett riktigt nej-nej i glasögonvärlden, men nu är det okej och till och med snyggt i vissa bågar. Den här trenden finns i alla material men oftast i metall.

Oväntade kanter spetsar glasögonmodet

Metallbågar i ovanliga former med kanter som är lite oväntade har varit stort under 2020. Vi skriver metall för trenden existerar främst bland metallbågarna. Förut pratade vi fyrkantiga bågar men i år finns fem- sex- sju- och åttakantiga i alla märkens kollektioner.


Glasögonmodets giganter just nu

Vad är det som gäller om du vill ha moderiktiga bågar men inte har lust att ligga i framkant? Jo här hittar vi framför allt transparenta bågar som på bara några år gått från att vara udda och för blekt till att bli förstahandsvalet för många glasögonköpare. I transparenta-facket ryms allt ifrån helt vattenklara bågar till ljusa opaka pasteller. Vi älskar den bleka skalan och tycker att alla bör ha ett par i alla fall.

Vi har väl i ett par års tid sagt att basen i glasögonmodet är rundade modeller, och vi får lov att fortsätta säga det. De runda modellerna är basplagget i glasögongarderoben och också ett "måste" enligt oss.

Sist men inte minst bågarna i färgerna brunmelerat eller helsvart. De går aldrig ur tiden och är lika klassiskt snygga oavsett. Tidlöst tufft eller elegant. Alla epitet passar och färgerna är aldrig någonsin fel.

Trendiga moderna glasögon för 295 per månad

Inget krångel, inga konstiga villkor. Du äger dina glasögon från första dagen och delbetalar dem via Brilliantkonto. Med autogiro dras 295 eller 495 per månad tills allt är betalt. Köputrymme upp till 30 000 kronor.

Mer info om Brilliantkonto

Trött i ögonen, lite huvudvärk och vill bara blunda

  • 21 november, 2020

Känner du igen dig? Du är verkligen inte ensam. När så många människor under lång tid sitter vid skärmen nästan hela dagen, då blir en vanlig berättelse hos optikern just den om trötta ögon, huvudvärk och en känsla av att bara vilja blunda. Även den som inget synfel har kan uppleva precis samma symptom och behöva glasögon som avlastar ögonen vid läsning och skärmarbete. Ett par läsglasögon kan vara den bästa julklappen till dig eller en närstående detta år.


Trötta ögon och kanske lite svag huvudvärk

De absolut vanligaste symptomen på att du skulle behöva glasögon som avlastar ögats anstängande arbete vid skärmen är: trötta, ansträngda ögon och huvudvärk. Det behöver inte vara att texten är suddig, den kan vara skarp och klar, men ögats ansträngning för att hålla texten skarp ger huvudvärk och ansträngda ögon.

Varför känns ögonen ansträngda trots att jag ser bra?

Du kan ha perfekt syn, noll synfel alltså, både på avstånd och nära håll, men ändå drabbas av symptom som huvudvärk och ögonvärk. Det beror på att när vi ska titta på något som är inom en meters avstånd måste ögat zooma för att se skarpt. Det är flera olika ögonmuskler involverade för att ögat ska kunna zooma. Ju närmare föremålet är som du ska titta på, desto mer måste ögat zooma, alltså måste ögats muskler jobba mer.

Det är vanligtvis inget problem om du bara tittar en stund åt gången på nära håll. Men idag sitter många väldigt länge och tittar på en skärm eller på mobilen. Det blir flera timmar på raken och det är just mängden tid som vi tittar på nära håll som är avgörande. Kort tid = inga problem, lång tid = mer problem.

Här finns avlastande läsglasögon


Skärmglasögon som du kan testa innan synundersökning

Om du inte vill, kan, har tid eller lust att gå till optikern ska du här få tips på skärmglasögon du kan testa själv.

Om du inget synfel har kan du alltid testa läsglasögon +0,5 dioptrier. De gör att ögonen slipper zooma 0,5 dioptrier och det kan vara den lilla lilla avlastning som ögat behöver i perioder för att orka med.

Det är svårt hitta färdiga glasögon i låga styrkor. Vi har en modell läsglasögon som görs i +0,5 och +0,75. D

Köp läsglasögon +0,5 här

Om du redan använder läsglasögon som fungerar bra när du tittar i mobilen och läser, behöver du ha 0,5 till 1,0 dioptrier mindre för att se klart på skärmen. Här kommer exempel:

Om du har +2,0 läsglasögon för mobilen, och du sitter vid en skärm som är cirka 50-50 cm bort, då ska du köpa +1,5 läsglasögon för skärmarbetet. Om skärmen är längre bort än 65 cm då ska du köpa +1,0 läsglasögon.

Det här är riktvärden för dig som vill testa lite innan du går till en optiker.

