Stilinspiration glasögon de luxe

  • 09 januari, 2020

Den här fina tjejens glasögongarderob har fått en fantastisk start. Två stilar som kompletterar varandra perfekt och givetvis i högsta mode-divisionen. Som första par ett par kraftiga transparenta Oscar Magnuson och andra paret tunna guldfärgade oversize Dior. Att ha två par glasögon att mixa och matcha med är så kul. Ett par glasögon sitter ju mitt i ansiktet, och alla bågar kan inte passa till alla kläder.


Översta bågen är Deckard i transparent gul ton som kommer från Oscar Magnusons senaste kollektion. Vi gillar formen, färgen och att det är en riktigt kraftig båge.

Den undre är en Dior ur deras populära Stellaire-serie. Det som gör den så snygg och superinne är storleken och den udda kantiga formen. Materialet som är tunn metall är också en raket modemässigt sett.

Det syns att Madly har absolut mode-koll, och det är inte konstigt. Hon arbetar med mode och modebilder. Hennes företag sköter den viktiga retuscheringen så det visuella intrycket blir helt rätt. Vill du kika på hennes arbeten kan du se här https://www.iwonderu.se/

Tack Madly för att du inspirerar på bloggen <3

Ögon kan skadas av fyrverkerier och champagnekorkar

  • 31 december, 2019

Nyårsafton i dag och vi ska fira och ha kul. Fyrverkerier är många festers höjdpunkt och stämningshöjare. Men det kan vara riskfyllt för dina ögon att pyssla med raketer. Varje år skadas 100 personer av fyrverkerier så svårt att de måste uppsöka sjukhus. Många av dem med svåra ögonskador.


Trots att hårdare regler kring fyrverkerier har införts, sker många olyckor. De flesta som skadar sig är män under 25 år och många är under 18 år trots att det är åldersgränsen för utomhusfyrverkerier. Åskådare skadas nästan lika ofta som den som avfyrar pjäsen.

S:t Eriks Ögonsjukhus i Stockholm berättar att de senaste tre åren har två till fyra patienter kommit till ögonakuten under nyårshelgen med ögonskador efter fyrverkerier.

– Det kan röra sig om mer eller mindre svåra brännskador på själva ögat eller på ögonlock och omgivande hud. I allvarligare fall om själva raketen träffat ansiktet eller rakt i ögat är synprognosen tyvärr oftast mycket dålig. Även champagnekork mot ögat förekommer, vilket också kan ge allvarliga skador då traumat är så pass kraftigt, säger Anna Cullhed Farrell, ögonspecialistläkare på S:t Eriks Ögonsjukhus.

Hon berättar också att det finns patienter med allvarliga skador såsom brännskador i öga och ansikte efter fyrverkerier, som primärt inte kommer till ögonakuten, utan till en medicinsk akutmottagning, och därefter blir bedömda av ögonläkare.

Att råka ut för att en fyrverkeripjäs exploderar i ansiktet kan innebära ett livshotande trauma med invalidiserande skador som följd. Många förlorar synen eller till och med ögat.

– Om alla följer de regler och åldersgränser som gäller för fyrverkerier kan man förhoppningsvis minimera och kanske till och med undvika fyrverkerirelaterade skador. Var medveten om att raketer kan orsaka mycket allvarliga skador, inte bara i ögat! Och slutligen, tänk på att det inte endast är den som hanterar fyrverkerierna som kan skadas, utan även åskådare och förbipasserande, säger Anna Cullhed Farrell.

Gradvis har en hårdare reglering kring fyrverkerihantering införts och antalet dödsolyckor och olycksfall har minskat. Sedan 1 juni 2019 gäller dessutom nya regler för användning av raketer med styrpinne. De får bara användas av personer med särskild utbildning och tillstånd från kommunen.

Källa: S:t Erik Ögonsjukhus

Bild: www.fotoakuten.seDagens stilinspiration

  • 20 december, 2019

Drottninggatans finaste outfit står vår käre Odd för i dag. En mycket inspirerande herre, där klädstilen matchar de nya glasögonen absolut perfekt. Vi älskar den coola retrostilen som just nu är så inne.


