Problem med torra ögon

  • 01 mars, 2020

Det är mycket vanligt att ha problem med torra ögon. När man har torra ögon behöver det inte alltid kännas torrt, det är lika vanligt att det svider, kliar, bränner, känns grusigt eller att ögonen tåras och rinner. Förutom alla dessa symptom kan också synen påverkas och man kan bli ljuskänslig. Här kan du läsa om hur det går till att undersöka dina torra ögon så att rätt behandling kan sättas in. Du är inte ensam, faktiskt är det så många som var femte person som lider av torra ögon.


Undersökning vid problem med torra ögon

En torra-ögon undersökning börjar med att du får berätta om dina ögonproblem. Det är bra för oss att få veta om dina besvär börjat nyligen och om det känns torrt hela tiden eller bara vid vissa tillfällen. Vi kommer att fråga om du har någon sjukdom eller äter några mediciner, eftersom många sjukdomar och mediciner ger torra ögon. En vanlig fråga är om dina ögon har lätt för att börja rinna.

Efter synundersökningen tittar vi i ett biomikroskop för att bedöma hur ytan på ögat ser ut. Vi kan se hur ytan på tårfilmen ser ut och uppskattar hur stabilt lipidlagret i tårfilmen är. Ögonlockskantens utseende är en viktig detalj och den kan vi studera i mikroskopet. De Meibomska körtlarna har sin mynning i ögonlockskanten och deras funktion är en viktig detalj i en torra-ögonutredning. En bedömning av mängden tårvätska görs också.

Vi använder olika metoder beroende på vilken typ av torra ögon du har och det vi nämnt är vanliga exempel på undersökningar. Inget av momenten gör ont, någon del kan ha en lätt övergående sveda, men har du väldigt torra ögon kan det kännas lite mer än för den som har lättare besvär.

Boka en torra-ögonundersökning genom att ringa 08-7917570


Behandling av torra ögon

Behandlingen av torra ögon beror givetvis på vilken typ och grad av torra ögon du har. Du kommer att få förslag på behanling och hur ofta du ska göra den. Vi visar också vilka produkter som är bäst vid din typ av besvär, och det viktigaste, hur du använder dem på bästa sätt.

En snabb och enkel quick-fix är fuktande och smörjande droppar. Vissa behöver droppa flera gånger om dagen, för andra kan det räcka att man tar en droppe när det känns torrt. Det är viktigt att använda en droppe UTAN konserveringsmedel för att inte skapa onödig extra inflammation. En mycket vanlig behandling är värme, massage och rengöring.

Se tidigare inlägg om torra-ögon behandling

Demodexkvalster

En liten bov när det gäller torra ägon är det lilla kvalstret Demodex. Det finns normalt hos alla och ökar med åldern. Men om det blir obalans och du har för höga nivåer vid ögonen kan det ge bekymmer. Vanliga symtomen är klåda, förlust av ögonfransar, rinnande ögon, dimsyn och ögonirritation. Du kan ha mycket "grus" vid ögonfransarna, se ögat längst upp till vänster på bilden ovan. En del i behandlingen är då speciella rengöringsservetter eller rengöringsskum.

Köp Demodex behandlingsservetter här

Efterkontroll av torra-ögonbehandling

När du har varit på en torra-ögonundersökning och fått behandlingsförslag kommer du på ett återbesök (avgiftsfritt). Då får vi veta om behandlingen har gett avsedd verkan och om något eventuellt måste korrigeras.

Remiss till specialklinik

Vi är den första instansen vid problem med torra ögon. Om den behandling vi föreslagit inte gett lindring eller förbättring inom det beräknade behandlingsintervallet kan bedömningen bli att du bör fortsätta på en specialistklinik för torra ögon. Vi skriver då en remiss till ögonläkare eller Källmarkskliniken som är en specialklinik för torra ögon.

Produkter vid torra ögon

I vår webshop finns många bra produkter för dig som har torra ögon och vill börja direkt med till exempel en lindrande smörjande droppe. I shoppen finns också mild och effektiv sminkborttagning, smidiga bra värmemasker och salva.

Köp ögonvård härLinser som mörknar i solen

  • 04 maj, 2020

En kontaktlins som mörknar i solen? Ja! Nu finns ACUVUE® OASYS Transitions ™, linsen som med fotokromatisk effekt anpassar sig efter ljuset och mörknar gradvis. Slut med kisandet när solen lyser starkt! Den har UV-skydd så klart men också förbättrad kontrast, filtrering av blått ljus och därigenom behagligare seende även inomhus. Speciellt skön för dig som sitter mycket framför skärm och ögonen känns trötta.


