Chloé glasögon och solglasögon - årets första nyheter nyss uppackade

 • 02 januari, 2018

Ett av de mest omskrivna glasögonmärket senaste året är Chloé. Det franska modehusets maxistora runda solglasögon syns i alla modemagasin och flitigt på Insta. Vi gillar den perfekta mixen av 70-tal och 2000-tal; stort och spektakulärt men ändå väldigt bärbart.

Kolla! Så läckert med stora luftiga solbrillor. Som ni ser är City Optik-personalen uppenbart förtjusta :)

Snyggt tonade glas i hela Chloékollektionen.

Helt vanliga glasögon i helt ovanlig form. Aime är urfin i oktagonen i guld. Stort, generöst, luftigt - det är 2018 i glasögonmodet.

Detaljerna är utsökta. Se den arbetade skalmtoppen och den avsmalnande skalmen. Det ska vara lite extra när det är Chloé.

Bilder från inköpsmorgonen med Chloé. Här syns det ganska bra att hela färgskalan är mjuk och bågarna har en stor dos 70/80-tal.

Delar av ordern finns redan nu på plats i butiken. Ta en tur förbi oss och se om sjuttiotalsvibbarna är din grej.

Kan man droppa för mycket ögondroppar?

 • 19 december, 2017

En bra hjälp när ögonen blir torra eller trötta och grusiga efter flera timmar framför skärmen är att droppa en smörjande droppe. Den lilla droppen gör att det känns fuktigare och skönare och dessutom brukar skärpan bli lite bättre. Det finns flera andra tillfällen när återfuktande droppar är bra. Men hur mycket ska man egentligen droppa?

Droppa ögondroppar

Det viktigaste att tänka på är att använda en droppe UTAN konserveringsmedel. Det är grunden för att smörjande droppar ska fungera i längden.

Om du har torra ögon bara när du sitter och jobbar vid skärmen kan det vara lämpligt med en droppe varannan timme när du är på jobbet. Droppa gärna innan besvären börjar komma.

Om du vaknar med torra ögon tar du en droppe direkt du vaknar och droppar sedan 4-5 gånger per dag. Komplettera med en droppe på natten om du vaknar till och ögonen är torra. Då fungerar en gele-droppe oftast bäst.

Du kan ibland bli ordinerad att för en kortare period droppa mer intensivt, men ett vanligt riktvärde för måttliga problem med torra ögon är 3-5 gånger per dag.

I princip kan du inte överdosera en konserveringsmedelsfri droppe, men om du droppar under lång tid ska du normalt inte droppa mer än cirka 5 gånger/dag. Om du har mer ihållande problem med torra och/eller rinnande, svidiga, grusiga ögon - kom in till oss eller boka in dig på ögonkontroll för att få mer skräddarsydda råd.

Behandling av torra ögon

Den grundläggande behandlingen vid torra ögon är

 • Värme
 • Massage
 • Rengöring
 • Smörjande, återfuktande droppar
Värmen är till för att göra fettet som produceras i körtlarna lättflytande så att det kommer ut till tårvätskan. Bästa och enklaste sättet är att använda en värmemask som du enkelt värmer i mikron. Blunda och lägg den uppvärmda masken (obs ej för het bara varmljummen) över ögonen i 10 minuter.
Efter masken ska du massera ögonlocken mjukt i 30 sekunder på både övre och undre ögonlocket. Börja med övre ögonlocket; uppifrån drar du pekfingret mjukt ner mot fransarna. Starta i yttre ögonvrån och jobba med vertikal rörelse steg för steg in mot inrre ögonvrån. För undre ögonlocken startar du 1-2 centimeter nedanför fransarna, och gör en mjuk uppåtgående rörelse med pekfingret ända upp till fransarna. Starta i yttre ögonvrån och jobba steg för steg mot inre ögonvrån. Upprepa i cirka 30 sekunder per ögonlock.
Rengöring är ett måste efter att du använt värmemasken och masserat. Det som kommer ut ur körtlarna ska torkas bort med en servett. Bäst är att använda speciellt anpassade återfuktande ögon-våtservetter som finns att köpa hos optiker.
Den här proceduren upprepas 1 gång per dag tills besvären är borta. Men räkna med att det tar tid...