Oscar Magnusons senste kollektion är en av de bästa vi haft denna höst. De som gillar glasögon och alltid har bågar bland de första i en trend, de efterfrågar kraftiga bågar just nu. Odd brukar mest ha linser, men vi gissar att han får så mycket komplimanger för sina nya glasögon att det blir förstavalet ett tag här framöver.

Tack för att vi får ha dig på bloggen <3

Årets snackisar och glasögontrender

Vintervacker med Savile Row Round Eye

  • 19 december, 2019

Enkelhet och ren design har fungerat alltid stilmässigt. En som har säker stil och öga för färger och former är vår optiker Britta. Med sin gedigna bakgrund, en master of fine art, är hon en optiker som verkligen är kunnig i alla delar som optikeryrket innebär. Det är ju inte bara provrummet som gäller under dagen, utan även att guida kunderna till det bästa glasögonvalet. Och det är ju där som "färg och form" ibland är avgörande.


Britta har en klassisk Round Eye från Londonbaserade Savile Row. Tillverkad av en enda metalltråd, klippt, stansad och bearbetad av gamla maskiner i fabriken strax utanför London city. Bitarna löder personalen för hand, skruvarna monteras i handgängade hål och till sist kläs fronten och skalmtopparna med sköldpaddsbrun acetatplast.

Snyggt, smart och bra. Slipa nya glas i gammal båge

  • 18 december, 2019

Om du tröttnat på dina glasögon och funderar på nya, då kan du också fundera på att återanvända de gamla bågarna som solglasögon. Vi slipar in glas i alla sorters bågar, även vintage. Det är smart, snyggt och bra ur miljösynpunkt att återanvända saker. Se här hur fint det kan bli!


Som nytt igen med inslipade solglas i en snygg glasögonbåge som inte längre används. De allra flesta bågar som inte är trasiga går att återanvända och slipa in nya glas i. Om plastbågen har blivit aningen matt kan vi polera upp för att ge glansen tillbaka. Förslitningsdelar som nässadlar och skalmtoppar kan vi enkelt byta så det blir fräscht och fint.

Tack för att vi får ha dig på bloggen <3

John Lennons trasiga glasögon sålda för 1,7 miljoner kronor

  • 16 december, 2019

Ett exempel av John Lennons ikoniska glasögon har sålts på auktion för 137 500 pund - runt 1,7 miljoner svenska kronor. Stjärnans chaufför har behållt dem sedan 1968 då Lennon lämnade dem i bilsätet. Alan Herring hade precis skjutsat Beatles-stjärnorna Ringo Starr, George Harrison och John Lennon till kontoret i Starrs Mercedes när han märkte ett par gröntonade glasögon låg kvar i bilens baksäte. Han märkte också att de var trasiga och frågade John Lennon om han skulle laga dem åt honom. Lennon svarade att han inte brydde sig - glasögonen var bara till för stilens skull.


Nu har Alan Herring sålt glasögonen på auktion för 1,7 miljoner kronor.Han säger att han aldrig lagade dem (skruven hade lossnat). De såldes till en namngiven budgivare i fredags. Försäljningen inkluderade andra Beatles memorabilia, inklusive ett halsband med cowbells som bars av George Harrison. Källa BBC News. Bild Sothebys.Exakt likadana finns inte kvar i Savile Rows sortiment i dag. Warwick (ovan) är lite rundare och den mer ovala, Walmer, är lite mindre hög. Men vill du ha så lika, eller identiska, som John Lennon, då är det Savile Row som gäller. John bar även Round och Centre joint Panto. I Savile Rows egna samlingar finns John Lennons Panto curl sides med gula glas. Mäktigt!

Savile Rows bågar kommer inom kort att läggas upp i webshoppen. Kika vad som finns där i dag.

Webbshop

Vinn årets bästa julklapp - ett par valfria glasögon

  • 12 december, 2019

Ni som är kundklubbsmedlemmar ska bevaka e-posten på tisdag. Då kommer ett mejl från oss med möjlighet att vinna ett par helt valfria glasögon med glas från världsledande tillverkaren Essilor. Värdet blir någonstans mellan 6000 - 20 000 kr beroende på vilka bågar och glas vinnaren väljer. Vår kundklubb består ju av ett begränsat antal medlemmar så vi kan säga att vinstchansen är relativt god. Om du inte redan är medlem i kundklubben så anmäl dig till klubben senast på söndag 15/12 klockan 23:55 för att få nyhetsbrevet med vinstchansen. Länk till anmälan längre ner.

