Snygga herrglasögon på nya året

  • 04 januari, 2021

Årets första glasögoninspiration blir Jerker i sina nya svarta bågar. Attityd och stil designad av det klassiska brittiska märket Cutler & Gross. Det är ett av våra bästa glasögonmärken för herr just nu, och ni ser ju själva hur bra det blir...


Cutler & Gross är märket för dig som gillar glasögon med rötter i 60-talet. De är kända för att kombinera brittisk elegans med snygg design. Och inte är de rädda för att göra riktigt kraftiga och ganska stora modeller heller. Bågarna är trots det massiva uttrycket både lätta och välsittande.

Cutler & Gross snygga herrglasögonmodell heter 1305 och finns i flera färger, bland annat svart och champagne som på bilderna.

Tack Jerker för att du inspirerar på bloggen <3

Glasögontrender och glasögonhistoria

  • 26 december, 2020

Tidningen Företagshistoria intervjuade City Optiks Åsa för att ta del av hennes erfarenhet om glasögontrender de senaste trettiofem åren. Som Sveriges enda kontinuerliga glasögonbloggare är hon den naturliga kunskapskällan för just den typen av frågor.


Glasögonikoner och glasögontrender

I senaste numret av den påkostade tidningen Företagshistoria finns en lång fyllig artikel om de senaste 50 åren i glasögonbranschen. Den innehåller förutom text också många härliga glasögonbilder.

Vår egen Åsa är med som expertkommentator. Hon har sett det främsta av glasögonmodet hos både de stora modehusen och oberoende designers i mer än trettio år. Hon fastslår bland annat att glasögon blivit en av våra viktigaste stil-accessoarer och det nu är vanligt att ha flera par att variera med.

Prinsessan Christina omnämns som exempel på en av Sveriges glasögonikoner och givetvis finns hennes son Oscar Magnuson med i egenskap av glasögondesigner.

Tidningen finns att köpa i specialbutiker och på webben.

Glasögonbloggen Eyewhiz här


Julgåva till Hand in Hand

  • 17 december, 2020

Vår julgåva går traditionsenligt till Hand in Hand Sweden, en ideell organisation som arbetar med entreprenörskap som ett effektivt, långsiktigt och hållbart sätt att bekämpa fattigdom. Hand in hand ser människors idéer, kompetens och drivkraft. De möter människor med vilja och ambition, men som saknar verktyg för att kunna förändra sin situation. I snart trettio år har Hand in Hand genom utbildning, stöttande nätverk och tillgång till mikrolån bidragit till att människor kunnat utnyttja sin potential och utvecklas till småskaliga och framgångsrika entreprenörer. Det är vägen för att stärka både individer och samhällen, det är så vi bekämpar fattigdom långsiktigt – inte bara för stunden.


Back to business

Var med i årets julinsamling där vi med gemensamma krafter vill ge 6000 blivande entreprenörer träning och utbildning så att de kan komma igång med sin business. Varje gåva, liten som stor, tar oss närmare målet!

Till Hand in Hand

Glasögoninspiration med Camilla i Savile Row Walmer

  • 16 december, 2020

Vi är väldigt glada att få visa Camilla i sina alldeles nya glasögon.. Modellen är coolt ovala Walmer som finns i klassiska glasögontillverkaren Savile Rows sortiment med handgjorda bågar. Vi älskar matchningen med den stickade tröjans vackra mönster. Ett klockrent glasögonval som vi vet kommer att inspirera många.


Savile Row Walmer handgjord i London

Savile Rows bågar tillverkas i London från ett enda stycke guldpläterad tråd. Den falsas och böjs och klipps i bitar som sedan löds ihop. Helt handgjort från allra första början till slutet. Ett par Savile Row glasögonbågar är som små mästerverk som aldrig går ur tiden.

London har ju varit delvis nedstängt och under tiden har Savile Row passat på att renovera de gamla maskinerna. Första kvartalet nästa år beräknas de vara i full kapacitet igen.

Tack Camilla för att du inspirerar på bloggen <3

Fiffiga julklappstips med funktion

  • 12 december, 2020

I dag dukar vi upp en serie funktionella fiffiga och inte så kostsamma julklappstips. Har du en glasögonbärare eller solglasögonägare i din närhet som behöver en liten klapp så finns innehållet här. Det är saker vi både har i butiken och i webbshopen så leveransen kommer nästa vecka om ni beställer idag.