Använd smörjande droppar vid behov under dagen. Obs! Droppar utan konserveringsmedel.

Medel att ta till vid torra ögon

När det känns torrt under dagen är det bra och skönt för ögat att få en droppe mjukgörande och återfuktande vätska till ögat. Det finns flera olika fabrikat och varianter, men mycket viktigt är att använda en konserveringsmedelsfri droppe. En lättflytande droppe, till exempel Biotrue ögondroppar eller HyloComod är bra vid lätta eller måttliga besvär med torra ögon.

Om du har mer ihållande torrhet eller stora problem med torra ögon är HyloGel den bästa droppen., en geldroppe som inte ger suddig syn och fukten stannar kvar längre på ögat. Vid svåra besvär kan en salva, VitApos, användas till natten. Den ger dock suddig syn en bra stund efter du applicerat den.

Kostillskott med Omega 3

Kosttillskott med högt innehåll av Omega 3 fettsyror har visat sig ha bra effekt på tårfilmens kvalitet. Mängden tårvätska ökar och risken för inflammation minskar. Vi rekommenderar TheraTears Nutrition kapslar som har vetenskapligt bevisad effekt vid torra ögon.

Torra ögon undersökning

För att få ett bra underlag för hur dina torra ögon kan behandlas på bästa sätt, boka en tid för synundersökning kompletterad med torra-ögon utredning. Den tar cirka 45 minuter och avslutas med behandlingsrådgivning.

Beställ tid på 08-7917570

Tidigare artiklar om torra ögon

Trendigaste färgen syns knappt

 • 20 december, 2017

Hetaste glasögonfärgen är knappt synbar. Den ska vara transparent eller bara svagt, svagt färgad. Visst ser det blekt ut - men det är just så det ska vara! Om du provar en båge och spontant känner "oj den här är för blek för mitt bleka ansikte" då vet du att du är på rätt spår. Vårt råd är då att stanna upp, titta igen i spegeln, se på saken med nya ögon och tänk " kanske lite läckert ändå, när allt går ton-i-ton".

Vi fick nyligen in nya modeller och nya färger i Lindbergs n.o.w-serie. Transparent och mjukfärgat så klart. Den här bilden blev en av våra mest lajkade på Instagram i december. I skrivandes stund har den 160 gilla-markeringar. Vill du kolla vad vi har för oss på Insta så klicka oå länken.

Instagram City Optik

Öga för kropp och stil

 • 12 december, 2017

Öga för kropp och stil är titeln på en nyutgiven bok av vår optikerkollega i Uppsala, Anki Palm. Boken är full av fina bilder och har extra mycket råd och tips hur man ska tänka runt valet av nya glasögon. Kanske boken kan vara en bra julklapp till någon som går i glasögon-bytar-tankar?

Öga för vad vi ska ha för stil på våra glasögon har svenska Oscar Magnuson, som gör bågar i mjuka fina färger och former. Här kattformade modell Julie.

Här ligger ytterligare två par från Oscar Magnuson.

Läs mer om boken här

Julklappsservice #2 Clic magnet-läsglasögon

 • 08 december, 2017

Hela Sveriges pysslige julnisse Ernst ses ofta med ett par Clic läsglasögon runt halsen. Clic har en unikt fiffig konstruktion som hänger snyggt runt halsen och klickas enkelt ihop med ett magnetlås vid näsan. Nu finns Clic i uppdaterad justerbar variant i väldigt snygga modeller. Rimligt pris också, 850 kronor.

Snygga Clic Flex modell Brooklyn har matt yta och pantoformade glas. Här syns Clic i ihop-klickat läge. De kostar 850 kronor och finns i styrkorna +1,5, +2,0 +2,5 och +3,0. De blir garanterat julaftonens snackis!

Clic Flex modell Wallstreet i klassisk rektangulär modell. Här visar vi den havannabruna färgen men den finns i fler färger, bland annat svart.