Läsglasögon rekommenderade av oss

Läsglasögon med blåljusfilter skönt och bra för ögonen

Vissa läsglasögon har ett filter som tar bort en del av det blå ljuset. Det upplevs väldigt vilsamt framför skärmen.

Köp läsglasögon med blåljusfilter

Guide för styrka i läsglasögon baserat på ålder

När det gäller vanlig ålderssynthet är vi människor relativt lika. Den som ser klart på avstånd men suddigt på nära håll följer ofta den här mallen:

40 år = läsglasögon +1,0

45 år = läsglasögon +1,5

50 år= läsglasögon +2,0

55 år= läsglasögon +2,5

60 år= läsglasögon +3

Det här är bara en uppskattning och gäller bara för glasögon som ska användas på nära håll. Endast en synundersökning hos optiker kan ge dig exakt värde som gäller för dig.

Synundersökning ger omfattande bedömning om synen

Det allra bästa för dig som sitter länge vid skärmen är att göra en synundersökning. Då blir eventuella synfel uppmätta och ögats förmåga att zooma in på nära håll kontrolleras. Du får råd om hur du bäst kan lösa eventuella problem kopplade till närarbete. Det ingår också ergonomi-tips.

Boka synundersökning här

Få rätt behandling för torra ögon

  • 19 november, 2020

Det är mycket vanligt att ha problem med torra ögon. När man har torra ögon behöver det inte alltid kännas torrt, det är lika vanligt att det svider, kliar, bränner, känns grusigt eller att ögonen tåras och rinner. Förutom alla dessa symptom kan också synen påverkas och man kan bli ljuskänslig. Här kan du läsa om hur det går till att undersöka dina torra ögon så att rätt behandling kan sättas in. Du är inte ensam, faktiskt är det så många som var femte person som lider av torra ögon.


Undersökning vid problem med torra ögon

En torra-ögon undersökning börjar med att du får berätta om dina ögonproblem. Det är bra för oss att få veta om dina besvär börjat nyligen och om det känns torrt hela tiden, eller bara vid vissa tillfällen. Vi kommer att fråga om du har någon sjukdom eller äter några mediciner, eftersom många sjukdomar och mediciner ger torra ögon. En vanlig fråga är om dina ögon har lätt för att börja rinna när du är utomhus.

Efter synundersökningen tittar vi i ett biomikroskop för att bedöma hur ytan på ögat ser ut. Vi kan se hur ytan på tårfilmen ser ut och uppskattar hur stabilt lipidlagret i tårfilmen är. Ögonlockskantens utseende är en viktig detalj och den kan vi studera i mikroskopet. De Meibomska körtlarna har sin mynning i ögonlockskanten och deras funktion är en viktig detalj i en torra-ögonutredning. En bedömning av mängden tårvätska görs också.

Vi använder olika metoder beroende på vilken typ av torra ögon du har och det vi nämnt är vanliga exempel på undersökningar. Inget av momenten gör ont, någon del kan ha en lätt övergående sveda.

Boka en torra-ögon-undersökning härBehandling av torra ögon

Behandlingen av torra ögon beror givetvis på vilken typ och grad av torra ögon du har. Du kommer att få förslag på behanling och hur ofta du ska göra den. Vi visar också vilka produkter som är bäst vid din typ av besvär, och det viktigaste, hur du använder dem på bästa sätt.

En snabb och enkel quick-fix är fuktande och smörjande droppar. Vissa behöver droppa flera gånger om dagen, för andra kan det räcka att man tar en droppe när det känns torrt. Det är viktigt att använda en droppe UTAN konserveringsmedel för att inte skapa onödig extra inflammation. En mycket vanlig behandling är värme, massage och rengöring.

Se tidigare inlägg om torra-ögon behandling

Demodexkvalster orsak till torra ögon

En liten bov när det gäller torra ägon är det lilla kvalstret Demodex. Det finns normalt hos alla och ökar med åldern. Men om det blir obalans och du har för höga nivåer vid ögonen kan det ge bekymmer. Vanliga symtomen är klåda, förlust av ögonfransar, rinnande ögon, dimsyn och ögonirritation. Du kan ha mycket "grus" vid ögonfransarna, se ögat längst upp till vänster på bilden ovan. En del i behandlingen är då speciella rengöringsservetter eller rengöringsskum.

Köp Demodex behandlingsservetter här

Efterkontroll av torra-ögonbehandlingen

När du har varit på en torra-ögonundersökning och fått behandlingsförslag kommer du på ett återbesök (avgiftsfritt). Då får vi veta om behandlingen har gett avsedd verkan och om något eventuellt måste korrigeras.