Vi kommer att göra lika enkelt som förra gången. Instruktioner kommer i kundklubbs-mejlet på tisdag.

Anmäl dig till kundklubben här


Det blir några tröstpriser också. Bland annat en glasögon-förvarings-box från Linda Farrow och ett tälj-kit. Vinnarna meddelas den 23/12 så det blir kanske julklappen du får hämta efter nyår. Vi stänger nämligen klockan 15 dagen före julafton.

Läs mer om Essilors glas här

Årets snackisar i glasögonvärlden

  • 19 december, 2019

Det har blivit dags att samla ihop året som gått och uppmärksamma alla snackisar och alla toppnoteringar. Vissa saker är ganska väntade, vissa andra saker helt oväntade. På listan finns till exempel årets engelsman, som i år blev en kvinna! Luta dig nu tillbaka och scrolla för en stunds underhållning.

Årets tungviktare

Tungt och kraftigt är glasögonstilen som spurtat fram under 2019. Vi var i början av året starkt fokuserade på mjuka linjer i dämpade färger, men så småningom började vi höra ett muller i bakgrunden. Det var från alla de som alltför länge saknat kraftiga robusta bågar i sortimentet. Lyckligtvis hade modehusen uppfattat ljudet långt innan och har kunnat servera ett antal riktiga tungviktare till den växande gruppen.


Årets mörkläggning

I år dämpade vi ljuset. Tonade glas i vart och varannat glasögonpar som lämnat butiken gör att våra glasögonbärare slipper det mest brutala ljuset. Med färgade glas känns allt lite mjukare och varmare samtidigt som personliga stilen blir mer cool. Mörka glas går verkligen mot ljusare tider!


Årets look

Vilken törst efter sjuttiotalsvibbar det varit i år, men givetvis på det där snygga, moderna sättet. Till årets look utnämner vi tveklöst den glamourösa stilen. Det har ju länge varit ganska strikt och lite dämpat bland glasögonköparna, men i år ville plötsligt väldigt många ha mer glamour i sitt liv, och de stora glänsande bågarna med lätt tonade glas har klättrat rejält på bästsäljarlistorna.


Årets DIY-tips

Måste bli glasögonkedjan som kan piffa upp den tristaste tröttaste båge. Till ett mycket måttligt pris väljer man tunn elegant metallkedja eller fet fräck plastkedja för att styla upp glasögonen, och därigenom hela outfiten, till oanade höjder. Det är inte varje år man kan kopiera catwalkmodellerna rakt av med egna snygga lösningar. Till fördelen med kedjor hör också att det är så lätt att ta av när man tröttnar.

Årets snackis

City Optik blev först i världen med att bilda team med anrika Savile Row Eyewear. Resultatet blev två vansinnigt fina glasögonmodeller. Handmade in England, of course. Den fingertoppskänsla som detta team har när det gäller glasögon är svårslaget. Med maskiner som arbetat i närmare hundra år, och människor som i 20-30 år sysslat med tillverkning och tillpassning finns ett handlag som är svårt att mäta. Kollegor runtom i världen applåderar tilltaget och ställer sig i kön för samarbetspartners.Årets nyförvärv

Hon blev upplärd hos kollegorna på Stureplan men valde i början av året att komma till oss på Drottninggatan eftersom vi lockade med stans bästa kunder. Amanda Wirtberg är glasögonstylisten som tagit både oss och våra kunder med storm. Hennes perfekta känsla för rätt båge till rätt person är redan legendarisk. Lyckligtvis blir hon kvar nästa år. Och nästa, och nästa osv osv osv.


Årets miljögärning

Äntligen blev det möjligt att återvinna nästan 100% av alla linser och linsförpackningar på ett enkelt och smidigt sätt. Och skillnaden i miljövänlighet mellan det som är bäst för ögat (dagslinser) och månadslinser blir försvinnande liten. Lämna in använda linser och förpackningar i butiken bara, så förmedlar vi vidare. Eller starta enkelt upp en egen insamlingshub.