Här har vi Lasse i coola Clic Flex Round. En liten trendig rund modell som också kostar 850 kronor. Kika in i shopen och se och läs mer om Clic Flex.

Köp Clic läsglasögon här

Julklappsservice #1 Magic Cleaner putsduk för glasögon

 • 05 december, 2017

Dags för oss att tipsa om bra små saker att lägga under granen. Vi startar med bästa putsduken för dina glasögon: Magic Cleaner. Mirakeltrasan med perfekt grepp och snabbt resultat. Närapå outslitlig så den kvalar in under "bra miljöval" också.

Tack vare 1440 kilometer med supermikrofiber i duken om 20x20 cm tränger dessa fibrer ned i smutsen på dina glasögon eller din smartphone. 100 fiber lagda på varandra blir ungefär som ett hårstrå!! Ett paket nanoteknik för bara 59 kronor.

Den tvättbara lilla trasan finns både i butik och i webshopen.

Köp Magic Cleaner här

Nyhet! Fjäder som glasögonsmycke

 • 30 november, 2017

Från Caroline Abram Paris kommer se snygga fjädrarna som blir ett fint komplement till glasögonen. Kedjan som passar alla bågar, hänger du lätt på glasögonskalmen. Det här smycket blir julens "conversation piece".

Kolla så fint med en liten fjäder som dinglar från glasögonbågen.

Jättehärliga små smycken.

Finns i massor av färger för bra 169 kronor.

Beställ enkelt i webshopen här

Japanska bågar matchar Matcha-teet

 • 29 november, 2017

Med fullt fokus på Japan går vi från Matcha-teet direkt till Masunagas vackra acetatbågar. I den gamla fabriken tillverkas bågarna för hand i fina acetater. Design och kvalitet hand i hand, det är Japan det, säger vi som aldrig varit där...

Se så vackert material. Masunagafabriken drog igång 1905 och har levererat kvalitetsbågar över hela världen sedan dess.

Här är samma Masunagabåge i en gråmelerad variant.

Fina detaljer är Masunagas signum.

Masunagas story och kollektion

Matcha-te hos optikern??

 • 28 november, 2017

Ett mjukt och lent te, som är mycket nyttigare än vanligt grönt te, som är både lugnande och samtidigt uppiggande, det gick vi igång på. Nu bjuder vi på Matcha-te som komplement till vårt vanliga uppiggande sortiment, kaffet. Sen vi började dricka Matcha-te är vi gladare, lugnare, roligare, effektivare och snällare. Nä, det där var skoj. Vi strävar dit i alla fall - med eller utan Matcha. Ett set med te och visp blir en fin och omtänksam julklapp till den som har allt, men behöver något uppiggande.

Vackra teburkar och redskap gör sig fint mot marmorbordet.
En skopa te, sedan häller man på varmt vatten och vispar ihop med bambuvispen.

Klart för avsmakning!

Matcha- teet finns i shopen. Ger energi och ökad skärpa. Teet har en mild smak och vacker grön färg. Väldigt drygt också.

Köp ditt nyttiga Matcha-te här

Den vackra bambuvispen kan sättas på ett porslinsställ mellan varven. Den vackra lilla bambuspaden öser upp rätt mängd Matcha-te. Allt finns i shopen.

Köp bambuvispen och spaden här

Örgreens jubileumsbåge superfin på Aime

 • 27 november, 2017

Örgreen firar 20-årsjubileum genom att ge ut en minikollektion med sina bästa modeller. När vi var på Silmo, den stora glasögonmässan i Paris, fick vi dem presenterade för oss och Aime föll direkt för Henrik i matt guld. Henrik är den runda modellen med skalmar av dubbel titantråd. Superfina!

Här ser vi Aime rusig av lycka över sina nya Örgreen. Hon har slipat in Essilors färgskiftande Xtractive som blir mörka även i bilen. En extra lyxig touch ger ytbehandlingen med guldspegel.

De här är som små juveler. Örgreen Henrik - lägg det på minnet.

Se fler färger här