Sköna soldagar med ACUVUE® OASYS Transitions ™

ACUVUE® OASYS Transitions ™ är en helt ny kontaktlins från Johnson & Johnson. Liksom Transitions ™ -glasen fungerar i glasögon, anpassar sig de nya kontaktlinserna sömlöst till förändrade ljusförhållanden. De mörknar i starkt solsken och bleknar snabbt till att bli klara inomhus. De är världens först fotokromatiska kontaktlinser och valdes ut som en av TIME Magazines 50 bästa uppfinningar 2018.

Linser som mörknar i solen -hur funkar det?

Varje lins innehåller fotokroma molekyler som är mycket känsliga för UV-strålar och andra typer av starkt ljus. I normala ljusnivåer är linsen ljus och när de utsätts för starkt ljus finns det en kemisk reaktion som gör att de fotokromiska molekylerna ändras och mörknar för att absorbera upp till 70% av synligt ljus.

Det tar under en minut för linserna att mörkna och de blir ljusa igen inom 90 sekunder efter att du kommit inomhus.De ger också den högsta nivån av UV-skydd i en kontaktlins, vilket blockerar 100% UVB och över 99% av UVA-strålar.

Beställ fotokromatiska linsen här

Hur förändras ögonfärgen

Linserna har utformats specifikt för att minimera förändringar i ditt utseende. Även om du kanske märker en liten tonförändring under de ljusaste omständigheterna kommer skillnaden i ögonfärg inte att bli stor för dig som har mörka ögon. För dig som har ljusa ögon blir effekten att du ser ut att ha mörkare ögon när du är ute i solen.

Mörka sol-linser perfekt vid sport

Under omständigheter där du inte kan bära solglasögon ger de här nya kontaktlinserna oöverträffat solskydd och exceptionell visuell upplevelse. Bättre kontrast och total synupplevelse. Oavsett om du är en professionell idrottare eller en glad amatör, ger färgskiftande kontaktlinser som mörknar i solen förutsättning till förbättrade prestationer.

Även om dessa linser blockerar UV-strålar ersätter de inte helt dina solglasögon eftersom solglasögon skyddar hela ögat och hudområdet som omger dem, medan kontaktlinserna endast skyddar den centrala delen av ögat.

Bilder lånade från Johnson & Johnson

Vi är bland de fåtal som får sälja dessa i Sverige än så länge.

Köp linserna som mörknar här

Miljöarbetet i optikbranschen kan bli bättre

  • 12 februari, 2020

I en debattartikel i vår branschtidning Optik ber vi om en upptrappning av miljöarbetet, framför allt hos våra leverantörer. Vi efterlyser bland annat bättre förpackningar och transporter, bättre information om hur deras miljöarbete ser ut. Det finns några leverantörer som sticker ut som utmärkta exempel på hållbart arbete och hållbara produkter. Ta rygg på dem! Vi själva knogar på i det lilla med små steg i taget. Det senaste är att vår kaffemaskin är utbytt till en långt mer resurssnål variant. Den nya är en schweizisk Jura som är byggd för att hålla länge. Och kaffet är numera självklart ekologiskt :)


Det här budskapet fick vi med i senaste numret av Optik:

Dags att öka takten i miljöarbetet

I vår butik blir vi ofta irriterade över materialslöseriet i branschen. Det handlar om enorma mängder onödiga plastförpackningar, att enstaka artiklar levereras i jättestora paket, att posters och andra marknadsföringsdetaljer kommer fast vi inte beställt det. Som vi uppfattar det, är de största leverantörerna de största bovarna. Alltså finns ju en enorm potential att minska slöseriet.

Genom åren har förbättringar skett men det finns mycket kvar att göra.

Paketera smartare. Fundera om allt emballage behövs. I så fall – kan plasten bytas ut mot papper? Använd minsta möjliga kartong att frakta i.

Medföljande glasögonfodral är inget måste. Många har ju alltid glasögonen på näsan. Om det ska vara fodral till alla bågar, gör dem hopvikbara. Kanske av papper? Skicka inte ut reklammaterial som inte butiken har beställt.

Låt oss få information om hur ert miljöarbete ser ut så kan vi i vår tur kommunicera ut till våra gemensamma kunder.

Vi misstänker att våra kollegor ute i butikerna redan arbetar klimatsmart, men om det finns någon som inte kommit igång än går det snabbt att börja med förslagen nedan.

