Bästa tipsen för glasögonputs

Här finns bra tips och råd för hur du ska sköta dina glasögon för att de ska hålla sig fina under lång tid. Att putsa på rätt sätt är en förutsättning för att glasen ska vara klara under dagen och att rengöringen inte sliter onödigt på glasen. Bra putsmedel gör också att bågen håller sig fräsch längre. 
Vad kan man göra om det immar på glasen? Svaret på den frågan och flera andra som rör skötsel av glasögon hittar du här.

Kan man putsa glasögonen med vanligt diskmedel?

Ja det kan du, men det finns en risk att bågens yta blir uttorkad och får en matt yta. Allra bäst är att använda putsmedel speciellt avsett för glasögon, då håller glasen sig rena längre och bågen behåller sin lyster. Om du sköljer glasögonen tänk på att inte ha för varmt vatten, ljummet är lagom.

Kan värme skada mina glasögon?

Ja! Snabba skiftningar mellan varmt och kallt kan ge skador på glasens yta. Exempelvis ska du inte ha glasögon i bastun eller lämna dem på instrumentpanelen i bilen en solig dag. När du öppnar ugnsluckan är det bra om du kan hålla huvudet en bit ifrån så inte den starka värmen slår upp mot glasögonen.

Vad ska jag tänka på när jag tar av och sätter på mina glasögon?

En enda regel att komma ihåg: använd alltid bägge händerna. Om du tar av och på med bara en hand, frestar du på bågens gångjärn och det är risk att de går sönder. Dessutom tappar de passformen snabbare.

Jag brukar rengöra glasögonen mot kläderna, vad säger experten om det?

Aja baja! Klädesplagg kan innehålla hårda fibrer som kan repa glaset. Dessutom blir ju inte glasen speciellt rena. Använd i stället en microfiberduk speciellt gjord för glasögon. Den använder du torr och glasen blir snabbt glänsande fina. En liten varning dock; kolla alltid att det inte finns sandkorn eller något annat hårt på glaset som kan repa.

Bästa microfiberduken här

Hur kan en microfiberduk få bort fettfläckar fast den är torr?

Microfiberdukarna som är speciellt framtagna för glasögonputs, har så ytterst små fibrer att de hamnar under fettmolekylerna och liksom "lyfter upp" dem när du putsar. De ultratunna fibrerna sveper med sig all smuts på detta vis. Visst är det magiskt!

Microfiberduken är bra ur miljöperspektiv. Den är nästintill outslitlig. När den inte funkar längre är den full med smuts. Då tvättar du microfiberduken för hand med vanligt tvätt- eller diskmedel. Skölj ur med vatten, men använd inte sköljmedel. När den torkat är den som ny igen.

Varför ska man lägga glasögonen med glasen uppåt?

Om de ofta ligger med glasen neråt, även mot en yta som ser oskadlig ut, blir det små små nötningar där glasen är som högst. vanligtvis mitt framför ögat. Mycket irriterande! Och fläckarna går inte att polera bort heller. Glasbyte är enda botemedlet och det är ju en ganska kostsam historia.

Kan hårspray skada glasögon?

Ja. Bågens yta kan bli matt och livlös. Eventuellt kan glasens yta också skadas, men det är mer en känsla vi har här på City Optik och inget vetenskapligt belagt.

Kräver båglösa glasögon specialbehandling?

Ett tips är att vara lätt på handen. Glasögon som inte har en stödjande ram runtom glaset är ofta lite känsligare för omild behandling. Om det är borrhål i glaset är det området känsligare för fukt. Använd torr microfiberduk. Om du vill använda glasögonputs, spraya då putsmedlet direkt på putsduken och putsa sedan glaset. Om glasen har UV-limmade delar är de extra känsliga för stark värme.

Köp glasögonputs-spray med gratis påfyllning

Mina glas immar lätt igen - vad gör jag?

Om glasögonen sitter lite för tätt mot ansiktet eller om de används vid sport är det vanligt att det blir imma på glasen. Mycket irriterande! Det finns speciella putsmedel som reducerar problemet till noll eller avsevärt mindre imma.

Glasögonputs mot imma i webbshoppen

Finns det fler putsmedel än spray och microfiberduk?

Ja, det finns våtservetter indränkta med putsmedel. Jättebra att ha med i väskan. Om du vill ha en liten "snackis" när du putsar dina glasögon så köper du den lilla putsdynan, en pytteliten putsdyna av microfiber som förvaras i en liten ask mellan putsningarna. Om du känner för att rengöra hela paret, bågen och glasen, då köper du det milda ekologiska kvitten-rengöringsmedlet med tillhörande liten borste som fräschar upp även de sunkigaste glasögonen. God doft på köpet.

Våtservetter med glasögonputs

Hur förvarar jag mina glasögon bäst?

När du inte använder dem är ett hårt fodral det allra bästa. Dina glasögon kan faktiskt skadas av andra än dig själv. Det är inte helt ovanligt att någon sätter sig på ett par glasögon, och nästa gång kan det vara dina... Låt en microfiberduk ligga tillsammans med glasögonen, då är det lätt att snabb-putsa innan du ska ha dem igen.

Bra putsmedel här