Årets engelsman

Blev en kvinna. Linda Farrow kom direkt från London och utmanade stockholmarna med en blandning av plast och guldpläterad titan. Klassikt, egensinnigt och kompromisslöst. Det fina hantverket och den yppersta kvalitén gör att vi hamnar i en prisklass som inte är helt lätt. Utom för Linda Farrow har vi fått lära oss.


Årets svensk

Var finalist på årets DV-gala Guldknappen men snubblade på målsnöret. Det är helt obegripligt hur den juryn resonerade. De kanske inte förstår sig på innovation, hantverk och design? Hur som helst, hos oss är Oscar Magnuson alltid kung. Med en ny kollektion feta kaxiga modeller spurtar han långt före alla andra. Ett vinnande koncept som leder till City Optiks hedrande utnämning.Årets världsförbättrare

Optikvärlden har gnuggat sina geniknölar över hur problemet med kraftigt ökad närsynthet i världen ska lösas, och landat i en liten lins som bromsar närsynthet hos barn och ungdomar. Ja vi vet, det låter nästan för bra för att vara sant, men studier visar att hela 59 % får bromsad närsynthetsutveckling med endagslinsen MiSight. Den är just nu världens enda endagslins som klarar detta, och en av få lösningar som i dagsläget överhuvud taget finns.


Årets finalist

Är City Optik så klart. Vi blev topp-tre nominerade och gick glatt på galan där vinnaren i Nordic Optical Awards skulle utses. Men det ofattbara hände och i finalen kom vi bara (!) på silverplats... Men så bra! Faktiskt. Då stannar vi inte upp och bli bekväma utan lägger in en extra växel så att vinsten kan bärgas nästa år.

Japanska hantverkare skapar utsökt remake på James Deans glasögon

  • 27 november, 2019

James Deans glasögon har stått modell för japanska TVR Optics båge Arnel. Hantverkaren Sawada-Yaemon, vars familj har flera generationer inom glasögonproduktion, är ansvarig för produktionen av modellen. Skalmens metallkärna har en fin gravering som är inspirerad av den japanske konstnären Hokusais mest kända konstverk Vågen.

Glasögonmakarna använder traditionella beprövade produktionstekniker och är experter på hantverket som överförts genom generationerna.

Hantverkaren Sawada-Yaemon, vars familj i flera generationer har sysslat med glasögonproduktion, är ansvarig för tillverkningen av den begränsade upplagan. Yaemon-familjen vars förfäder går tillbaka till Edo-perioden, är den första som efterskapat den ikoniska TVR® Arnel®-formen med traditionella mätmetoder.

Varje detalj, från tumling och polering till varenda böjning, är gjord för hand. Både tillverkning och modell är baserad på den ursprungliga ritningen från 1948.


Arnel görs i många fina färger, bland annat flera transparenta.

TVR:s glasögon är representerade hos City Optik som just nu är ensamma i Sverige om märket.

Grattis alla kokboksvinnare

  • 21 november, 2019

Våra kundklubbsmedlemmar kunde delta i ett kokbokslotteri nyligen. Vi trodde att bara ett fåtal skulle anmäla sitt intresse men det blev över förväntan, så vi lade till 5 kokböcker. En win-win situation då ytterligare 2500 kr gick till stöttning av människor som lever i utsatthet, och ytterligare 5 personer får en kokbok.


Hand in Hand är en ideell organisation som arbetar med entreprenörskap som ett effektivt, långsiktigt och hållbart sätt att bekämpa fattigdom. De fokuserar framför allt på fattiga och utsatta kvinnor. Kvinnor är av central betydelse i utvecklingsarbetet eftersom de har en viktig social och ekonomisk inverkan på både familjen och på samhället. Studier visar att kvinnor generellt investerar 90 % av sin inkomst på familjens välbefinnande, medan motsvarande siffra för män är 30-40 %. Att utbilda och stärka kvinnor är därför nyckeln för att utrota fattigdom.

Ge en gåva

Grattis Christopher, Maria, E-H, Christine, Anne, Annika, Krystyna, Susanne, Anita, Helen, L-L, Gunilla, Magnus, Ylva och Charlotte. Kokboken väntar på er.

Bli medlem i kundklubben för att kunna delta i nästa utlottning. Kundklubbsmedlemmar får mejl med nyheter, erbjudanden och information 4-6 gånger per år.

Bli medlem här