Sopsortera. Samla ihop beställningar för att minimera antalet leveranser. Ge information till kunderna så att de kan agera miljösmart. Hjälp kunder återanvända bågar. Fråga era leverantörer hur deras miljöarbete ser ut.

Vi är inga experter på hållbarhet. Ibland sätter tid, utrymme, ork och dålig kunskap gränser för hur bra och snabbt vi kan ställa om för bättre miljöfokus. Men steg för steg jobbar vi för ett bättre och smartare hållbarhetsarbete i verksamhetens alla delar. Hoppas det här inlägget peppar oss alla att öka takten.

Bästa hälsningar från kollegorna på City Optik Stockholm

Info om att sopsortera och återvinna linser och glasögon

Savile Row Panto Beaufort underbart fin i svart

  • 05 februari, 2020

Hur kan man uppdatera en klassiker? Jo genom att ta en annan färg än den vi är vana att se. Här har vi klassikern Panto Beaufort i matt svart med matt silvermetall. Tillhörande clipon är grymt snygg lösning när solen skiner.
I webbsohopen kan du köpa en del av vårt Savile Row-sortiment. Är det någon annan modell du är sugen på så slå en signal 08-7917570 eller mejla.

Köp Savile Row glasögon i shoppen

Auktoriserad återförsäljare av Savile Rows legendariska bågar

  • 05 februari, 2020

Från hela landet hör folk av sig och vill veta mer om de klassiska bågarna från London. Intresset grundar sig i en kärlek för stilen och den hantverksmässiga tillverkningen. Att det just nu är högsta mode med runda retroglasögon gör väl sitt till också. I mer än 30 år har vi varit auktoriserade återförsäljare av Savile Rows legendariska klassiker som Panto, Warwick, Drury och Round Eye. Nu hittar du godingarna i webbshopen.


Savile Row gör sina bågar för hand i fint material

Savile Row glasögonbågar tillverkas helt för hand i den gamla fabriken i London, där bågarna tillverkats sedan början på 1900-talet. Panto är deras mest kända modell och har burits av kändisar som John Lennon, Johnny Depp, Eric Clapton och Harrison Ford.


Metallen i bågarna är belagd med tjockt lager 18K "rolled gold". Det här är en tråd med en monelkärna, och 10 mikron guld lindas runt den - ca 20 gånger tjockleken på standardplätering. Beroende på måtten pläteras den med 24 karat guld, eller rhodium (silver). Tack vare de hypoallergena och korrosionsbeständiga egenskaperna hos guld, och det faktum att rullat gulds tjocklek förhindrar monokärnans exponering, håller sig bågen fin även vid betydande slitage.

Auktoriserad återförsäljare av Savile Row glasögon

City Optik är auktoriserad återförsäljare av Savile Row Eyewears glasögon sedan minst 30 år. Om produkten finns på lager i butik är leveranstiden normalt 2-5 arbetsdagar. I annat fall är leveranstiden 2-6 veckor. Du kan alltid ringa oss 08-7917570 för att få aktuell lagerstatus eller om du har andra frågor. Se vilka Savile Row vi har i webbsopen just nu via länken nedan.

Köp Savile Row glasögon här


Sjuttonårsdag i dag

  • 03 februari, 2020

Här tar vi alla chanser att fira och starta dagen med en liten tårtbit. I dag är det 17 år för City Optik i sin nuvarande form, med fyra kvinnor som delar på ägarskapet. Det har varit en toppenkul resa med gradvisa förändringar och förbättringar längs vägen. Just nu har vi den trevliga positionen som en av Sveriges mest inspirerande optikbutiker. Här tänker vi öppet, brett, snällt, kul och nyfiket på allt nytt. Kika nedan för att se en del saker vi pysslat med senaste åren.

Fina flaskhållare med grönska runtomkring kom i samband med med senaste renoveringen. Grönt & skönt är nyckelord för verksamheten.

Karl Mårtens har målat söta små glasögonfåglar åt oss som pryder butiken.

Senaste uppgraderingen är en grymt fin Jura kaffemaskin där bara ekologiska bönor ska malas. Gudagott kaffe! Du är så välkommen in för en kopp.

Ständigt dessa fina solglasögon. Här Celine.

Och det vi är mest kända för; ett extremt fint båg-sortiment. Bland annat fina franska Caroline Abram, piffad med det senaste, glasögonkedjan!