Till den som går in i dimman

Under vintern har glasögon en tendens att imma. Speciellt irriterande när du har varit ute i kyla och kommer in och glasen totalt immar igen. Man ser ju ingenting! Det immar också lätt när man bär munskydd eller om man motionerar ute med glasögonen på.

Den här lilla anti-imma-duken är löjligt effektiv. Putsa en stund med den (på rena glas!) och det blir ingen imma. Den håller för minst 50 putsningar, ända upp till 200 gånger.

Kostar 49 kr i webbshopen

Till den som har en skruv lös

En ytterst liten men otroligt viktig julklapp till den som har ett par glasögon där skruvarna tenderar att gänga upp sig. Mini skruvmejsel-set i form av nyckelring. Det är tre olika mejslar; "+", "-" och sexkant.

Minimejsel-set 49 kr här

Till den som famlar i mörkret

En pytteliten clip-on LED-lampa som man sätter på glasögonen. Ger förvånansvärt starkt ljus trots det lilla formatet.

Finns för 59 kr här

Till den som gillar guld som glimmar

En jättesnygg och jättepraktisk glasögonkedja är aldrig fel julklapp till glasögonbäraren. I år extra trendig.

Glasögonkedja 129 kr här

Till en trendkänslig mjukis

Till den som behöver ett snyggt mjukt gosigt och framför allt lätt fodral till sina älskade glasögon. Liknande fodral gör lyxmärken som Celine till sina glasögon.

Sovsäcks-fodral 99 kr här >

Till den som vill vara klarsynt

Stora, mjuka lyxiga våtservetter för rengöring av glasögonglas. Putsar lätt och smidigt bort fett och smuts från glasen. Antistatiska. Smidigt att ha med några stycken i väskan eller fickan. En av webbshopens populäraste produkter.

Finns för 79 kr här >

Till den som gillar snackisar

Den lilla putsdynan fångar många blickar.Liten smidig lättanvänd putsdyna som ligger dubbelvikt i litet fodral. Materialet är microfiber som rengör dina glasögon snabbt och lätt utan putsmedel. Fodralet skyddar mot smuts och den är perfekt att ha med sig i väskan för att fräscha upp glasögonen under dagen.

Finns för 89 kr här

Till den med fyrkantiga ögon

Den som vägrar släppa blicken från skärmen är ofta lite tröttare i ögonen än andra. Gäller ung som gammal. Kanske ett par glasögon med "mjukgörande" blåljusfilter gör tittandet skönare?

Finns för 299 kr här

Till en (ögon) torr person

Skön ögonmask som lindrar torra, trötta och svullna ögon. Skänker även lindring vid huvudvärk.

Ögonmask 149 kr här

Det finns många fler små och stora omtänksamma klappar i webbshopen. Ta en liten tur och kika.

Till webbshopen

Vinn ett par Oliver Peoples med dina styrkor

  • 07 december, 2020

Vinn ett par Oliver Peoples glasögon med glas i dina styrkor. Vi har Sveriges största sortiment av snygga Oliver Peoples glasögonbågar och i december lottar vi ut valfritt par. Medlemmar i vår kundklubb kan delta i lotteriet och den är inte jättestor så chansen att vinna är relativt god. Vinsten är värd mellan 6000 och 16 000 kronor beroende på vilken båge och vilka glas som vinnaren väljer.


Vinn Oliver Peoples stilsäkra Cary Grant

Om du inte redan är medlem, anmäl dig senast torsdag 10 december 2020 för att få nyhetsbrevet som går ut på fredagen. Där finns instruktioner hur du lätt som en plätt deltar i lotteriet. Vinnare medelas senast den 23 december 2020.

Anmäl dig till kundklubben här >>>

Oliver Peoples O'Malley i ny färg

En av de populäraste herrmodellerna just nu är O'Malley som finns i ny transparent grå färg från i höst.

Modern kantig stor metallbåge

En av höstens nyheter är Justyna, en stor åttiotalsinspirerad dambåge i metall.