Remiss till specialklinik för torra ögon

Vi är den första instansen vid problem med torra ögon. Om den behandling vi föreslagit inte gett lindring eller förbättring inom det beräknade behandlingsintervallet kan bedömningen bli att du bör fortsätta på en specialistklinik för torra ögon. Vi skriver då en remiss till ögonläkare eller Källmarkskliniken som är en specialklinik för torra ögon.

Produkter vid torra ögon

I vår webbshop finns många bra produkter för dig som har torra ögon och vill börja direkt med till exempel en lindrande smörjande droppe. I shoppen finns också mild och effektiv sminkborttagning, smidiga bra ögonmasker och ögonsalva.

Köp ögonvård här


Cutler & Gross är dagens glasögontips

  • 17 november, 2020

Se så snyggt det blev med nya kaxiga Cutler & Gross glasögon till Maria. Cutler & Gross är det Londonbaserade glasögonmärket som grundades på sextiotalet och fortfarande är still going strong. Vi älskar deras karaktäristiska stil med kraftiga rena linjer.


Cutler & Gross signaturglasögon i svart

Med en snygg kort feminin frisyr blir det så fin kontrast med rejäla svarta plastbågar. Den här modellen kan sägas vara en signaturmodell för Cutler & Gross. Deras glasögondesign bottnar i sextiotalet men är fint anpassad till dagens trender och stilar. Märket passar dig som vill ha glasögon med attityd.

Tack Maria för att du inspirerar på bloggen <3

Snygga läsglasögon i finfin kvalité

  • 17 november, 2020

På en mässa utomlands hittade vi den härliga läsglasögonkollektionen. Med otroligt snygga modeller i fin kvalité var det lätt att direkt på plats bestämma oss för att köpa in. De är någon hundring dyrare än standard läsglasögon men du får så mycket mer. Bland annat har glasen ett filter mot den skadliga delen av det blå ljuset och bågarna är av acetat.

Snygga läsglasögon i trendiga färger

Söker du läsglasögon i fin kvalité, med båge av acetat och fin klass på glasen har du hittat rätt. Blåljusfilter och asfäriska tunna slimmade glas. Givetvis en riktigt trendig modell i rätt färg. Finns i shoppen och i butiken.

Läsglasögon här

Välkommen till Drottninggatan Synsam

  • 16 november, 2020

Vi säger varmt välkommen till Synsam som öppnar alldeles intill oss på Drottninggatan. Det här är glädjande besked för alla glasögonälskare i Stockholm. Inom ett par kvarter kommer det att finnas alla optikkedjor representerade och som körsbäret på tårtan City Optik, optik-stjärnan med flera utmärkelser i bagaget. Senast Svensk Handels stora pris Årets butik 2020.


Stockholms glasögongata med City Optik i spetsen

Tillsammans med Synsam, på en dryg armlängds avstånd :) skapar vi Sveriges attraktivaste mötesplats för glassiga glasögon. I hjärtat av Stockholm på fina Drottninggatan täcker vi det mesta inom märkesglasögon, kvalitetsglas och kontaktlinser. Vi arbetar bägge med världsledande Essilor som glasleverantör och har fokus på ett bra miljötänk.

I mars 2021 sker öppningen. Hjärtligt välkomna hälsar vi våra kollegor på Synsam.

Mer om City Optik

Synundersökning på säkert sätt med skydd

  • 11 november, 2020

Du som har problem med dina ögon ska överväga att komma på synundersökning trots pandemitider. Att skjuta upp en kontroll av dina ögon kan få konsekvenser längre fram, eftersom en synundersökning kan liknas vid en screening för vissa ögonsjukdomar. Vi arbetar med skyddsutrustning i provrummet och avsätter tid mellan undersökningarna för att kunna desinficera alla ytor. Utanför ordinarie öppettider erbjuds undersökningar och andra ärenden för de som är i riskgrupp. Allt för att den som behöver kontrollera synen ska kunna göra det på ett säkert sätt. Nedan kan du läsa om de åtgärder vi gör för att du ska känna dig säker när du kommer till City Optik.


Säker synundersökning med skydd

Vid en synundersöning i pandemitider använder optikern som standard ett visir som du ser Britta bära längst till vänster. Ibland kompletterar vi med ett munskydd och vi har vid behov även munskydd till dig som besöker oss. I provrummet finns handskar som används vid vissa moment.

Allt sedan City Optik startades har spritning av undersökningsutrustning och beröringsytor varit standard mellan varje patient. Denna rutin är utökad med fler ytor som spritas mellan varje undersökning.

Prova nya glasögonbågar säkert

Efter att någon provat en båge lägger vi den i en speciell UV-lampa som dödar bakterier och virus.

UV-C-teknik är en fysisk desinficeringsmetod med ett utmärkt förhållande mellan kostnad och nytta. Det är miljöväligt och till skillnad från kemiska medel arbetar den mot alla mikroorganismer utan att skapa resistens.