Läs mer om city optik här

Fredagsinspiration med Eva Funck i nya glasögon

  • 31 januari, 2020

Dagens härliga glasögoninspiration står allas vår Eva Funck för. Med sprillans nya Caroline Abram på näsan strålar hela Drottninggatan när vi ska ut och ta en bild. Den runda pigga formen i vacker djup färg passar henne perfekt. Lätta och sköna glasögon är ju inget minus heller.

Caroline Abram är märket som designas av fransyskan med samma namn. Hon gör enkla glasögon men som alltid har en liten detalj eller speciell färg som gör det lilla extra.

Eva Funck är tjejen som på roliga och intressanta sätt har lärt oss hur saker funkar. Hon är röstskådespelerska, barnprogramledare i TV och dockmakare. Eva är också Höna-Pönas skapare och inte minst känd som sidekick till Björne i Björnes magasin.

Tack för att vi får ha dig på bloggen Eva <3

Se evas vinterplåster om förkylningar

Chloégirls på Drottninggatan

  • 28 januari, 2020

En grå och regnig tisdag startades upp med en färgsprakande guldglittrig inköpsmorgon. Chloés Sverigerepresentant Roger kom med sina tunga väskor fyllda med sommarens solglasögon. Kolla så läckra, extravaganta, sjuttiotalsinspirerade och snyggt bärbara solglasögon Chloé har! Vi fick höra att det är en svensk tjej som ingår i designerteamet för Chloés glasögon och solglasögon. Kul.


De senaste åren har Chloé presenterat riktigt lyckade glasögonkollektioner. De får till balansen mellan spektakulärt och bärbart. En blir snygg i Chloé helt enkelt :) Och de adderar härliga färger till en i övrigt ganska dämpad färgskala i butiken. Vi har på senaste tiden noterat att många tjejer som syns i TV-rutan har Chloé.

Mer Chloé glasögon här

Linsladdaren

  • 28 januari, 2020

Du som köpt linser hos oss kan snabbt och lätt göra en ny beställning med Linsladdaren. Blixtsnabbt går det!


Så lätt och smidigt att beställa nya linser med nya Linsladdar-systemet.

Gör så här

Scanna QR-koden, skriv in ditt mobilnummer i rutan för referensnummer. skriv din e-post i nästa ruta. Klicka i om du vill hämta i butiken eller få hemskickat mot faktura. Samma linser och samma antal som du senast köpte blir då beställda. Så lätt och smidigt! Fortsättningsvis kommer din linskartong att ha en "Linsladdaretikett" med QR-kod. Har den inte det kan du gå in på fliken kontaktlinser här på hemsidan och scanna QR-koden som ligger där.

Observera att frakt tillkommer om du väljer att få hemskickat.

Cutler & Gross nytt glasögonmärke i butiken

  • 14 januari, 2020

Vi startar med ett par citat från grundarna av märket. “It´s nice if glasses can be sexy and mysterious. People who need glasses don´t have to feel separated from glamour.” -Tony Gross" The Cutler and Gross customer has always been an individual. Eccentric maybe, but a rare breed, certainly.” - Graham Cutler

1969 grundade Graham Cutler och Tony Gross det brittiska lyxglasögonmärket Cutler and Gross vars signaturstil är djärva bågar i rena linjer. Ända sedan starten har märket varit stort inom mode-, design-, musik- och filmbranschen. Det finns ingen logga synlig från utsidan, det behövs inte; bågarna utstrålar kvalitet, medvetenhet och elegans helt på egen hand. Att de är handgjorda i Italien med de finaste materialen känns helt rätt i dag när slit & släng-eran går mot sitt slut. Se så läckra bågarna på bilderna är med feta skalmar och snygga nitar i fronten.

Vi älskar märkets kraftiga bågar och den känsla de ger. Kärlek vid första ögonkastet kan man lugnt säga. Vi nosade på dem för flera år sedan när vi besökte märkets konceptbutiker i New York och London, men först nu öppnade sig en möjlighet för oss att bli en av få utvalda återförsäljare i Norden. Stolta och glada har vi valt ut de bästa bitarna som vi tror att ni kommer att gilla precis lika mycket som vi gör.

Cutler & Gross glasögonbågar passar speciellt bra för den som vill ha en lite mer vågad stil där bågarna har karaktär och elegans. Kanske är det helt rätt för dig som måste ha en vårdad klädsel på jobbet, men ändå vill visa att du bryr dig om mode och gärna framhäver din personlighet.

Fastna inte i dyra och krångliga abonnemang. Ett par Cutler & Gross skräddarsydda med dina styrkor inslipade på plats här på Drottninggatan 80 kostar från 295 kr per månad.

Info om delbetalning här