Oliver Peoples Gregory Peck en nutida ikon

Modellen Gregory Peck är en ikon inom glasögonvärlden. Den är skapad av glasögonen som Gregory Peck bar i filmen To kill a mockingbird och är hett eftertraktad av alla herrar. Ska du bara ha ett par glasögon ska det vara en Gregory.

Essilor glas

Essilor är en av världens största glasleverantörer och är världsledande inom progressiva glas. Vi har utrustning att tillpassa Essilors allra mest avancerade progressiva glas.

Anmäl dig till klubben här >>>

Årets glasögontrender 2020

  • 08 december, 2020

Det börjar bli dags att summera glasögonåret som gått. Här kommer sammanfattningen av vad våra kunder var nyfikna på och slutligen valde när det gäller glasögon. Nyckelorden är sjuttiotal, kanter och färgade glas. Som vanligt tuffar de breda trendspåren på, och här hittar vi transparenta bågar, rundade former och klassiska färger som brunmelerat och svart. Slutligen måste vi nämna att genomgående finns just nu en längtan efter äkthet, personlighet och hållbart mode.

Glasögontrenden 2020 sa färgade glas

Ett riktigt trendgenombrott har färgade glas gjort i år. Mest valt blev gradalfärgade glas, alltså där glaset är mörkare upptill och tonar ner till ofärgat längst ner. Ett rejält uppsving har också färgskftande fotokromatiska glas fått.

Så sakta får också lite klarare färger som blått och rosa komma till tals, och just ljusblå glas har varit en succé till de herrar som vill ligga i modets framkant.

Sjuttiotalet växande glasögontrend

Våra stilsäkra kunder valde gärna stora generösa bågar i år där ovankanten drar upp mot ögonbrynen och i vissa fall över brynen. Det där med ögonbrynen har tidigare varit ett riktigt nej-nej i glasögonvärlden, men nu är det okej och till och med snyggt i vissa bågar. Den här trenden finns i alla material men oftast i metall.

Oväntade kanter spetsar glasögonmodet

Metallbågar i ovanliga former med kanter som är lite oväntade har varit stort under 2020. Vi skriver metall för trenden existerar främst bland metallbågarna. Förut pratade vi fyrkantiga bågar men i år finns fem- sex- sju- och åttakantiga i alla märkens kollektioner.


Glasögonmodets giganter just nu

Vad är det som gäller om du vill ha moderiktiga bågar men inte har lust att ligga i framkant? Jo här hittar vi framför allt transparenta bågar som på bara några år gått från att vara udda och för blekt till att bli förstahandsvalet för många glasögonköpare. I transparenta-facket ryms allt ifrån helt vattenklara bågar till ljusa opaka pasteller. Vi älskar den bleka skalan och tycker att alla bör ha ett par i alla fall.

Vi har väl i ett par års tid sagt att basen i glasögonmodet är rundade modeller, och vi får lov att fortsätta säga det. De runda modellerna är basplagget i glasögongarderoben och också ett "måste" enligt oss.

Sist men inte minst bågarna i färgerna brunmelerat eller helsvart. De går aldrig ur tiden och är lika klassiskt snygga oavsett. Tidlöst tufft eller elegant. Alla epitet passar och färgerna är aldrig någonsin fel.

Trendiga moderna glasögon för 295 per månad

Inget krångel, inga konstiga villkor. Du äger dina glasögon från första dagen och delbetalar dem via Brilliantkonto. Med autogiro dras 295 eller 495 per månad tills allt är betalt. Köputrymme upp till 30 000 kronor.

Mer info om Brilliantkonto

Trött i ögonen, lite huvudvärk och vill bara blunda

  • 21 november, 2020

Känner du igen dig? Du är verkligen inte ensam. När så många människor under lång tid sitter vid skärmen nästan hela dagen, då blir en vanlig berättelse hos optikern just den om trötta ögon, huvudvärk och en känsla av att bara vilja blunda. Även den som inget synfel har kan uppleva precis samma symptom och behöva glasögon som avlastar ögonen vid läsning och skärmarbete. Ett par läsglasögon kan vara den bästa julklappen till dig eller en närstående detta år.