Hur fungerar den bakteriedödande handlingen av glasögonbågar

UV-C-bandet eliminerar bakterier, virus, svampar, sporer, mögel och kvalster, förstör DNA och hämmar dess reproduktion och spridning. UVC-strålar har en starkt bakteriedödande effekt och är mest effektiva på våglängden 253,7 nm (nanometer).

Fler åtgärder för att minska smittspridning

I butiken använder vi visir när vi arbetar med kunder.

Handsprit finns utställt på flera ställen. Sprita gärna dina händer direkt du kommer in till oss. Vid kassan har personalen en separat handsprit och kunderna en egen.

Ute i butiken spritas bänkar, kassa, kortterminal, dörrhandtag etc flera gånger under dagen.

Är du i riskgrupp kan du ringa oss för att boka in dig utanför ordinarie öppettider. Då finns endast personalen i butiken, inga andra kunder.

Boka tid för synundersökning härNya snygga glasögonkedjor i metall

  • 10 november, 2020

Vi har precis fått in jättesnygga glasögonkedjor i tunn metall. Det är en trendig detalj som på ett kick ger en festlig cool touch till din outfit. Det är så fint med något som glänser till mot ansiktet. Superlätt att sätta på och ta av. Och så måste det ju nämnas att för dig som tar av och på glasögonen ofta är det inte bara snyggt, även praktiskt.

Trendig glasögonkedja i metall med större länkar

Den här har lite större luftigare länkar. Jättesnygg när du vill att kedjan ska synas lite mer, men ändå inte vara tung eller för dominerande.

Finns i guld- och silverfärg.

Köp glasögonkedjan i webbshopen

Riktigt tunn glasögonkedja i metall

När du vill ha den tunnaste skiraste kedjan till dina glasögon väljer du den här. Den piggar upp vilken båge som helst. Görs i både guldfärg och silverfärg.

Till webbshopen

Chloé glasögonkedja

Vi har lyxiga glasögonkedjor också, som den här i guldfärg från Chloé. Men den passar bara Chloéglasögon, eller de som har ett borrat hål i skalmen.

Se alla glasögonkedjor här

Årets bestseller hos optikern är ett munskydd

  • 03 november, 2020

Ingen kunde väl ha gissat att vår bäst säljande produkt i webbshoppen det här året är ett munskydd. Vi är ju en optikerbutik! Men så blir det när vi är partners med en av Sveriges duktigaste formgivare Oscar Magnuson. Hans välfungerande och snygga munskydd speciellt utformat för glasögonbärare har blivit en succé.


Munskyddet som inte ger imma på glasögon

Se så snyggt munskyddet matchar Aimes mörkt blå Cutler and Gross. Men nu är det inte bara det estetiska som är grejen med munskyddet, det är att glasögonen inte immar igen som det annars lätt gör med munskydd.

Justera munskyddet

Hemligheten är att det är insytt en liten metalltråd, så det kan justeras perfekt mot näsan. Det är ju där som den varma utandningsluften annars kan sippra ut och ge imma på glasen.

Bästa munskyddet vid resor

Det här munskyddet rekommenderar vi speciellt för dig som ska resa med kollektivtrafik, med flygplan eller vistas på andra ställen tillsammans med andra människor där det är ganska trångt.

Tvättbart munskydd

Tvätta munskyddet enkelt i maskin. I shoppen står lite mer info om skyddet. Beställ ganska snart, vi har fått veta att det är en limiterad upplaga.

Beställ ditt munskydd här

Tanja visar två snygga glasögon

  • 03 november, 2020

I dag är vi glada att kunna visa Tanja och hennes nya glasögon. Hennes stilsäkra val av glasögonbåge blev enTom Ford 5672 . Det är en riktigt snygg båge och med den tonade färgen som är mörkare upptill blir det en både klassisk och spännande look. Solglasögonparet tar ut svängarna med vintagelook från Chloé.


Klassiskt snygga Tom Ford-glasögon

Modellen heter TF 5672 och har en aning uppåtgående ytterkant så ögats fina form förstärks. Den snygga metalldetaljen bildar ett liggande T och är Tom Fords signum. Den här bågen passar Tanja perfekt i både form och färg.

Chloé solglasögon 749S

Här har vi också en klassisk modell som har tar sin stil från brytningen mellan sextio- och sjuttiotalet. Lägg också märke till det snygga och arbetade gångjärnet i matt guld. Chloé är experter på att vässa modellerna och ge dem en nutida känsla. Tanjas outfit med den lilla scarfen är så rätt till solglasögonen, we like!!

Chloés solglasögonmodell heter 749S.

Tack Tanja för att du inspirerar på City Optiks blogg <3