Trötta ögon och kanske lite svag huvudvärk

De absolut vanligaste symptomen på att du skulle behöva glasögon som avlastar ögats anstängande arbete vid skärmen är: trötta, ansträngda ögon och huvudvärk. Det behöver inte vara att texten är suddig, den kan vara skarp och klar, men ögats ansträngning för att hålla texten skarp ger huvudvärk och ansträngda ögon.

Varför känns ögonen ansträngda trots att jag ser bra?

Du kan ha perfekt syn, noll synfel alltså, både på avstånd och nära håll, men ändå drabbas av symptom som huvudvärk och ögonvärk. Det beror på att när vi ska titta på något som är inom en meters avstånd måste ögat zooma för att se skarpt. Det är flera olika ögonmuskler involverade för att ögat ska kunna zooma. Ju närmare föremålet är som du ska titta på, desto mer måste ögat zooma, alltså måste ögats muskler jobba mer.

Det är vanligtvis inget problem om du bara tittar en stund åt gången på nära håll. Men idag sitter många väldigt länge och tittar på en skärm eller på mobilen. Det blir flera timmar på raken och det är just mängden tid som vi tittar på nära håll som är avgörande. Kort tid = inga problem, lång tid = mer problem.

Här finns avlastande läsglasögon


Skärmglasögon som du kan testa innan synundersökning

Om du inte vill, kan, har tid eller lust att gå till optikern ska du här få tips på skärmglasögon du kan testa själv.

Om du inget synfel har kan du alltid testa läsglasögon +0,5 dioptrier. De gör att ögonen slipper zooma 0,5 dioptrier och det kan vara den lilla lilla avlastning som ögat behöver i perioder för att orka med.

Det är svårt hitta färdiga glasögon i låga styrkor. Vi har en modell läsglasögon som görs i +0,5 och +0,75. D

Köp läsglasögon +0,5 här

Om du redan använder läsglasögon som fungerar bra när du tittar i mobilen och läser, behöver du ha 0,5 till 1,0 dioptrier mindre för att se klart på skärmen. Här kommer exempel:

Om du har +2,0 läsglasögon för mobilen, och du sitter vid en skärm som är cirka 50-50 cm bort, då ska du köpa +1,5 läsglasögon för skärmarbetet. Om skärmen är längre bort än 65 cm då ska du köpa +1,0 läsglasögon.

Det här är riktvärden för dig som vill testa lite innan du går till en optiker.

Läsglasögon rekommenderade av oss

Läsglasögon med blåljusfilter skönt och bra för ögonen

Vissa läsglasögon har ett filter som tar bort en del av det blå ljuset. Det upplevs väldigt vilsamt framför skärmen.

Köp läsglasögon med blåljusfilter

Guide för styrka i läsglasögon baserat på ålder

När det gäller vanlig ålderssynthet är vi människor relativt lika. Den som ser klart på avstånd men suddigt på nära håll följer ofta den här mallen:

40 år = läsglasögon +1,0

45 år = läsglasögon +1,5

50 år= läsglasögon +2,0

55 år= läsglasögon +2,5

60 år= läsglasögon +3

Det här är bara en uppskattning och gäller bara för glasögon som ska användas på nära håll. Endast en synundersökning hos optiker kan ge dig exakt värde som gäller för dig.

Synundersökning ger omfattande bedömning om synen

Det allra bästa för dig som sitter länge vid skärmen är att göra en synundersökning. Då blir eventuella synfel uppmätta och ögats förmåga att zooma in på nära håll kontrolleras. Du får råd om hur du bäst kan lösa eventuella problem kopplade till närarbete. Det ingår också ergonomi-tips.

Boka synundersökning här

Få rätt behandling för torra ögon

  • 19 november, 2020

Det är mycket vanligt att ha problem med torra ögon. När man har torra ögon behöver det inte alltid kännas torrt, det är lika vanligt att det svider, kliar, bränner, känns grusigt eller att ögonen tåras och rinner. Förutom alla dessa symptom kan också synen påverkas och man kan bli ljuskänslig. Här kan du läsa om hur det går till att undersöka dina torra ögon så att rätt behandling kan sättas in. Du är inte ensam, faktiskt är det så många som var femte person som lider av torra ögon.


Undersökning vid problem med torra ögon

En torra-ögon undersökning börjar med att du får berätta om dina ögonproblem. Det är bra för oss att få veta om dina besvär börjat nyligen och om det känns torrt hela tiden, eller bara vid vissa tillfällen. Vi kommer att fråga om du har någon sjukdom eller äter några mediciner, eftersom många sjukdomar och mediciner ger torra ögon. En vanlig fråga är om dina ögon har lätt för att börja rinna när du är utomhus.

Efter synundersökningen tittar vi i ett biomikroskop för att bedöma hur ytan på ögat ser ut. Vi kan se hur ytan på tårfilmen ser ut och uppskattar hur stabilt lipidlagret i tårfilmen är. Ögonlockskantens utseende är en viktig detalj och den kan vi studera i mikroskopet. De Meibomska körtlarna har sin mynning i ögonlockskanten och deras funktion är en viktig detalj i en torra-ögonutredning. En bedömning av mängden tårvätska görs också.

Vi använder olika metoder beroende på vilken typ av torra ögon du har och det vi nämnt är vanliga exempel på undersökningar. Inget av momenten gör ont, någon del kan ha en lätt övergående sveda.

Boka en torra-ögon-undersökning härBehandling av torra ögon

Behandlingen av torra ögon beror givetvis på vilken typ och grad av torra ögon du har. Du kommer att få förslag på behanling och hur ofta du ska göra den. Vi visar också vilka produkter som är bäst vid din typ av besvär, och det viktigaste, hur du använder dem på bästa sätt.

En snabb och enkel quick-fix är fuktande och smörjande droppar. Vissa behöver droppa flera gånger om dagen, för andra kan det räcka att man tar en droppe när det känns torrt. Det är viktigt att använda en droppe UTAN konserveringsmedel för att inte skapa onödig extra inflammation. En mycket vanlig behandling är värme, massage och rengöring.

Se tidigare inlägg om torra-ögon behandling

Demodexkvalster orsak till torra ögon

En liten bov när det gäller torra ägon är det lilla kvalstret Demodex. Det finns normalt hos alla och ökar med åldern. Men om det blir obalans och du har för höga nivåer vid ögonen kan det ge bekymmer. Vanliga symtomen är klåda, förlust av ögonfransar, rinnande ögon, dimsyn och ögonirritation. Du kan ha mycket "grus" vid ögonfransarna, se ögat längst upp till vänster på bilden ovan. En del i behandlingen är då speciella rengöringsservetter eller rengöringsskum.

Köp Demodex behandlingsservetter här

Efterkontroll av torra-ögonbehandlingen

När du har varit på en torra-ögonundersökning och fått behandlingsförslag kommer du på ett återbesök (avgiftsfritt). Då får vi veta om behandlingen har gett avsedd verkan och om något eventuellt måste korrigeras.

Remiss till specialklinik för torra ögon

Vi är den första instansen vid problem med torra ögon. Om den behandling vi föreslagit inte gett lindring eller förbättring inom det beräknade behandlingsintervallet kan bedömningen bli att du bör fortsätta på en specialistklinik för torra ögon. Vi skriver då en remiss till ögonläkare eller Källmarkskliniken som är en specialklinik för torra ögon.

Produkter vid torra ögon

I vår webbshop finns många bra produkter för dig som har torra ögon och vill börja direkt med till exempel en lindrande smörjande droppe. I shoppen finns också mild och effektiv sminkborttagning, smidiga bra ögonmasker och ögonsalva.

Köp ögonvård här


Cutler & Gross är dagens glasögontips

  • 17 november, 2020

Se så snyggt det blev med nya kaxiga Cutler & Gross glasögon till Maria. Cutler & Gross är det Londonbaserade glasögonmärket som grundades på sextiotalet och fortfarande är still going strong. Vi älskar deras karaktäristiska stil med kraftiga rena linjer.


Cutler & Gross signaturglasögon i svart

Med en snygg kort feminin frisyr blir det så fin kontrast med rejäla svarta plastbågar. Den här modellen kan sägas vara en signaturmodell för Cutler & Gross. Deras glasögondesign bottnar i sextiotalet men är fint anpassad till dagens trender och stilar. Märket passar dig som vill ha glasögon med attityd.

Tack Maria för att du inspirerar på bloggen <3